kreş hakkı
Anaokulu ve kreşlere yapılan zamlar üzerine Ekmek ve Gül’e konuşan kamu emekçisi kadınlar var olan kreş ve anaokulu ücretlerinden dert yanıyor.
SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 bini aşkın çalışanıyla kreşi olmayan bir hastane. Yönetim 100 çocuk kapasiteli kreş vaadini bile gerçekleştirmezken sağlık emekçilerinin kreş talebi sürüyor.
Ege Üniversitesi'nde bulunan kreşin 'zarar etme' gerekçesiyle kapatılmasına emekçilerin tepkileri sürüyor. Üniversite önünde açıklama yapan emekçiler 'kamuda ticaret istemiyoruz' diyor.
Ege Üniversitesi’nin kurum kreşini kapatma kararının ardından kurum kreşinin özelleştirilmesi de gündemde. Hastanedeki sağlık emekçileri kreş haklarını hatırlatarak duruma tepki gösteriyor.
Elazığ’da yıllardır verilen ama tutulmayan kreş sözlerini hatırlatan sağlık emekçisi kadınlar, şehir hastanesinde yapılan kreşin özel kreşlerden daha pahalı olduğunu söylüyorlar.
Çocuklar doğduktan hemen sonra işe dönmek zorunda kalan kadınların en büyük sorunu çocuklarının bakımı oluyor. Aile büyükleri, anaokulları, özel kreşler ve korkunç gerçek 'sıbyan mektepleri.'
Çocukların sosyal gelişimi açısından kreşlerin oldukça önemli olduğunu ifade eden pedagog Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu, "Çocukların kendinden başka yaşıtlarıyla beraber vakit geçirmesi önemli" dedi.
Hem çocuklar hem kadınlar için oldukça önemli bir ihtiyaç olan kreşler erişilebilir değil. İstanbul’daki 4 bin 900 okul öncesi eğitim kurumundan bin 963’ü özel, yani neredeyse yarısı.
'Normal zamanda bile katlanılamayan bir ağrı yaşarken bu durumlarda çok daha zorlanıyoruz. Bu yüzden reglin ilk günü hafta sonuna denk gelsin diye dua eden arkadaşlarım bile oluyor'
Kadınlar hem kendileri hem de çocukları için güvenli yaşam alanlarının olduğu bir mahalle istiyor. Ve yine kadının halinden kadın anlar diyerek oyunu bu sefer kadın adaydan yana kullanacağını söylüyor
Ekonomik kriz, bakım yükünün kadınların sırtına yıkılmış olması, fahiş kreş ve kira ücretleri kendine yeni bir hayat kurmak isteyen kadınları yeniden şiddetin hedefi olmaya mahkum kılıyor.
Bugün özel kreş ücretleri asgari ücrete yaklaşırken devlet ve belediye kreşleri yetersiz. Kadınlar çocuk bakımı nedeniyle ya çalışma yaşamından çekiliyor ya da çocuklar güvencesizliğe mahkum kalıyor.
Yaz döneminde çalışan anne olmak... Nasıl gelelim bu sorunun cevabına…
Temmuz ayı boyunca belediyenin İZELMAN kreşleri kapalı olduğundan küçük çocuğu olan ve bırakacak bir yeri olmayan kadınlar için daha zor bir ay olacak.
Yeterli kamusal hizmet bulunmaması nedeniyle kadınlar ya çocuklarını birbirine emanet ediyor ya tarikatlara bağlı sübyan mekteplerine mahkum oluyor.
Öteden beri zaten 150 kadın işçi çalıştıran işverenler kreş hizmeti vermek zorunda. E şimdi biz bu 150 sayısını değiştirmeyelim ama patrona destek verelim havasındalar.
‘Bakım yükünü bu kadar ağırlaştıran mekanizmalar yeniden düzenlenmeli. Kreşler artırılmalı, küçük çocuğu olan anneler yöneticilerin iki dudağının arasındaki günlük keyfi tutumlara bırakılmamalı.’
Özellikle yaz aylarında çalışan ebeveynler için çocuk bakımı ciddi bir soruna dönüşüyor. 7/24 ücretsiz kreş talebi çok yakıcıyken, sağlık emekçisi kadınlar bunu nasıl yaşıyor, bir mercek tutalım…
‘OSB’de kadın çalışan sayısı giderek artıyor, kadınının önemi çok ayrıdır’ diyen Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli’ye Arçelik işçisi Ayşe ve Mefa işçisi Emine cevap verdi.
Bu yazı çocuklarını emanet edecek yer bulamayan, bakım sorunu yaşayan kadın avukatların, kreşe, çocuk bakım evlerine ihtiyacı olduğundan haberdar olunması için yazılmış bir sitem yazısıdır.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.