Okurumuzun Sorusu:
Hayırlı günler. Çalıştığımız şirket 30 Eylül 2019 tarihinde istifa koduyla çıkış yapmış. 1 Ekim 2019’da giriş yapmış. Bizim istifa dilekçemiz yok. Giriş çıkıştan haberimiz yok. Ne yapmalıyız? Haklarımız kaybolmuş olur mu?
İşverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirim göndererek girdi-çıktı yapabiliyor. SGK, bu girdi çıktıların gerçek olup olmadığını araştırmıyor. Uyanık geçinen bazı işverenler, bu kağıt üzerindeki, gerçek dışı girdi-çıktılarla işçilik haklarını ortadan kaldırabileceğini sanıyorlar. Çıkışlarda özellikle istifa kodunu kullanıyorlar ki işçiler kıdem ve ihbar tazminatı gibi yasal haklarına hak kazanmasın!
Ancak bu “kurnaz” işverenler fena halde yanılıyor. Konuya ilişkin sayısız Yargıtay kararı mevcut. İşçi çalışmaya devam ettiği halde, iş sözleşmesi sona ermediği ve yeniden yapılmadığı halde işverenlerin tek taraflı yaptıkları girdi-çıktılar işçi haklarını etkilemez, kısıtlamaz, ortadan kaldırmaz.
Kıdem tazminatı, ihbar süresi ve tazminatı, yıllık ücretli izin gibi işçinin çalışma süresine bağlı olan tüm haklarda işçinin aynı işyerindeki toplam çalışma süresi esas alınır. Kağıt üzerindeki girdi-çıktı yok hükmündedir. İşçinin işe girdiği tarihten işten çıktığı ya da çıkarıldığı tarihe kadar olan dönem dikkate alınır ve yasal haklar buna göre hesaplanır.
İşveren SGK’ya yaptığı tek taraflı bildirimden hareketle işçilik haklarını ödememeye kalkarsa, işçi arabulucuya başvurarak, anlaşma olmadığı takdirde de dava yoluyla tüm haklarını söke söke alır.
Ancak bu kağıt üzerindeki girdi çıktılar, işsizlik ödeneği bakımından işçinin başını ağrıtabilir. Çünkü işsizlik ödeneğine hak kazanmanın koşullarından biri de “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak”. Girdi-çıktılarda arada boşluk verilirse ve işçi takip eden 120 günde işsiz kalırsa, işsizlik ödeneğine hak kazanmada sorun yaşanabilir.
Bu durumla karşılaşan işçiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikayette bulunabilir. SGK inceleme yaparak hatalı bildirimde bulunan işverenlere idari para cezası kesebilir ve kayıtları düzeltebilir.
İlgili haberler
Emekli işçi de haklı fesih yapabilir
Emekli aylığı bağlanmış olup çalışmaya devam eden işçi de haklı fesih gerekçesi varsa haklı fesih ya...
İşverenin zulmü varsa, işçinin de haklı fesih hakk...
İşveren işçinin yasal haklarını ihlal ediyor, işçiye zulmediyorsa işçi de haklı fesih hakkını kullan...
İşçinin haksız menfaati yoksa haklı fesih haksız o...
İşçi işyeri kurallarına aykırı biçimde haksız menfaat elde eder ya da elde etmeyi amaçlarsa işveren...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.