‘Babalarının istismarına maruz kalan iki çocuğunu mağduriyetine son verilsin’
İki çocuğunu istismar ettiği iddiasıyla yargılanan, çocukların anlatımlarına rağmen tanık olmadığı gerekçesiyle beraat eden M.A.K. davasında müştekiler için Yargıtay yolu açıldı.

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunu istismar etmek suçundan yargılanan sanık M.A.K. hakkında verilen beraat kararını üst mahkeme olan Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12’inci Ceza Dairesi onayladı.

M.A.K.’ye yargılama sonucu verilen 35 yıl ceza olayın tanığı olmadığı gerekçesi ile istinaf mahkemesinde 35 gün gibi kısa bir sürede bozulmuş, dosyanın geri gönderildiği Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi sanık hakkında beraat kararı vermişti. Kararı değerlendiren Av. Sevil Aracı, istismar davalarında ispat beklenmesinin failleri güçlendirdiğini belirterek Yargıtay’dan küçüklerin mağduriyetine son vermesini beklediklerini ifade etti.

Avukat Sevil Aracı| Fotoğraf: Volkan Pekal/Ekmek ve Gül

35 yıl cezayı bozan Bölge Adliye Mahkemesinin, dosyayı geri gönderdiği yerel mahkemenin kararını onaylamasının kendileri için sürpriz olmadığını dile getiren Aracı, “Cinsel istismar dosyalarında ispat meselesi yargı tarafından çok zora sokulan bir mesele haline geldi. Olayın tanığının bulunmadığından bahsediliyor. Bir istismar vakasında, üstelik söz konusu baba iken tanık aranması akla uygun değil. Yargıdan bu tip davalarda olumsuz kararlara sıklıkla rastlamaya başladık. Bu da esasen failleri güçlendiren, bu suçların yaygınlığını artıran sonuçlar yaratıyor” dedi. Bu aşamadan sonra Yargıtay yolunun açıldığını dile getiren Aracı, “Yargıtay’a başvuru yapacağız. Yargıtay’ın gerçekleri ortaya çıkaracak, küçüklerin mağduriyetine son verecek bir karara imza atacağını umuyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
Çocukların annesi B, 6 yıldır evli olduğu ve sürekli şiddet gördüğü eşi M.A.K’den boşanmak üzere açtığı boşanma davası sürerken Aile Mahkemesi çocukların velayetinin kime verileceği hususunda Sosyal İnceleme Raporu düzenlenmesini istedi. Sosyal hizmet uzmanının yaptığı görüşmede çocuklar babaları tarafından istismar edildiğini anlattı. İlk şikayette savcının “Boşanma aşamasındasınız, aranızda husumet var” diyerek takipsizlik vermesinin ardından itirazlar üzerine dava açılmıştı.
Çocuklar, gerek Çocuk İzlem Merkezinde (ÇİM) gerekse duruşmada birbiri ile tutarlı ifadeler vererek yaşadıklarını anlattı. Sosyal hizmet uzmanları, mağdurların olayı kurgulamalarının mümkün olmadığını, anlatımlarının kendi yaş grubu çocuklarının cinsel bilgisinin üstünde olduğu ve bu anlatımların hayal ürünü ya da ezberletilmiş olamayacağı şeklindeki görüşler belirttiler.
M.A.K, 2020 kasım ayında “çocuğun cinsel istismarı, çocuğun görebileceği yerlerde müstehcenlik, müstehcen içerik üretmekte çocuğun kullanılması” suçlarından toplam 35 yıl 7 ay 15 gün ceza aldı. İtiraz üzerine dosya Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesine gitti. 16 Aralık’ta açılan dosya 20 Ocak tarihinde, yani 35 günlük incelemenin ardından karara bağlandı. Olayın tanığı olmadığı gerekçesi ile karar bozuldu. Bozma kararından sonra görülen duruşmalarda Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi sanık hakkında 8 Haziran’da tüm suçlardan beraat kararı verdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül (Arşiv)

İlgili haberler
Çocukkarını istismarla suçlanan M.A.K. hakkında be...

Adana’da iki çocuğunu istismar etmek suçundan 35 yıl ceza alan M.A.K’nin cezasının bozulmasıyla başl...

Çocuklarını istismar eden M.A.K. 35 yıl 7 ay 15 gü...

Takipsizlik verilen çocuk istismarı soruşturmasında kadınların ısrarı sonucu dava açıldı, istismar z...

Adana’da iki çocuğunu istismar eden M.A.K. tutukla...

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğuna istismarda bulunan baba hakkında açılan davada mahkeme ist...