Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 8 Mart’a alanlarda olma çağrısı yaptı
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken birim birim dolaşarak kadınlara talepleri için alanlarda olma çağrısı yapıyor.

DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube’nin Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken birim birim dolaşarak kadınlara talepleri için alanlarda olma çağrısı yapıyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Genel-İş İzmir 2 No’lu Kadın Komisyonu ile kadınların taleplerini ve şube olarak çalışmalarını konuştuk. Komisyondan Zeynep Zarıçlar, İZENERJİ şirketi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerini de hatırlatarak kadınlarla ilgili maddelerin geçtiğini, regl izni için ise görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

‘PANDEMİDE KADINLARIN YÜKÜ DAHA DA ARTTI’

Zarıçlar, kadın istihdamının yoğun olarak çalıştığı başta sağlık, eğitim, toptan ve perakende sektöründe çalışan kadınların pandemi sürecinden özellikle daha olumsuz etkilendiğini söyledi. Zarıçlar, “Kadınların yoğun olduğu sektörlerde mesai saatleri arttı ve çalışma koşulları ağırlaştı. Sosyal izolasyon uygulamaları ile evde geçirilen sürenin artması ise bakım işlerini ve ev içi emeği üstelenen kadınların iş yükünü ağırlaştırdı. Okulların ve kreşlerin kapalı kalması, çocuk bakımı, yaşlı bakımı, yemek yapımı gibi bütün ev içi emeğin yükü özellikle çalışan kadınlar için katlanarak arttı. Kadının ev içindeki ve iş yaşamındaki çifte mesaisi, mesai kavramının tamamen yittiği gecenin gündüze karıştığı bir hâl aldı” diyerek pandemiyle birlikte kadınların artan sorunlarını dile getirdi.

Ayrıca kadın istihdamında da ciddi kayıpların yaşandığını ekleyen Zarıçlar, “Kadın istidamı yüzde 6,5 geriledi. Kayıt dışı sektörlerde çalışan 3 milyon üzerinde kadın işçi hiçbir destekten yararlanamadığı için ciddi bir gelir kaybı yaşadı” dedi.

Zarıçlar kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun uygulanmalı,

• İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı,

• Kovid-19 pandemisinin yarattığı krizden en çok etkilenen sektörlerde iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler geliştirilmeli,

• Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmeli,

• Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılmalıdır.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNE ÇAĞRI

Genel-İş 2 No’lu Şube Üyesi 2 bin kadın işçinin olduğunu hatırlatan ve birim birim gezerek kadınların sorunlarını, taleplerini dinleyerek yine çözüm için birlikte tartıştıklarını ifade eden Zarıçlar, “Ayrıca İZENERJİ bünyesinde çalışan kadınlar için geçtiğimiz hafta yaptığımız toplu sözleşme görüşmelerinde kadın hakları ile ilgili maddelerimiz ve emzirme odalarının açılması ile ilgili madde geçti” dedi.

Regl izni için de görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Zarıçlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla da çalışmaları anlattı: “Bu sene Genel-İş 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu olarak bir ilke daha imza atıp istihdam dışı kalan kadınlara bir nebze destek olabilmek için CHP Buca Kadın Kollarının Bir İlmekte Sen At projesiyle yola çıktık. Birimlerimizi de gezerek kadın işçilere ilmek bebeklerimizi dağıtıp dayanışmayı büyütüyoruz. Ayrıca süreç ile ilgili bilgilendirip, birlikte omuz omuza mücadele çağrısı yapıyoruz.” 8 Mart günü de alanlarda olacaklarını belirten Zarıçlar, tüm işçi kadınları alanlarda olmaya davet etti.

Fotoğraf: Genel-İş 2 Kadınlar | Fotoğraf: Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube


İlgili haberler
İzmir Kadın Platformundan 8 Mart çağrısı

İzmir Kadın Platformu, 8 Mart'ta tüm kadınları güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için mücadel...

İzmir Kadın Platformu işçi kadın buluşmasına çağrı

İzmir Kadın Platformu 5 Mart'ta "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle düzenlenecek işçi kadın...

İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...