metal işçisi
Türk-İş’in “Zordayız, geçinemiyoruz” mitinginden metal işçisi kadınlar geçim sıkıntılarını ve vergi kesintilerine karşı taleplerini aktarıyor.
Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, düzenlediği basın açıklamasında doğum teşvik paketine tepki gösterdi. Metal işçisi kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.
İstanbul’da metal işçisi kadınlarla, 'Nereden çıkmıştı bu eşitsizlik?' sorusuyla başlamıştı toplumlara yolculuğumuz. Gezimizin şimdiki durağı ise, içinde yaşadığımız kapitalist toplum.
“İnsanın bile özel mülkiyet olduğu dönemler çok eskilerde kalmış bugün konuştuğumuz kadarıyla. Ama bizim bugün yaşadıklarımızla çok benzer”
‘Ek zam talep ettik diye aylardır yönetim adeta ‘ava’ çıktı, bu iş kimin başının altından çıktı diye.’
‘Fabrikadaki işçiler de boş zamanlarını borsada hisse kovalayarak geçirip en büyük güvencelerinden birinin ellerinden alındığının farkında olmadan borsadan para kazanmaya çalışıyor’
Binlerce metal işçisi kadını ilgilendiren MESS’te kadın işçilerin süt izninden, kreş hakkına, işyerinde şiddetle mücadeleden, ayrımcılığın son bulmasına kadar pek çok talebi ise görmezden geliniyor.
Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla Meclis'e sunulan anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklama yaptı.
Metal işçisi kadınlar kırk yılda bir ancak yapabildikleri buluşmayı iki vardiya arasında yaptılar, asgari ücretten fabrikadaki limoncu başına konumuz bol...
Ülkenin en zenginlerinin tamamı bizim kadar vergi vermiyor. Üstelik onlara sık sık vergi afları geliyor, yeni yatırımlarla milyarlarca lira teşvik primi alıyorlar.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne doğru Gebze'de konuştuğumuz metal ve petrokimya işçisi kadınlar, "Durup beklemek yerine, bir adım atmamız gerekiyor" dedi.
Metal işçisi bir kadın, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada kadın işçilerin çoğunlukta olduğunu, ancak bir kere bile kadın temsilcinin seçilmediğini söylüyor.
Her malın fiyatı sürekli artıyor. Her molada sürekli bu artan fiyatlar konuşuluyor. İşçiler o yüzden asgari ücret rakamını önemsemiyor, bir alım gücü tartışması olarak artan fiyatlar konuşuluyor.
Metal işçisi bir kadından yoksulluğun özeti: ‘Artık eşin dostun en mutlu günlerini görmeye çekinir olduk. Düğüne, ev ziyaretine, çocuk görmeye gitmek için bir sonraki maaşı bekliyoruz.’
Biz yıllardır fazla mesailerle maaşın üzerine çıkar biraz da olsa cebimizde para biriktirirdik. Ancak öyle ki şimdi fazla mesailer de kesilmeye başladı. Aldığımız ücretin üstüne çıkamaz hale geldik.
25 yıllık işçi Gülsel her sektörde çalışmış. Sendikalaşma deneyimi de yaşamış, baskının en ağırını da. Onu en çok verdiği emeğin değer görmemesi öfkelendiriyor. Tek amacı var; haklarıyla çalışmak!
‘Kadının k’sinin olmadığı bu taslak kabul edilemez’ diyen Ford Otosan’da çalışan kadın işçi, metal işçisi kadınlar olarak taslağın güncellenmesini istiyor ve kadın işçilerin taleplerini sıralıyor.
‘Utanmasalar fabrikaların soyunma odalarına ve tuvaletlere kamera koyacaklar. Kadın işçilerin üçü beşi bir araya gelince hemen sorguya çekilir gibi muamelelere maruz kalıyorlar.’
Kocaeli’den metal işçisi bir kadın, TİS taleplerine dair Ekmek ve Gül’e mektup yazdı: ‘Regl günlerinde ayda bir gün ücretli izin hakkımız olmalı. Çocuk parası artırılmalı...’
Gönüllü çıkışa zorlanan, baskı ve tehdide maruz kalan, ardından sendikalaşan ve tam ‘rahat ettik’ derken hayatlarına giren pandeminin yaşamlarını nasıl zora soktuğunu anlatıyor metal işçisi bir kadın.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.