
Batıkent, ilk kurulduğu dönemde kamu çalışanlarının yerleştiği, çevresi Ostim, Gersan ve İvedik organize sanayi bölgeleriyle çevrilmiş gittikçe işçileşen büyük bir semt. Son dönemde artan yoksullukla insanların zorunlu olan ihtiyaçlarını, beslenme, barınma, eğitim, sağlık gibi giderlerini karşılamakta zorlandıklarını görüyor ve yaşıyoruz.
‘ÖNCEKİ YILLARA GÖRE YARDIM İSTEYENLER ÇOK ARTTI’
Batıkent’te görev yapmakta olan kadın mahalle muhtarlarıyla; Figen Dönmez (Turgut Özal Mahallesi), Fatma Şahin (Çakırlar Mahallesi), Elif Ayyıldız (Kardelen Mahallesi) ve Emine Yıldız (Ergazi Mahallesi) kendilerine başvuran, mahallelerinde iletişim halinde oldukları kadınlar üzerinden kadınların durumu konuşma imkanı bulduk.
Bu sene diğer yıllara oranla yardım talebinde bulunan insanlarda artış olduğunu ve talebin daha çok ekonomik olduğunu, bunun yanı sıra gıda, giyim, barınma taleplerinin öne çıktığını belirtiyor muhtarlarımız. En çok yardım talebinde bulunanların kadınlar olduğunu, erkeklerin gelmediğini ifade ediyorlar. Yalnız yaşayan, çocukları uzakta, eşini kaybetmiş, eşinin emekli maaşıyla bir şekilde geçinmeye çalışan kadınlar anlattıkları. Aldıkları, kiraya bile yetmeyince biraz destekle kiralarını ödemenin derdindeler. Çocuğu küçük olan, çalışamayan ya da eşi sorumsuz olan genç kadınlar da yardım talebinde bulunuyorlar. Tabii ki emeklilerin de geçinemediklerinden bahsederek ama çok utanarak, sıkılarak, yardım istemeye geldiklerini belirtiyorlar. Kimi yaşlı kadınlar yalnız yaşıyor ve çocukları kendi hayatlarını kurmuş. Annelerine destek olmaya çalışıyorlar fakat onlar da annelerine destek olamıyorlar. “Çünkü herkesin kurduğu düzen belli, kıt kanaat geçinmeye çalışıyorlar” diye belirtiyor muhtarlar.
DEVLET EVE MAAŞ GİRDİĞİNİ GÖRDÜĞÜ AN YARDIM ETMİYOR
Gelenlerden bazıları emekli olanlar ve daha önce emekli maaşıyla geçindikleri halde şimdi emekli maaşı yetmediği için yardım isteyenler. Emeklilerin devlete, yetkili kurumlara başvurduklarını fakat karşılık göremediklerini belirten Figen Dönmez sebebini de şöyle ifade ediyor: “O kadar adaletsiz bir sistem var ki eve maaş girdiğini gördüğü an devlet hiçbir yardımda bulunmuyor. Halbuki eve giren maaş 14 bin lira. Vatandaşın kirası 20 bin lira. Bunu gördüğü an da kesinlikle yardımda bulunmuyor. Ya da yardım etse dahi çok komik bir rakam veriyor 2-3 bin lira gibi.”
Muhtarlar, eğitim alanında ihtiyacı olanlara devletin destek vermesi gerektiğini, masrafların çok artığını, en basit bir kalem fiyatının bile 50 lira olduğunu, üç çocuklu bir ailenin bunu ödemekte zorlandığını, bu masrafların karşılanamaz olduğunu belirtiyorlar. Bu tür durumlar karşısında muhtarlar olarak, yardımsever insanların olduğu muhtarlıklara başvurarak yardımda bulunduklarını, ihtiyacı olanların sorunlarını bu şekilde çözmeye çalıştıklarını belirtiyorlar.
‘BÜTÇEMİZ YOK KENDİ ÇABAMIZLA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Bu tür lokal desteklerin sorunu çözemeyeceği, kısa süreliğine de olsa bir nefes aldıracağı açıkken Ergazi Mahallesi Muhtarı Emine Yıldız babasının çokça kullandığı bir sözü belirtiyor: “ ‘Elden gelen her şey olmaz, o da vaktinde bulunmaz’ derdi.” Bazı ihtiyaç sahiplerinin ailelere, evlere kimi zaman iş getirdiğini fakat bunların da çoğunlukla kabul edilmediğini belirtiyor. Yıldız yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Başvuran sayıları artıkça biz muhtarları da sorumlu görenler var. Bize bütçe verilmediğini anlatıyoruz. Tüm muhtarlar kendi çabalarıyla destek olmaya çalışıyorlar. Bazıları kendi durumundan utanıyor, talepte bulunmuyor. Onları telefonla arıyoruz, dolaşıyoruz destek olmak için. 22 bin lira asgari ücret, emekliler 14 bin lira alıyor bununla nasıl geçinecekler? Akıl var, mantık var. Emeklileri ve kadınları kaymakamlığa yönlendiriyoruz, hane halkı aylık gelir durumu kişi başı 5 bin 800 altında olması gerekiyor, üstünde olursa yardım alamıyor. Üstünde ev araba olmayacak. Bu başvuruların sürekli her ay yenilenmesi gerekiyor.”
‘YARDIM TALEBİ DAHA DA ARTACAK’
Önümüzdeki süreçte insanların daha çok yardım talebinde bulunacağını söyleyen muhtarlar bunun da nedenini kiraların çok yüksek olması, maaşların kiraların altında olması olarak gösteriyorlar. Ayrıca görüştüğümüz tüm muhtarlar yardım talebinde bulunanların çoğunluğunun eşinden ayrı ve yalnız yaşayan kadınlar, asgari ücretle veya emekli maaşıyla yaşamaya çalışanlar ve kirada oturanlar olduğu konusunda ortak bir tespitte bulunuyor.
Görsel: Canva Pro yapay zeka görsel oluşturma aracı
İlgili haberler
İkizköy Muhtarı Nejla Işık ve Esra Işık anlatıyor:...
İkizköy ve Akbelen direnişinin simgelerinden Nejla Işık, İkizköy'ün muhtarı oldu. Nejla Işık ve Esra...
Yüzde 55 enflasyona yüzde 11.5 sosyal yardım zammı
ENAG verilerine göre 2024 için yıllık enflasyon yüzde 83.4, İTO’ya göre yüzde 55.2, TÜİK’e göre ise...
OVP'nin kadın yüzü: Güvencesiz çalışma, derinleşen...
Türkiye'nin önümüzdeki üç yıla dair ekonomik hedeflerinin yer aldığı Orta Vadeli Programın kadınlara...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.