Malatya
Malatya Demokratik Kadın Platformu İkbal ve Ayşenur'un katledilmesinin ardından bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, 'Şiddete, karanlığa, hukuksuzluğa geçit yok, kadınlar var' denildi.
6 Şubat Depreminin ardından Malatya'da halkın yaşam koşulları hâlâ düzeltilmemişken engelli yurttaşlar çok daha fazla sorun yaşıyor. 3 Aralık Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Naile Altuntaş anlatıyor.
Deprem illerinden Malatya’da halk sağlığına yönelik tehditler sürüyor. Yıkım süreçlerinde asbest gibi zararlı maddelere karşı önlemler alınmıyor, kadın ve üreme sağlığı ikinci plana atılıyor.
‘Kadınlar konteyner kentlerde kurduğu dayanışma ağlarıyla örgütlülüklerini kuruyor, pek çok sorunun ve zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyor.’
25 Kasım öncesi konuştuğumuz BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancak, Organize sanayi bölgesindeki fabrikalardan, konteynerlere kadına şiddetin ayyuka çıktığını anlattı.
Biz kadınlar ne savaşın ne ekonomik krizin ne de şiddetin yükünü sırtlanmak istemiyoruz. Hiçbir kadın, hiçbir çocuk bu savaşın mağduru olmamalı. Ölümle burun buruna korkarak yaşam sürdürmemeli.
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sorunlar hâlâ çözülmüş değil. Malatya, Akçadağ, Ören Mahallesi’nde kaldırılmayan enkazlar hastalık saçarken yurttaşlar duruma tepkili.
Deprem sonrası Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesinde kurulan konteyner kentlerde yaşam gittikçe zorlaşmaya devam ediyor. Birçok sorunla boğuşan depremzedelerle yaşananları konuştuk.
Baykan Denim’de çalışırken gerekçesiz, tazminatsız işten atılan, aldığı avans nedeniyle borçlandırılan kadın işçilerden Meryem, borçlarını ödeyebilmek için ev temizliğine gidiyor.
Malatya’da dünyaca ünlü markalara üretim yapan Baykan Denim’de çalışan kadın işçiler çalışma koşullarını anlattı: Baskı, hakaret, taciz hadsafhada. hamile işçiler kontrolleri için bile izin alamıyor.
Barınma sorunu yaşayan Baykan Denim işçileri, fabrikaya kurulan 20 metrekarelik konteynerlerde kalıyor. Temel ihtiyaçlarına erişemeyen işçiler, konteynerlerdeki zorlukları anlattı.
Malatya’da depremin ardından işçi, emekçi ve emekli kadınlar toplu faturalarla karşı karşıya. Kalamadıkları evlerin faturalarını ödemek kadınlara zul gelse de umutları dayanışma.
Depremin üzerinden 5 ay gibi büyük bir zaman geçmesine rağmen normalleşmeyi bırakın, birçok temel ihtiyacı vatandaşa çok görüyorlar. Toplanan vergiler, gelen yardımlar, nereye gidiyor görebiliyoruz.
Malatya’da İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Bölümünün final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı: ‘Zorunlu staj için geldiğimizde bile çadırlarda kaldık. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmeli’
Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde çadırları yine su bastı, depremzedeler mağdur oldu. Bornova Belediyesine ait çadırlarda kalan depremzedeler yaşadıkları zorluklara isyan etti.
Cemal Gürsel Mahallesi’nde bulunan çadır kentte kalan kadınlarla sohbet ettik: ‘Tek adam iktidarını ilk turda bitiremedik, ama ikinci turda göndereceğiz’
Ne branda verildi, ne konteyner... Malatya'da sağanak yağmur çadırda kalanları yine etkiledi. Medine bu duruma tepkili...
Baykan Denim’de ütü paketleme, dikimhane ve makine bölümünde çalışan işçiler dün öğlen yemeğinde yedikleri yemekten zehirlendiler. İşçiler sağlık sıkıntılarına rağmen bugün çalıştırılmaya devam etti.
Malatya Ekmek ve Gül Grubu depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ temiz suya erişememelerine tepki gösterdi, AFAD 'a 'Depoları aç, ihtiyaçlarımızı karşıla' çağrısını yaptı.
Malatya’da seçimlere günler kala çadır kentlerde görüştüğümüz depremzede yurttaşlar, ‘Bu süreç gerçek yüzlerini gösterdi. Bundan sonra da bizden oy istemesinler’ diyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.