Antepli kadınlardan 8 Mart çağrısı: ‘Güvenceli iş ve şiddetsiz yaşam için alanlara’
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, çağrıcısı olduğu yürüyüşün duyurusunu yaptı. 8 Mart’ta bir arada olmanın önemini anlatan Platform bileşenleri, kadınları dayanışma ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu 7 Mart Pazar günü saat 14.00’de Kırkayak parkında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirecek. Platform ayrıca bugün Şirinnar radyoda saat 17.00’ da 8 Mart programına katılacak ve 6 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de ‘Pipa’ya Mektubum’ adlı film üzerine yönetmen Bingöl Elmas ile söyleyişi yapacaklar. 8 Mart öncesi konuştuğumuz Gaziantep Demokratik Platformundan kadınlar, bu sene güvenceli iş ve şiddetsiz yaşam için alanda olacaklarını belirterek kadınlara da 8 Mart’ta alanlarda olma çağrısı yaptı.

‘PANDEMİ KADINLAR İÇİN DAHA ÇOK YOKSULLUK GETİRDİ’

Platform bileşenlerinden Emek Partisi İl yöneticisi Gelengül Yatar, bu sene pandemi önlemlerinin alınmadığı koşullarda çalıştırılma, işten çıkarma, ücretsiz izin dayatması, Kod 29’la tazminatsız ve işsizlik ödeneği olmadan işten atılma, çalışma saatlerinin uzaması, evden çalışma, güvencesizlik gibi pek çok uygulamanın ağırlaştığı ve yeni uygulamaların devreye sokulduğunu söyledi. İktidarın patronlara her türlü kolaylığı sağlarken pandeminin emekçi kadınlar için daha çok çalışmak, daha çok yoksulluk ve giderek artan işsizlik ile açlık olduğunu dile getiren Yatar, “Sömürü katmerlendi. Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar kadınları adeta hesap uzmanı yaptı. Evde, işte, sokakta yaşanılan şiddet hız kesmedi. Ülkede her gün en az bir kadın katledildi. Antep’te kadınlar intihar süsü verilerek katledildi. Salgın sürecinde halka gerekli olanakları sağlamadan ‘Evde kal’ çağrısı yapan iktidar, evlerde şiddetle yüz yüze kalan kadınlar için kılını kıpırdatmadı. Üstüne kadınlara hukuki koruma sağlayan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasasını hedefe koydu. Ancak biz bu tablo karşısında bu yıl da haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Bu sene de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bizleri evlere kapatarak sadece itaatkârlık bekleyenlere karşı seslerimizi daha gür çıkarmanın zamanı. Biz Emek Partisi olarak eşitlik ve özgürlük, güvenceli iş ve şiddetsiz yaşam için 7 Mart Pazar günü Kırkayak Parkı’ndayız” dedi.

‘CEZASIZLIK KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖZENDİRİYOR’

Platformun bir diğer bileşeni olan KESK’ ten, SES Hukuk Sekreteri Özlem Çakır, pandemide yaygınlaşan esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan yapısal sorunlar nedeniyle kadınlar açısından çok daha ağır sonuçlar yarattığını vurgulayarak, “Tam da böyle zor bir süreçte cinsiyet temelli şiddete maruz bırakılan herkes için güvence sayılabilecek İstanbul Sözleşmesi iktidar tarafından hedefe alınmıştır. Eril yargının cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti özendirmeye devam ederken hayatta kalmak için özsavunmasını gerçekleştirmek zorunda kalan kadınların meşru müdafaa hakkı ise yok sayılmaktadır. Dünyanın dört bir yanında kadınlar emekleri, bedenleri ve kimlikleri üzerindeki tahakkümü kırmak için yürüttükleri kararlı mücadeleyle iktidarlar geri adım attırmayı başarmakta ve geleceğe dair umudu büyütmeye devam etmektedirler. Bu yıl 8 Mart’ta bizi yok sayan varlığımızdan korkan bu sömürü düzenine karşı KESK olarak ‘Söyleyeceğimiz sözümüz değiştirecek gücümüz var’ şiarıyla alanlarda olacağız” diye konuştu.

‘EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAK KADINLARIN MÜCADELESİDİR’

Platformun bir diğer birleşeni olan HDP'nin Kadın Meclisi üyesi Suzan Uzpak, bir yandan her gün şiddete uğrayan, katledilen kadın haberleri ile sarsıldıklarını bir yandan da bu cinayetlerin erk devlet zihniyetiyle üstlerinin nasıl kapatıldığına şahit olduklarını söyledi. Bu zorlu alanda kadınlar olarak hem yaşamı örmeye çalıştıklarını hem de mücadeleyi büyüttüklerini ifade eden Uzpak, şunları söyledi: “Ötekileştirilen her birey, her sınıf, her grup için eşitliği sağlamak nihai hedefimiz. Her gün en az 3 kadının katledildiği, kadın katillerinin türlü indirimlerle ödüllendirildiği, kadın vekillerin tutuklandığı, muhalif kadınların iktidara yakın gruplar ve kişiler tarafından cinsiyetçi militarist saldırılara maruz kaldığı, kadın erkek yaşlı bebek fark etmeksizin çıplak aramaların insanlara dayatıldığı bir ortamda erkek iktidar ve erkek yargıdan bir talebimiz yok elbette. Eşitliği sağlayacak olan biz kadınların mücadelesidir. Biz kadınların söyleyecek sözü, değiştirecek gücü var.”

‘ŞİDDETSİZ VE EŞİT BİR YAŞAMI İNŞA ETMEK İÇİN…’

Platformun bileşenlerinden bir diğeri olan CHP’nin Kadın Kooperatifleri Bölge Sorumlusu Siret Doğan “Kadına yönelik şiddete karşı 7/24 hizmet veren ‘YaşamHak’ projemiz kapsamında şiddetsiz ve eşit bir yaşamı kopmaz bağlarla inşa edebilmek, kadına yönelik her türlü şiddette karşı durabilmek için kadınları hakları konusunda bilgilendirmek için bütün illerde baro ve psikolojik danışmanlık hizmeti vermek için protokoller imzaladık. 7 Mart Pazar günü Gaziantep Demokratik Kadın Platformu ile yapacağımız basın açıklaması dışında 8 Mart Pazartesi günü CHP il başkanlığından Kırkayak Parkına yürüyerek basın açıklamamızı saat 14.00'da yapacağız” dedi.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

Buca Belediyesinde çalışan kadın işçiler: Eşitsizl...

Buca Belediyesinde çalışan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube üyesi kadın işçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadın...

8 Mart’a doğru pandemide eğitim emekçisi kadınlar...

Hazal Vayiç, İzmir’den bir eğitim emekçisi, 8 Mart’a doğru kadınların yaşadıklarını özetlerken bu 8...