Salgın sürecinde çocuklara nasıl yaklaşmalı?
Çocuklar daha uzun süre evde kalacaklar gibi görünüyor. Bu olağanüstü tablo yetişkinlerden daha çok etkilenen çocuklar için özel bir dikkat de gerektiriyor. Peki ne yapabiliriz?
Dünya genelinde bir salgın ile karşı karşıya olduğumuz bu günlerde ülkemizde alınan önlemler arasında eğitimin bir süre uzaktan verilmesi de var. Bu süre zarfında çocuklarımız evde kalacak. Peki bizler çocukların sürekli duydukları bu hastalık konusunda olumsuz psikolojik etkiler yaşamaması için neler yapabiliriz?
ÖNCE KENDİ KAYGILARIMIZI YATIŞTIRALIM
· Öncelikle çocukları koruyabilmek için kendimizi olumsuz duygu, düşünce ve davranışlardan koruyabilmemiz gerekir. Kendi duygularınızı yatıştıramıyorsanız çocuğunuzun olumsuz duygularını yatıştırmakta zorlanırsınız.· Çocuklar duyguları konusunda etraflarındaki en yakın kişileri referans alırlar. Bu kişiler genellikle anne, baba veya bakım veren kişilerdir. Şayet siz kaygılıysanız bu durumu çocuğa ne kadar yansıtmamaya çalışsanız dahi çocuk bu duyguları beden diliyle alabilir. Bu sebeple öncelikle kendi kaygılarınızı yatıştırmaya çalışın.
ÇOCUĞUNUZA UMUT VE GÜVEN VERİN
· Çocuğunuzla bu konuyu konuşmaktan kaçınmayın. Onu kafasındaki soru işaretleriyle yalnız bırakmayın. Fakat sorduğu sorulara kısa ve net cevaplar verin.
· Çocuklarınızla konuşurken onlara umut ve güven verin. Dünya tarihinde böyle salgınların görüldüğünü ama bilim insanlarının aşılarını bulup bu hastalıkları çözüme kavuşturduklarından bahsedin.
VAKA VE ÖLÜM SAYILARINDAN ÇOCUKLARI UZAK TUTUN
· Çocukları izlediğiniz haberlere maruz bırakmayın. Haberlerde vaka ve ölüm sayılarının verilmesi çocuğun ruhsal problemler yaşamasına sebep olabilir.· Çocuğunuza yaşadığı duyguların normal olduğunu ve yalnız olmadığını söyleyerek durumu normalleştirin. Her zaman yanında olduğunuzu ve bu sürecin geçici olduğunu ara ara muhakkak hatırlatmaya dikkat edin.
HİJYEN VE BENLENMEYE DİKKAT!
· Çocuğunuza sık sık hijyenin çok gerekli olduğunu, ellerini sürekli yıkaması gerektiğini hatırlatın.
· Bu dönemde uyku terörü, uykuda sayıklama, iştahsızlık gibi durumlar görülebilir. Çocuğun uyku ve beslenme düzenine çok dikkat edin.
· En büyük ilaç ilgi ve sevgidir. Çocuğunuzla mümkün olduğu kadar fazla ve nitelikli zaman geçirmeye çalışın.
İlgili haberler
GÜNÜN SORUSU: Koronavirüs sürecinde çocuklarımıza...
Koronavirus ‘covıd 19 pandemisi’ sürecinde çocuklarımıza nasıl yaklaşmalıyız? Bu sorunun cevabına 16...
Korona günlerinde ruh sağlığı: İnkar ve yüzleşme i...
Ruh sağlığımız için hem bireysel hem de toplumsal olarak alınması gereken önlemleri Uzman Psikiyatr...
Korona günlerinde ruh sağlığı: Psikiyatr Arzu Erka...
Korona salgını günlerinde, ruh sağlığımız için hem bireysel hem de toplumsal olarak alınması gereken...
Önceki haber
Sıradaki haber
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.