Mart ayında Türkiye’de kadın teması ile dört şehirde ilk kez gerçekleştirilen Kadın Oyunları Festivali’nin 2021 final etkinliği olan “Uluslararası Kadın Sempozyumu” İzmir Karabağlar Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 2’nci gününde düzenlenen etkinlik sona erdi.
İkinci oturumda Feyza Altun’un moderatörlüğünde, Afganistan’ın ilk kadın valisi Habiba Sarabi, Belçikalı kadın aktivist ve eski senatör Simone Susskind, Filistin asıllı sanatçı Reem Kelani ve İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer konuşmacı olarak katıldı.
İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, öncelikle dilin değişmesi gerektiğini söyleyerek, “İzmir'deki demokratik duruş, bakış açısı çok güçlü. İzmir'de, tarımda kadının adının yanına söz masalarında kadın erkek toplumsal cinsiyet eşitliği için oturabilecek bir duruş var” dedi.
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLMEK KADINLARA KARŞI İŞLENEN BİR SUÇTUR’
Belçikalı aktivist, Sosyalist Partisi Eski Senatörü Simon Susskind, Türkiye’deki kadınların, özellikle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasıyla birlikte yoğun mücadele verdiğini belirterek, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin kadınlara karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi.
Polonya’nın da Türkiye’den sonra İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istediğini ifade eden Susskind, “Hep beraber bu duruma karşı çıkmamız gerekiyor. Türkiye’deki kadınların buna karşı verdiği mücadeleyle de gurur duyuyorum. Kadına yönelik şiddetin demokratik ülkelerde kabul edilebilir bir şey değil. Kadınlar dünyanın her yerinde hakları için mücadele ediyor ve kadınlar aynı sorunları yaşıyor” diye konuştu.
OSMAN KAVALA İÇİN ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI
Filistin asıllı İngiliz sanatçı Reem Kelani zoom üzerinden sempozyuma katıldı. Müzisyenliğin zorluklarını ve verdiği mücadeleyi anlatan Kelani, konuşması sırasında bir de şarkı söyledi. Kelani, konuşmasının sonrasında Ortadoğulu bir kadın olarak Türkiye'de şarkı söyleme tecrübelerini aktaran Kelani son olarak Osman Kavala’nın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istedi.
‘BİZLER BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAYI HAK EDİYORUZ’
Afganistan'da altı rejimin çöküşüne tanıklık ettiğini ifade eden Afganistan'ın ilk kadın valisi Habiba Sarabi, ülkede yaşanan zorlukları ve kadınların sıkıntılarını aktardı. 2002’deki anayasa taslağı ile birçok hakka sahip olduklarını kaydeden Sarabi, 15 Ağustos'ta rejimin çökmesi sonrası birçok hakkı kaybettiklerini belirtti.
Sarabi, “Ne yazık ki 15 Ağustos'tan sonra her şeyi kaybettik. Bir hafta içinde 130 bin genç ülkeyi terk etti. Yarım milyondan fazla insan işini kaybetti. Kadınlar artık çalışamıyorlar, kız çocukları için olan bütün okullar kapatıldı. Sadece ilkokula kadar gidebiliyorlar. İş sahibi olan başka kadınları işe alan kadınların işyerleri de kapatıldı. Ancak kadınların motivasyonunu kıramadılar, kadınlar protestoya başladı. Ancak büyük müdahalelerle karşılaşıyorlar. 44 yıldır Afganistan'daki insanlar sürekli şiddete karşı mücadele ediyor. Bizler barış içinde yaşamayı hak ediyoruz” şeklinde konuştu.
Sempozyum, “Bir kadın uyanıyor” tiyatro oyunuyla son buldu.
Fotoğraflar: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İlgili haberler
Kocaeli’den kadınlar: Siz anlatın bizim çilemizi o...
Kocaeli’de yaşayan kadınlarla salgının okullardaki son durumunu, temel tüketimden, faturalara yapıla...
Gamze Pala’nın katili Savaş Dalançıkar’a ağırlaştı...
Rize Fındıklı’da Gamze Pala’yı katleden Savaş Dalançıkar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çar...
Taliban’ın Türkiye ziyareti: Kadınlar Taliban’ı ta...
AKP’nin Taliban yönetiminin tanınması, meşrulaştırılması anlamına gelen ziyareti organize etmesi Tür...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.