Sözleşmenin bitmesi analık ödeneğini kesmez
Analık ödeneği alırken belirli süreli iş sözleşmesi sona eren kadın işçinin analık ödeneği kesilmez. İşçi hak ettiği ödeneği sonuna kadar alır.
Okurumuzun Sorusu:

Kız kardeşim belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmaktadır. Sözleşmesi 1 Şubat 2019’da bitecektir. Fakat kardeşim 18 Ocak 2019 tarihi itibariyle doğum iznine ayrılmıştır. Raporu işverene vermiştir. 90 günlük şartı sağlıyor ve rapor aldığı tarihte sigortalılığı devam ediyor. Soru 1: Analık izni ücretini alabilir mi? Soru 2: SGK’ya başvuru yapmasına gerek var mı? İş göremezlik ödeneği otomatik olarak bağlanıyor mu?

Öncelikle okurumuzu ve kız kardeşini şimdiden tebrik edelim.

Okurumuzun da belirttiği gibi analık ödeneğinden (geçici iş göremezlik ödeneğinden) yararlanabilmenin belli koşulları var.

1) Kadın işçinin doğum öncesi analık izni nedeniyle rapor aldığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.

2) Doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminin ödenmiş olması.

3) Doğumun gerçekleşmiş olması.

Okurumuzun kız kardeşinin son 1 yıl içinde 90 gün primi var. Analık iznine ayrıldığı tarihte sigortalılık hali devam ediyor. Dolayısıyla analık ödeneğine hak kazanmanın önünde bir engel söz konusu değil.

Analık iznine ayrıldığı tarihten sonra belirli süreli iş sözleşmesinin sona erecek ve dolayısıyla çıkış yapılacak olması da, analık ödeneğini kesmez, engellemez. Önemli olan analık iznine çıkılan tarihte sigortalılığının devam etmesidir. Dolayısıyla okurumuzun kız kardeşi toplam 16 hafta boyunca analık ödeneği alabilecektir.

Analık ödeneğini almak için başvuru şartı yoktur. Analık ödeneği raporların sisteme girilmesi ile birlikte SGK tarafından kendiliğinden ödenir. Gerekli işlemlerin yapılmasının ardından SGK ile PTT arasında yapılan protokol gereği, ödeme PTT aracılığıyla gerçekleştirilir.

Protokol gereği ödemeler, ödemelerin sisteme düşmesiyle birlikte günlük olarak (derhal) yapılmaktadır. Ödemeler raporun her ay parça parça sisteme girilmesi ile parça parça gerçekleştirilir. İşçiler, e-devlet üzerinden ödemenin sisteme düşüp düşmediğini kontrol edebilmektedir.

İş sözleşmesinin sona ermesinin ardından raporun sisteme girilmesinden kaynaklanabilecek sorunların yaşanması halinde okurumuzun kızkardeşiSGK’ya raporu ile birlikte müracat edip, ödemenin devam etmesini sağlayabilir.

İlgili haberler
Evlat edinenler de analık izinlerden yararlanır

3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen birey ya da evlat edinen eşlerden biri, analık izinlerinden...

Analık ödeneğinde sigortalılık şartı kaldırılmalı!

Analık ödeneği alabilmek için kadın işçinin doğum öncesi rapor aldığı tarihte sigortalı olması şartı...

Analık ödeneği, ele geçen ücretten düşüktür

Analık ödeneği, işçinin eline geçen ücretten daha düşüktür. Bu durumun nedeni, analık ödeneği hesapl...