Kerestecioğlu: Komisyon ‘bir şey yapıyoruz’ imajının ötesine geçmiyor
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, komisyonda İstanbul Sözleşmesi’nin neler içerdiğini ve çekilme kararından vazgeçilmesi gerektiğini anlatacaklarını söyledi.

9 Mart'ta kurulan TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunun üyesi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, önceki komisyonların çalışma raporlarının yayınlanmadığı koşullarda yeni bir komisyonun nasıl çalışacağına ve neler yapacağına dair değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının söz konusu komisyonun kurulmasından sonra geldiğini belirten Kerestecioğlu, “Bu yolda ilerlemek ve başka stratejileri hayata geçirmek için bir yerde kamuoyunun tepkisini bastırmak için kurulan bir komisyon. Komisyon 3 ay çalışacak. En fazla 1 ay da uzatma süresi olan bir komisyonun çok da bir şeye çözüm olması beklenemez” dedi.

SÖZLEŞMENİN ÖNEMİ

Aynı zamanda “İstanbul Sözleşmesi’nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Konulu Alt Komisyonu” üyesi de olan Kerestecioğlu, “Biz bir buçuk sene çalıştık, tüm kurumlar burada dinlendi. Barolar, yargı mensupları, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) de dahil olmak üzere çok sayıda kadın örgütü geldi. Hepsi de İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğini ve etkin uygulanması gerektiğini anlattı. Bu komisyon bir buçuk sene sonra çalışmasını tamamladı ancak bir yıla yakındır rapor peşinde koşuyoruz. Henüz bu komisyonun raporu yayınlanmadı. Çünkü bu rapor yayınlansa aslında İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmadığı ve etkin uygulanırsa şiddetin önlenebileceği de gelenlerin ve komisyon üyelerinin anlatımlarından görülmüş olacak” ifadelerini kullandı.

‘BİR ŞEYLER YAPIYORUZ’ İMAJI

Yeni kurulan komisyonun yapması gereken temel çalışmanın, önceki komisyonların çalışmalarını, raporlarını bir araya getirmek olduğunun altını çizen Kerestecioğlu, “Gerçekten bir şey yapılmak isteniyorsa, yapılacak bir arşiv çalışmasına faydası olabilir. Bunları yaptıktan sonra neler yapılması gerektiğine ilişkin önceki komisyonların çalışma ve raporlarından faydalanarak bir yol haritası belirlenebilir. Ama ben niyetin bu olduğunu düşünmüyorum. Burada yine ‘şiddeti önlemek için bakın yine bir komisyon kurduk, yine bir şeyler yapıyoruz’ imajı vermekten öteye geçecek bir durum değil gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

HDP’nin komisyondaki rolüne değinen Kerestecioğlu, “Her oturumda İstanbul Sözleşmesi’nin neler içerdiğini, sözleşmenin uygulanması gerektiğini, çekilme kararından vazgeçilmesi gerektiğini anlatacağız” diye belirtti. (MA)

Komisyonun 3 aylık çalışması boyunca görüşülecek kurumlar ve kişileri tartıştığı birinci toplantısından öne çıkanlar için TIKLAYIN
Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü, TÜİK ve Kamu Denetçiliği Kurumunun dinlendiği komisyonun ikinci toplantısının haberi için TIKLAYIN

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Kendin çal kendin oyna komisyonu

TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunun ilk toplantısı 3 aylık süreçte nasıl bir işleve sahi...

EŞİK’ten Meclis’e: Bu Kaçıncı Komisyon!

EŞİK, yarın ilk kez toplanacak olan TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu öncesi açıklama yap...

Mecliste Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu: Sözde...

9 Mart'ta kurulan bu hafta ilk iki toplantısı gerçekleşen TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyo...