Merhaba, ben üniversiteye hazırlanan bir öğrenciyim. Son zamanlarda kadınların gündeminde yeni bir konu var; kız okulları. Gündeme getirilen bu öneri ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesi olan “Okullarda Kız ve Erkek Karma Eğitim Yapılması Esastır” ifadesi oldukça zedelenmekte.
Mevcut sistemde kızını okula erkeklerle aynı ortamda eğitim gördüğü gerekçesiyle göndermek istemeyen velilerin sadece kızların olduğu bir okulda çocuğunun daha sosyal olacağını ve topluma uyum sağlayacağını düşünmesi bu duruma çözüm olacak mı? Gerici aileleri ikna etmek için kız çocuklarının okula gitmesini sağlayacak en verimli yol kız ve erkek öğrencileri ayrı yerlerde tutmak mı?
Bu düşünce yapısında olan velilerin, kızlarının zorunlu eğitim süresi dolduğunda eğitim hayatına devam etmesine destek olmayacağını düşünüyorum. Sonrası aynı hikaye ve mutlak son. Bu yüzden kız okullarına kızlarını göndermek isteyen aileler çocuklarını sadece evlenene kadar okutacaktır diye tahmin ediyorum. Aksinin olacağını düşünmek pek mümkün değil… Bu öngörüler, laiklik açısından eğitim sisteminin çok kötü bir noktaya çekildiğini gösteriyor. Kadının evde, işte, sokakta yaşadığı sorunlar yetmezken bir de kız çocukları okulda baskılanacak. Bu da kadınların kendi ayakları üzerinde duran bağımsız bireyler olması önünde çok büyük bir engel.
Benim 9 yaşında bir kız kardeşim var. Onun gelecekte böylesi bir yalnızlıkla karşı karşıya gelmesini, kız okullarında okumasını, yalnızlığa kapatılmasını hiç mi hiç istemiyorum. Sadece kendi kardeşim için değil, adını bilmediğim ama duygularıyla konuştuğum ve anlaştığım tüm kız kardeşlerim adına da özgür ve adaletli bir eğitim sistemi istiyorum. Kız okulları ihtimali, hiçbirine gelecek kaygısı yaşatmasın istiyorum.
Daha özgür düşünen, uluslararası ortamlarda başarılı olabilecek insanları tek bir okula, cinsiyete dayalı bir eğitim sistemine sığdıramayız. Her şey daha da zor olmadan ve geç olmadan bu durumun ihtimali bile ortadan kaldırılmalı.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Sömürü düzenine karşı çözümün anahtarı!
Yoksulluğu yaratan üretim ilişkilerini hedef almayan, bu üretim ilişkilerinin sürmesinin garantörü o...
‘Al telefonu, ara komşunu’
Geçen sene yüz binlerce kadına ulaşan kampanya bir kazanım elde etmiş, Milli Eğitim Bakanlığı okul ö...
İktidarın ‘keyfine göre’ eğitim
Yasa ve yönetmeliklerin uygulanmayışı hayatın her yerinde olduğu gibi eğitim ve çocuk bakım hizmetle...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.