28 Mayıs, Dünya Regl Hijyeni Günü'nde dünyada milyonlarca kadın ve kız çocuğu hâlâ regl ürünlerine ve temiz suya erişemiyor. Konuşmamız Gerek Derneği'nin 2022 yılında yaptığı “Türkiye'de Regl Yoksulluğu Araştırmasına” göre yaklaşık 5 kişiden 1'i her zaman sabun ve temiz su gibi regl hijyeninde kritik öneme sahip iki ürüne erişemiyor.
Türkiye'nin 81 ilinde 18 yaşından büyük 4108 kişiyle yapılan araştırmada kadınların sadece yüzde 26,4'ü regl ürünlerini satın alırken hiçbir zaman zorluk yaşamadığını, yüzde 42,5'i nadiren zorluk yaşadığını, yüzde 22,6'sı sıklıkla zorluk yaşadığını ve yüzde 8,5'i her zaman zorluk yaşadığını belirtiyor.
BM Kadın Birimi’nin 24 Mayıs’ta yayınladığı “Regl Yoksulluğu- milyonlarca kız çocuğu ve kadın neden regl dönemlerini karşılayamıyor?” başlıklı raporunda dünyada 1.5 milyardan fazla insan hâlâ tuvalete erişimi olmadığını açıklıyor. Rapora göre 12 ülkenin kırsal kesimlerinde yaşayan her 10 kadın ve kız çocuğundan en az 1'inin regl dönemlerinde yıkanmak ve üzerlerini değiştirmek için alanı yok.
Özellikle savaş dönemlerinde kadınların ve kız çocuklarının hijyen ürünlerine erişiminin imkansızlaştığını vurgulayan raporda, günümüzde 614 milyon kadın ve kız çocuğunun savaştan etkilenen bölgelerde yaşadığını ve çatışmalardan, krizlerden ve afetlerden kaçan kadın ve kız çocuklarının sayısı giderek arttığı belirtiliyor.
BM Kadın Birimi'nin Gazze'den yayınladığı son rapora göre, üreme çağındaki 540 binden fazla kadın ve kız çocuğunun hijyen ürünlere erişimi yok. Regl ürünlerine erişemedikleri için çadır artıkları ve kağıt kullanmak zorunda kalıyorlar. BM Kadın Birimi, Gazze'deki kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için her ay 10 milyon tek kullanımlık adet pedine ihtiyaç duyulduğunu tahmin etmektedir.
Fotoğraf: Pixelshot
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.