Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, engellilerin, özelde de engelli kadınların kamusal alanda maruz kaldıkları cinsiyetçi ve ayrımcı yaklaşımlara karşı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
Önergede, kadınların cinsiyete dayalı birçok ayrımcılığa maruz kalmasının yanında, engelli kadınlara dönük ayrımcılığın katbekat fazla olduğuna işaret edildi. Eğitimden, sağlığa, istihdamdan, yöneticiliğe, erişimden ulaşıma kadar birçok alanda engelli kadınların engelli erkeklere oranla daha fazla dezavantajlı durumda olduğu ifade edilen önergede, “Engelli kadınların ve kız çocukların özellikle eğitime erişimi önünde engeller oldukça fazladır. Bu nedenle okuryazarlık oranları oldukça düşüktür” denildi.
BM SÖZLEŞMESİ HATIRLATILDI
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin “Taraf Devletler engelli kadınlar ile kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmakta olduğunu kabul eder ve bu bakımdan onların tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit koşullarda yararlanmalarını sağlamaya yönelik tedbirleri alır” şeklindeki 6’ncı maddesine atıfta bulunulan önergede, “Bu madde ile engelli kadınların temel hakları uluslararası hukuk alanında da güvence altına alınmıştır. Bu bakımdan Türkiye’nin, tarafı olduğu Engelli Hakları Sözleşmesi’ne tam ve eksiksiz biçimde uyması bu doğrultuda insan hak ve özgürlükler temelinde politikalar üretmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Koçyiğit , Zehra Zümrüt Selçuk’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
■ Türkiye’nin de tarafı olduğu Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uyulması konusunda Bakanlığınızın ne gibi çalışmaları vardır?
■ Türkiye’de bulunan engelli kadın ve kız çocuklarının sayısal verilerine ilişkin Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Varsa, Türkiye’de kaç engelli kadın ve kız çocuğu vardır?
■ Engelli kadınların ve kız çocukların okullaşma oranı nedir? İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite ve üstü eğitim dağılımı ne şekildedir?
■ Engelli kadınların çalışma hayatına katılım oranı nedir?
■ Engelli kadınlara yönelik şiddet, cinsel istismar, cinayet, intihar gibi veriler var mıdır? Varsa bunların oranları nedir?
■ Bakanlığınızın SMA hastalığına yönelik gebelik öncesi yapmış olduğu bir çalışması var mıdır?
■ Engelli kadınların özellikle cinsel sağlık, üreme sağlığı ve aile planlamasına ilişkin sağlık hizmetinde karşılaştığı sorunların giderilmesi adına bir çalışmanız var mıdır?
Kaynak: Jinnews
İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: Engelli Kadına Yönelik Ayrımcılık
Engelli Kadın Derneği, engelli kadınların, hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklanan çoklu ayrım...
Pandeminin engelli kadınlara faturası: İşsizlik, ş...
‘COVID-19 Pandemisinde Engelli Kadınlara Yönelik Hak İhlalleri’ raporu, engelli kadınların salgın sü...
GÜNÜN ANKETİ: Kovid-19 pandemisinde engelli kadınl...
Türkiye Körler Federasyonu, tüm engelli gruplardaki kadınların sorunlarını belirlemek için ‘Kovid-19...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.