Üniversitemizden, ülkenin dört bir yanına bizim de söyleyecek sözümüz var!
Üniversiteler açılırken, kadın topluluklarından, Ekmek ve Gül gruplarından genç kadınlara, LGBTİ’lere çağrılar var!
YALNIZ DEĞİL HEP BERABER

Boğaziçi Ekmek ve Gül Grubu

Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Ekmek ve Gül üniversitemize, üniversitemizdeki kadınlar ve LGBTİ’ler olarak bir araya geldiğimiz okuma gruplarıyla girdi. Depremin ardından yan yana gelme ihtiyacının daha da büyümesi, birbirimizin elini tutma gerekliliğinin daha da yakıcı bir şekilde kendini hissettirmesi ile kurduk okuma gruplarımızı. Bir araya gelişlerimizde 6 Şubat depremlerinin ardından devletin afet yönetimindeki kadın politikalarını, LGBTİ’leri hedefe koymasını tartıştık. Mülteci kadınlara yönelik nefret politikalarını konuştuk, üniversiteli genç kadınlar ve LGBTİ’ler olarak neler yapabileceğimiz üzerine düşündük, en çok ihtiyacımız olan zamanlarda birbirimizi dinledik. Türkiye’nin dört bir yanından bizimle aynı yoksulluğa, sıkışmışlığa mahkûm edilmeye çalışılan hakları hedefe koyulan kadınların yazdıklarını okumak, mücadelelerini görmek bizlere güç verdi.

Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun (CİTÖK) ilk ve en işlevli oluşturulduğu üniversitelerden olan BOÜ’de bugün, atanmış yönetimin saldırılarıyla CİTÖK artık işler durumda değil. Bir koordinatörü bulunmuyor. Atanmış yönetimin ilk icraatlarından biri LGBTİ çalışmaları yapan kulübümüzü kapatmak oldu. Yıllardır Onur Yürüyüşü gerçekleştirdiğimiz kampüsümüzde 2022 yılındaki yürüyüşümüzde kampüsümüze polis girdi, 70 arkadaşımız işkenceyle gözaltına alındı.

Bizim de üniversiteli kadınlar ve LGBTİ’ler olarak söyleyecek sözümüz, verecek bir mücadelemiz var diyerek bu döneme daha güçlü giriyoruz. Biz kadın ve LGBTİ’leri yoksulluğa, güvencesizliğe ve hak kayıplarına iten; gittikçe büyüyen saldırılara karşı biz de mücadelemizi büyütmekte ısrarcıyız. Tam da bu nedenlerle bu sene Boğaziçi Üniversitesi Ekmek ve Gül Grubu olarak okuma gruplarımıza istikrarla devam edecek, bizi yalnızlığa itenlere karşı inatla yan yana gelecek, sırt sırta duracağız. Etkinliklerle hem okulumuzda hem de hayatın her alanında yaşadığımız sorunlara çözümler arayacak, bu çözümleri uygulamak için aynı sorunları yaşadığımız her kadına ve LGBTİ’ye temas etmek için mücadelemizi ilmek ilmek öreceğiz.

Boğaziçi Ekmek ve Gül Grubuna ulaşmak için: 0 507 134 40 33

**

CİNSEL TACİZ ÖNLEME BİRİMİNİ KAZANDIK, SIRA ETKİN İŞLETMEKTE

İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Komisyonu

Biz; İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Komisyonu olarak kuruluşumuzun üçüncü senesinde, yeni eğitim yılına geçen senenin büyük bir kazanımı olarak Cinsel Taciz Önleme Birimi (CİTÖB) yönergesi ile giriyoruz. Her yerde karşımıza çıkan taciz vakalarının son bulması gerektiği bilinciyle harekete geçmiştik. Ama elbette ki bu yolda tek başımıza değildik. Etrafımızdaki insanlara CİTÖB’ü anlatarak olabildiğince çok öğrenci kulübüne ulaşmaya çalıştık ve onlara bu sürecin bir parçası olmaları üzere çağrıda bulunduk. 30 kulüp ve toplulukla çıktığımız bu yolda dayanışmanın ne kadar değerli olduğunu bizzat deneyimleyerek bir kere daha gördük. Birlikte hareket ettiğimiz kulüplerle yazdığımız CİTÖB’ün kurulmasına ilişkin 500’ü aşkın dilekçeyi sadece üç günde rektörlüğe ulaştırarak kararımızda ısrarcı olduğumuzu gösterdik. Bunları yaparken kulüp faaliyetimizin odak noktasını CİTÖB haline getirirken kadın arkadaşlarımızla yan yana gelerek mücadelemizi büyütmeye çalıştık.

