Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, 2 bin 97 dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu hazırladığı “Mahkeme kararları ışığında nafaka araştırması” raporunu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamayı yapan Diyarbakır Barosu Yürütme Kurulu Üyesi Hatice Demir, Kadın Hakları Merkezi olarak 2017-2018 yılları arasında Diyarbakır aile mahkemelerinde karara çıkan 2 bin 97 dosya üzerindeki çalışmaları raporlaştırdıklarını söyledi.
Tartışmalara konu olan yoksulluk nafakasının 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlendiğini hatırlatan Demir, “Bu düzenlemenin amacı, boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olan eşin, diğer eş tarafından şartları bulunduğu sürece ekonomik yönden desteklenmesi ve asgari yaşam gereksinimlerinin karşılanmasıdır” dedi.
‘SALDIRILAR TEMELSİZ’
Demir, nafaka konusunda araştırma yapmaktaki amaçlarına ilişkin şunları dile getirdi: “Kamuoyuna yansıyan yoksulluk nafakası tartışmalarının somut verilerini paylaşarak, kadınların evlilik sürecinde hem ev içi emek ve bakım emeği ile sömürüldükleri hem de şiddete maruz kaldıkları gerçekliği ışığında; tekil ve sansasyonel örneklerle yürütülen yoksulluk nafakası tartışmalarının konuyu özünden uzaklaştırdığını göstermek, kadınların boşanma ve nafaka davalarındaki süreçlerinde yaşadıkları zorluklar hakkında bilgi edinmek, gerçek nafaka miktarları konusundaki rakamsal verilere ulaşmak ve bu bilgi ışığında tartışmaların kamuoyunda sağlıklı yürütülmesine katkı sağlayarak kadınların kazanımlarına yönelik saldırıların temelsiz olduğunu vurgulamaktır.”
‘ASGARİ YAŞAM DÜZEYİNDE OLMALI’
Mahkeme kararlarında belirlenen miktarların kanunda düzenlendiği gibi “Geçim sağlamaya” yetecek oranda olmadığına dikkati çeken Demir, “Yoksulluk ve açlık sınırının altında olduğu görülmektedir. Kadınlar lehine hükmedilen ancak tahsil edilemeyen nafakalar, erkek odaklı bakış açısı nedeniyle tartışılmamaktadır. Raporumuz verileri dikkate alındığında kadın ve erkekler arasındaki derin eşitsizlik nedeniyle nafaka hakkının korunması gerekmektedir. Dahası nafaka oranlarının ‘Asgari yaşam gereksinimlerini’ karşılamaya yetecek orana yükseltilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Rapordan bir takım verileri sunan Avukat Aslı Pasinli ise, 1897 adet dosya türünün “boşanma ve ferileri”, “nafaka”, “Nafakanın artırılması” ve “Nafakanın azaltılması”na dair olduğunu belirterek, dosyalar arasından yalnızca 342’sinde kadın için yoksulluk nafakasına hükmedildiği tespit edildiğini ifade etti.
AÇLIK SINIRI ALTINDA
342 dosyanın 270’inde yoksulluk nafaka miktarının 100 ile 500 TL arasında değiştiğine değinen Pasinli, 58 dosyada ise 501 TL ile 1000 TL arasında olduğunu, yoksulluk nafakası kararlarından sadece iki tanesinde nafaka miktarının 3 bin TL üzerinde olduğunu belirtti.
Demir, 2017 ve 2018 yılları verileri birlikte değerlendirildiğinde, yoksulluk nafakasına hükmedilen 342 dosyadan 334 tanesi açlık sınırının altında iken, hükmedilen yoksulluk nafakasının sadece 8 tanesinin açlık sınırının üzerinde olduğunu aktardı.
Kaynak:MA
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Nafaka nedir, ne değildir?
Nafaka gerçekten de adaletsiz bir uygulama mıdır? Kadınların elinden alınmak istenen nedir tam olara...
Nafaka hakkına sınırlama: Neden, Nasıl?
Hükümet ‘Ömür Boyu Nafaka Zulmüne Son’ kampanyacılarıyla ortaklaşa yeni bir düzenleme hazırlığında....
KİH-YÇ'den nafaka hakkı verileri videosu
Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) nafaka hakkına dair çeşitli verileri derlediğ...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.