Buca Belediyesinde çalışan kadın işçiler: Eşitsizliğe, adaletsizliğe ve şiddete karşı; yaşasın 8 Mart!
Buca Belediyesinde çalışan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube üyesi kadın işçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube yönetimi de katılırken basın metnini işyeri temsilcisi Aslı Bulut okudu.
Pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin ve kadın emeğine yönelik saldırıların arttığını söyleyen Bulut,
“Uzun süren karantina dönemleri, iş yerlerinin, okulların ve kreşlerin kapalı kalması ekonomik hayatta etkisini her geçen gün daha fazla hissettirirken, çalışma hayatında güvencesiz konumda çalışan kadınların iş hayatından çekilmelerine, çalışma biçimlerinin değişmesine, kayıt dışı sektörlerde çalışmak zorunda kalanların gelirlerinin düşmesine ve işsizliğin artmasına yol açtı” dedi.
‘DİSK-AR’A GÖRE KADIN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 37,7 OLDU’
Bulut, “Kadın istihdamının yoğun olarak çalıştığı başta sağlık, eğitim, toptan ve perakende sektöründe çalışanlar, bu süreçten olumsuz etkilendi. Bu sektörlerde mesai saatleri arttı ve çalışma koşulları ağırlaştı. Kayıt dışı sektörlerde çalışan 3 milyon üzerinde kadın işçi hiçbir destekten yararlanamadığı için ciddi bir gelir kaybı yaşadı. Sayıları 1 milyonu bulan ev işçisi kadınlar ise yoğun karantina uygulamaları nedeniyle işlerinden oldu, ağırlıklı olarak emek yoğun ve düşük ücretlerle imalat ve hizmetler sektöründe çalışan kadınlar ise ciddi bir iş ve gelir kaybı yaşadı. DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamaya göre geniş tanımlı kadın işsizlik sayısı 4 milyon 764’ü bularak yüzde 37,7 oldu” diye konuştu.
‘ÜCRET FARKI ARTTI’
Ücretli çalışan kadın ve erkekler arasında ücret farkının yüzde 20,7’ye yükseldiğini ifade eden Bulut kadın cinayetlerine ilişkin ise şu verileri paylaştı:
“2020 yılında erkekler tarafından en az 284 kadın öldürüldü, 265 çocuk cinsel istismara uğradı, 792’i kadın şiddete uğradı.”
“Eşitsizliğe, adaletsizliğe ve şiddete karşı Yaşasın 8 Mart” çağrısını yineleyen Bulut kadınların taleplerini şöyle sıraladı:
1. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulanmalı,
2. ILO’nun geçen yıl kabul ettiği 190 No’lu “İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi” Sözleşmesi Ülkemiz tarafından da onaylanmalı,
3. İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı,
4. Kovid-19 pandemisinin yarattığı krizden en çok etkilenen sektörlerde iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler geliştirilmeli,
5. Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalı,
6. Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmeli,
7. Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmeli,
8. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılmalıdır.
İlgili haberler
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 8 Mart...
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken birim biri...
İzmir Kadın Platformu işçi kadın buluşmasına çağrı
İzmir Kadın Platformu 5 Mart'ta "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle düzenlenecek işçi kadın...
İzmir Kadın Platformundan 8 Mart çağrısı
İzmir Kadın Platformu, 8 Mart'ta tüm kadınları güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için mücadel...
Önceki haber
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.