Hazırlanan CİTÖB belgesi, yaklaşık yedi ay süren bir mücadelenin ardından senatodan kabul gördü. Bizler bu kazanımın ne kadar değerli olduğunu bilmekle beraber, CİTÖB konusundaki çalışmalarımızı sürdürmemiz gerektiğinin farkındayız. Bu birimin kabul görmesi kadar, gerektiği şekilde kurulup işletilmesinin elzem olduğunun farkındayız. Bunun yanı sıra kadınlara biçilmiş rolleri tartıştığımız etkinlikler planlayarak yeni birçok sıra arkadaşımızla buluşmayı hedefliyoruz.

Çünkü biliyoruz ki biz kadınlar beraberken, taleplerimizi kazanıma dönüştürmek için mücadele ederken daha güçlüyüz.

Instagram ve Twitter: @iukadinkomisyon

**

GELİN, DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü

İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü, kadınların, LGBTİ’lerin hayatının her alanında yaşadığı problemleri tartışmayı, haklarının farkına varmasını sağlamayı, tarihten bugüne kadınların hangi hakları nasıl kazandığını hep birlikte öğrenmeyi, yalnız hissetmemeyi ve sorunlar karşısında kız kardeşlik köprüsünü kurmak amacıyla kurulmuştur. Evde, işte, okulda yalnız hisseden ve burada kendine dair bir şeyler yapmak isteyen tüm arkadaşlarımız yer bulabilir.

Bugün her bir kadın arkadaşımız gerici grupların Mecliste olmasından büyük kaygılar duymakta. Bizler de yaşadığımız alanlarda bu baskı ve gerici politikalara karşı neler yapabileceğimizi, nasıl dayanışacağımızı konuşmaktayız. Bizlere katılmak isteyen, dayanışmayı büyütmek isteyen tüm kız kardeşlerimizi standımıza, kulübümüze bekleriz!

Instagram: @iaukadinarastirmalari

Twitter: @iaukatt

**

HEDEFİMİZ CİTÖK’Ü ETKİN HALE GETİRMEK

Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu

Topluluğumuz bu sene kuruluşunun üçüncü senesine giriş yaptı. Kurulurken hedeflediğimiz temel amaçlarımız kampüsteki kadınların yaşadıkları sorunlara dair çalışmalar yürütmek, toplumdaki eşitsizlik karşısında çözümleri birlikte tartışmaktı.

Aynı amaçlarla yeni dönemde de çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz. 

Yeni dönemde yine en önemli taleplerimizden biri güvenli kampüs ortamının oluşması.

Bunun için de CİTÖK’ü etkin bir hale getirmek önceliğimiz. Okulumuzda CİTÖK şu an etkin olarak kullanılmıyor, hatta çoğu öğrenci CİTÖK’ten haberdar bile değil. Bu yüzden en önemli amaçlarımızdan biri CİTÖK’ün işler hale gelmesini sağlamak.

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirmek istediğimiz çeşitli atölyeler, seminerler ve kültürel etkinlikler konusunda endişelerimizden biri de sansürle karşılaşmak. Yapmak istediğimiz etkinlikleri planlarken sansüre uğrayıp uğramama ihtimalini düşünmeden hareket etmek istiyoruz ancak bulunduğumuz üniversite ortamında bu çok mümkün olmuyor. Yine de her şeye rağmen biz etkinliklerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Çünkü bir araya geldiğimizde daha güçlü olduğumuzun farkındayız.

Instagram ve Twitter: @ytukacat

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kocaeli Üniversitesi Ekmek ve Gül Kadın Çalışmalar...

Üniversiteli kadınlar topluluk çalışmalarını, üniversitelerde yaşananları ve gündemi canlı yayında k...

Üniversiteli kadınlar konuşuyor

ODTÜ’den genç kadınlar hayatın her alanında eşitlik istediğini anlatıyor ve kadınları mücadeleye çağ...

Üniversiteli genç kadınlar ‘gerçek eşitlik’ istiyo...

Ankara ODTÜ’de kadın öğrencilerle kampüs ve sosyal hayatta yaşadıkları sorunları ve taleplerini konu...