TALANA GEÇİT YOK: Karaağızlı kadınların 80 günlük mücadelesi kazanımla sonuçlandı!
Bursa’nın Karaağız Mahallesi’ndek kadınlar 80 gündür mahallelerinde yapılmak istenen biyokütle enerji santraline karşı eylem yapıyordu. Mahallelilerin açtığı dava sonuç verdi, santrale izin çıkmadı.

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde yapılması planlanan biyokütle enerji santraline tepki gösterip inşaatın temelinin atılmaması için 80 gündür geceli gündüzlü nöbet tutan çoğunluğu kadın olan Karaağız Mahallelilerin mücadelesi zaferle sonuçlandı. Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, uzmanlar ile yaptığı inceleme sonrasında inşaatın yapılacağı bölgede tümülüs, antik yol ve mezarlık alanı tespit edildiğini gerekçe göstererek, 2863 sayılı Yasa ve mevzuatı kapsamında inşaata uygun görülmediği raporunu verdi.

Büyükorhan ilçesi kırsal Karaağız Mahallesi’nde ocak ayında Satem Enerji San. Tic. Ltd. Şirketi tarafından biyokütle enerji santralı yapılmasına karar verildi. Köylerindeki bazı arazilerin bu amaçla alındığını öğrenen mahalleliler 80 gün önce gruplar halinde inşaatın temelinin atılmaması için eylem başlattı.

Gece gündüz inşaatın çevresinde nöbet tutup burada yatan mahalleli, güvenlik güçlerinin kontrolünde temel atılması için getirilen iş makinelerinin çalışmasına izin vermedi, mahallenin girişine traktör lastikleri ile barikat kurdu.


Projeyi avukatları Eralp Atabek aracılığı ile yargıya taşıyan mahalle sakinleri Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na inşaatın yapılacağı alanda tarihi eserlerin olduğunu belirterek projenin durdurulmasını istedi. Karaağız Mahallesi'nde incelemeler yapan uzmanların hazırladığı raporun sonucu öğrenildi.

Avukat Atabek yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Projenin yapılmaması için üç ayrı dava açtık. Bunun yanı sıra bölgede tarihi eserler, yollar ve mezarların bulunduğunu Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna bildirdik. Buradan gelen heyetler inşaatın yapılacağı parsellerde korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları, 'tümkülüs, antik yol ve mezarlık alanı' tespit ettiler. Böylece 2863 sayılı yasa ve mevzuat kapsamında burada inşaatın yapılmasını uygun görmediler."

Yargılama devam ederken Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulundan çıkan bu karar, Karaağız Mahallesinde eyleme geçen kadınlar ve mahalle sakinleri tarafından coşkuyla karşılandı.

Kaynak: DHA

İlgili haberler
GÜNÜN ANLAMI: Çevre Gününde Melahat Teyze'ye kulak...

5 Haziran Dünya Çevre Günü. Kadınlar çevre mücadelesinde de tabii ki en önde. Peki neden? Melahat te...

GÜNÜN DİRENCİ: Tüm yok edilişlere karşı doğa dimdi...

Yaşam alanlarının her gün daha fazla tarumar edilmesine karşı doğa yaşamaya ve yaşatmaya devam ediyo...

Çevre mücadelesi biz varsak var

2011 yılında faaliyete geçen İzmir’e 20 kilometre uzaklıktaki TÜPRAG’a bağlı Efemçukuru altın madeni...