Cerrahpaşa’da hakkını arayan işçilere uyarı ve sürgün!
Cerrahpaşa’da eylemlere katılan sağlık işçileri işten atılmakla tehdit edildi. Katıldıkları son eylem 1 Mayıs olan işçi kadınlar ‘1 Mayıs’ta birlik olduğumuzu anladık, daha da güçleneceğiz’ diyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan işçiler, kapanma nedeniyle eylemlerine ara verdi, ancak rektörlüğün işten atma tehditleri devam ediyor. Yirminin üzerinde işçiye, eylemlerin tekrarı durumunda İş Kanunu’nun 25. maddesi gereğince haklarında işlem yapılacağı uyarısını içeren yazılar gönderildi.

TİS süreçleri devam eden Sağlık-İş Sendikası üyesi Cerrahpaşa işçileri, bir süredir, işveren sendikası TÜHİS’in kamu işçilerine sefalet zammı dayatan tek tip sözleşmesine karşı eylem yapıyor. İşçiler, üniversite yönetiminin TÜHİS’ten çekilerek sendikayla masaya oturmasını ve insanca yaşanacak bir ücret belirlenmesini talep ediyor. Rektörlüğün bu taleplere yanıtı ise başta işyeri temsilcileri olmak üzere eylemde öne çıkan işçileri, tazminatsız işten atmakla tehdit etmek oldu. Kapanma nedeniyle eylemlerine ara veren işçiler, bu süreçte eylemlere katılanlara yönelik baskıların arttığını söylüyor. Öfkeli işçiler, bayram sonrası taleplerini dile getirmeye devam etmekte kararlı.

‘SENELERDİR ÜÇ KURUŞA ÇALIŞTIK, ŞİMDİ ALIN TERİMİZİ İSTİYORUZ!’

Uyarı yazısı gönderilen işçilerden Şenay Derler, emeklerinin karşılığını almak için mücadeleyi devam ettireceklerini ifade etti. Derler, “Ben kocasız dört evlat büyüttüm. Kolay mı? İşten çıkıp temizlik işine gidiyorum. Hastalarımız, ‘Neden sesinizi duymuyorlar’ diyor. Hastalarımız gördü yaşadıklarımızı, ama Cumhurbaşkanımız, rektörümüz görmüyor. 17 Mayıs’ta yine sahalardayız, yılmayacağız” diye konuştu.

Eylemlere katılan 10 yıllık bir temizlik işçisi kadın da şunları söyledi: “Son eylem günü bir hocamız bizim için konuşma yaptı. Ona ve birçok işçiye uyarı yazısı gitti, yasağı çiğnemişiz diye… Mobbingi de artırdılar. Bana selam vermeyen müdür bugün ‘Nereden geliyorsun’ diye sordu. Yılmayacağız. Bayramdan sonra daha güçlü çıkacağız. Hepimize göndersinler o uyarı dilekçelerini, biz birimiz için ya da sadece kendimiz için çıkmadık meydana hepimiz için çıktık. Biz mobbingi hakkedecek bir şey yapmadık, çalmadık çırpmadık… Senelerdir üç kuruşa çalıştık şimdi alın terimizi, hakkımızı istiyoruz sadece. Yıllardır susuyorduk, ‘Burası çocuklarımızın geleceği’ dedik ama Cerrahpaşa bezdirdi bizi artık.”

EYLEMLER SOSYAL MEDYADA DEVAM EDİYOR

Sağlık-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Nedime Mutlu Yıldırım, işçilere giden yazılarla ilgili rektörlükle görüştüklerini, resmi yazıları da göndereceklerini belirtti. “Biz sürecin kimsenin burnu kanamadan atlatılmasını isterken böyle şeylerin yaşanması ilişkilerimizi de kötü etkiliyor" diyen Yıldırım, pandemi yasaklarının kendilerini de etkilediğini söyledi. Yıldırım, “İşçilerin yanına gidemiyoruz. Eylemlere sosyal medyadan devam ediyoruz. Geçtiğimiz gün çok geniş katılımlı bir kampanya başlattık çok da ses getirdi. İmkanlar dahilinde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İşçiler rahatsızsa sorumluların da kulağı çınlasın, rahatsız olsun istiyoruz. Yasaklar bitince temsilcilerimizle görüştükten sonra yeni eylem planları koyacağız, neler yapacağımız oradan çıkan sonuçlara göre belli olacak” dedi.

İLK KEZ 1 MAYIS’A KATILDIK, YALNIZ OLMADIĞIMIZI ANLADIK
İşçiler yasaklar öncesi eylemlerini 1 Mayıs’la birleştirmişti. İlk kez 1 Mayıs’a katılan iki işçi kadın, o günkü coşkunun kendilerini çok etkilediğini söyledi. 
Şenay Derler: “Bu ilk 1 Mayıs’ımdı. Çocukken babam elimizden tutar götürürdü işçi bayramına. O çocukluk sevincini yaşadım resmen bu 1 Mayıs’ta. O coşkuyu görünce tüylerim, saç diplerim nasıl diken diken oldu, ağladım resmen. Damarlarımdaki kanı bir görsen… Emeğimiz terimiz yeniliyor ya hani. Onun karşısında o birlikteliği görünce çok fena oldum. Anlatamam o duyguyu… Daha çok hırs yaptım o kalabalığı görünce. Ya bizim alın terimizin hakkını verecekler ya da bu eylemler devam edecek. Daha da güçleneceğiz…”
Temizlik işçisi kadın: “Ben de ilk defa 1 Mayıs’a katıldım. Çok mutlu oldum. Biz bu mücadeleyi kaybedebiliriz belki ama en azından onurumuzla gururumuzla dik durduk, korkmadık deriz... Birlik olduğumuzu anladım bu 1 Mayıs’ta. Ola ki ileride bir durum olduğunda, arkamızda devlet büyükleri olmasa da ben tek yürek tek yumruk olduğumuzu, yalnız olmadığımı anladım.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Cerrahpaşa’da sağlık işçileri eylemde: Sefalet ücr...

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan sağlık işçileri, eşit işe eşit ücret talebiyle eylemde. Eylemde...

Sağlık işçisi kadınlar: Baskı ve tacizden yıldık a...

Neriman ve Ayla, eylemden iki sağlık işçisi... Çalıştıkları üniversite hastanesinde düşük ücret daya...

Sağlık işçileri anlatıyor: ‘Çalışırken varız ama i...

TİS sürecinde olan sağlık işçileri sendikalarından dertli. Ek ödemelerdeki adaletsizlik ve eksik ele...