Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti önderlerinden Necmiye Hoca hayatını kaybetti
Hayatını ülkesinin kurtuluşuna, yeni bir Arnavutluk’un inşasına, ilerlemesine ve toplumun özgürleşmesine adayan Necmiye Hoca hayatını kaybetti.

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti önderlerinden Necmiye Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti.

Necmiye Hoca’nın oğlu İlir Hoca, yayımladığı mesajda “Derin bir acıyla size bildirmek isterim ki, 99 yaşında olan annemiz Necmiye Hoca, 26 Şubat 2020 tarihinde hayata veda etti. O, tüm hayatını ülkenin kurtuluşuna, yeni bir Arnavutluk’un inşasına, ilerlemesine ve toplumun özgürleşmesine adamıştır. Öyle ki, onun adı ve eserleri ile her zaman onur duyacağız. Ailemiz, Arnavutluk’taki ve tüm dünyadaki dostları ve sevenleri, onun anısını hiçbir zaman unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.

İlir Hoca, cenaze töreninin bugün Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapılacağını da duyurdu.

NECMİYE HOCA KİMDİR?
8 Şubat 2020’de 99’uncu yaşını kutlayan Necmiye Hoca, 19 yaşında İşkodra’daki Komünist Gruba katıldı ve 20 yaşındayken, 1941’de, (daha sonra Arnavutluk Emek Partisi olacak olan) Arnavutluk Komünist Partisinin kurtuluşunda yer aldı.
II. Dünya Savaşı sırasında cesur bir antifaşist savaşçı ve Arnavutluk Komünist Gençlik Örgütünün inşası sırasında, kurucu toplantının tek kadın delegesiydi. Ayrıca, Ulusal Kurtuluş Cephesinin temellerini atan ve Peza Konferansı (1942) olarak bilinen Arnavutluk Ulusal Kurtuluş Konferansı’na katılan tek kadındı.
Arnavut halkını özgürleştiren kurtuluş savaşı sırasında, 1942’de faşizme karşı gençlik gösterilerine katıldığı için 13 yıl hapis cezasına çaptırıldı ve süreç boyunca yeraltına geçti.
2. Dünya Savaşı sırasında Ulusal Kurtuluş Ordusu’nda yer aldı, Arnavutluk Komünist Kadınlar Birliği başkanlığına seçildi.
Arnavutluk Emek Partisi Merkez Komitesinin bir üyesi olarak, gençleri örgütleme çalışmalarından sorumluydu. Merkez Komite Sekreterliği üyesiydi. Ulusal Meclis temsilcisi seçilmişti. Partideki diğer görevlerinin yanı sıra Arnavutluk’un Marksist Leninist Araştırmalar Enstitüsü müdürüydü. Komünist eğitim için büyük önem arz eden sayısız makale ve teorik çalışmaya imza attı.
Arnavutluk’taki karşıdevrimci süreç sırasında Necmiye Hoca, revizyonizm ve oportünizme karşı Marksizmin-Leninizmin savunulması mücadelesini en önde verenler arasındaydı.
Necmiye Hoca, Arnavutluk’ta halk devriminin önderi ve İtalya ile Almanya işgallerine karşı direnişin lideri olan Enver Hoca ile evliydi.

Kaynak: Evrensel

İlgili haberler
Ekim devrimi ve kadınlar (1)

Kadınlar kendi konumlarını kökten değiştiren sosyalizme giden yolda nasıl mücadele etti? Neler yaptı...

Kapitalizmin baş belası bir kadın: Nadya Krupskaya

Leningrad’da Rusya’nın en eski çikolata fabrikalarından biri: Krupskaya Şekerlemeleri. Bize çikolata...

GÜNÜN RESİMLERİ: Arnavutluk’taki sosyalist gerçekç...

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yer alan Ulusal Sanat Galerisindeki şahane koleksiyonun yüzde 50’si...