'Hayatımıza karışan söylemler istemiyoruz'
Yonca Evcimik’in yeni çıkan ve sosyal medyada çok tartışılan şarkısı 'Ayıp Şeyler'e dair üniversiteli kadınlar düşüncelerini ifade etti.

Yonca Evcimik’in sosyal sorumluluk projesi için sözlerini yazdığı “Ayıp Şeyler” şarkısındaki cinsiyetçi söylemler sosyal medyada tepki çekti. Evcimik’in sözlerini yazdığı şarkıya, yayınlandığı günden itibaren tepkiler giderek arttı. Twitter’da konuya dair üç binin üzerinde twit atıldı, şarkı 67 bin "dislike" aldı. Üniversite öğrencisi kadınlar şarkıya dair düşüncelerini ifade ettiler.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Gözde Kaplan da “Şarkının cinsiyetçi yaklaşımı ile kadını değersizleştirip ötekileştirdiğini düşünüyorum. Kadının kadını kırması kabul edilebilir bir şey değildir. Şarkıda 'işte bu kadın gibi kadın' sözü ile kendi hemcinsini bir kalıba koyması ve hep kadın üzerinden 'yapmalısın, etmelisin' cümleleri kadının bulunduğumuz bu kritik dönemde 'mecbursun bu senin işin' yaklaşımlarına yeşil ışık yakmanın sanatla
süslenmiş halidir. Kadına yüklenmiş sorumluluk ve zorunluluklar yüzünden bugün kadınlar hep ikinci, üçüncü plana atılıyor. Ahlak, toplumun ve varoluşun temel taşı olan kadın üzerinden prim yapılarak satışa sunulamaz. Bu dayatmalar üzerine kurulu şarkının sahibinin bir kadın olduğu
hatırlanmalı ve küçük düşürücü sözler barındıran sözler adına tüm kadınlardan özür dilenmelidir” sözleriyle belirtti.

Mersin Üniversitesi öğrencisi Fatma Toklu “Şu ana kadar dinlediğim şarkılar arasında müziğin içerikle en uyumsuz olduğu parça bu olsa gerek. Şarkıda bahsi geçen şeyler bir ülkenin kültüründen siyasetinden kaynaklanan ve sonuçlarının çok ağır olduğu şeyler. Bunlardan bahsederken göbek atmak ciddi derecede sırıtıyor. İki şeyi çok merak ediyorum: bu şarkıyı ne amaçla yaptığı ve çevresindekilerin kendisini yaptığı iş nedeniyle neden uyarmadığı" diyerek şarkıya olan tepkisini ifade etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencisi Eylül Avdas  “Biz kadınlar istediğimizi giyeriz. Giydiklerimizin 'edep' kavramıyla ele alınması doğru değil. Hayatımızın ve giydiklerimizin sadece bizi ilgilendireceğini tüm dünyaya anlatmak isterken 'o açarsa ben bakarım', 'bunu giyerse tahrik olurum' zihniyetini destekler nitelikte. Biz kadınlar toplumda hayatımıza karışan ve ne yapmamızı söyleyen söylemlerin olmasını istemiyoruz. Bu tür projelerin bir an önce son bulmasını, eşitliğin ve adaletin olmasını istiyoruz. Şarkıyı kınıyorum, kimse kimsenin hayatına karışamaz” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Fotoğraf: 25 Kasım 2020, İstanbul Kadıköy / Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Z Kuşağı’ tartışmaları | Genç kadınlar ne yaşıyor...

Gençlerin, genç kadınların neler yaşadıklarını ve neler istediklerini, tepkilerini, çözümü nerede bu...

25 Kasım'a giderken genç kadınlar anlatıyor | İsta...

YTÜ öğrencisi Manolya Gezgin, Bursa Kadın Platformundan Funda Sancarbarlaz, Bandırma Ekmek ve Gül To...

Sokak ısrarı

‘Şiddetin artmasına ve vahşileşmesine neden olan koşullar kadınları her koşulda ses çıkarmaya, birli...