“Şiddetten Uzak Bir Yaşam Sürmek Benim Hakkım” İranlı Amirhossein Rastegari, kadına yönelik şiddet kavramının herkesin canı isteyince kullandığı bir sandalyeye benzeyen bir kadın gibi olduğunu, sadece bunun bile bütün kadınların yaşadığı korkunç bir trajedi olduğunu düşünerek bu posteri hazırlamış. “Bana göre sanatçılar insanların içgörülerini değiştirebilme gücüne sahip” diyor Amirhossein.
“Bir ev asla bir hapishane gibi hissedilmemeli” Kanada’da yaşayan grafiker Andrew Mayberry bu posteri kendi evinde hapis hayatı yaşayan kadınlar için hazırlamış. “Kendinizi bu evlerden birinde gibi düşünün, dışarıda neler olup bittiğini görmeyi, dışarıyı yaşamayı arzularken o evde kapalı kalmanın ne demek olduğunu düşünün. Milyonlarca kadın bu arzularla ve bu düşüncelerle hayata tutunmaya çalışıyor. Bu korkunç!” diyor.
“Kadına yönelik şiddet insan haklarının ihlalidir” 2001 yılında Arjantin Ulusal Kadın Konseyi ve UNICEF tarafından ortak hazırlanan ve ülkenin pek çok yerine asılan bu poster bize çok tanıdık “yangınları” anlatıyor.
“Kadınlar Buluşun, Şiddeti Durdurun- Şiddet Sona Ermeli” Uluslararası Af Örgütü 2010 yılında S. Andrews’un bu afişiyle kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde dayanışma çağrısı yapmıştı.
2016 8 Mart’ı için Kanada Posta İşçileri Sendikası, kayıp ya da katledilen yerli kadınların anısını yaşatmak ve onların yaşadıklarına dikkat çekmek için hazırladı bu posteri. Afişin hazırlanmasından hemen önce Kanada hükümeti yüzlerce kayıp ya da öldürülmüş Aborjin kadının akıbeti hakkında soruşturma dosyası hazırlandığını açıklamıştı. Aileler, yerli gruplar ve destekçiler bu soruşturmanın sonuçlarını uzun zamandır bekliyor ama yetkililer tarafından görmezden geliniyor. Kanada’nın uzun ve utanç dolu sömürge dönemi gaddarlığı en çok yerli kadınların bedenleri üzerinde sınanmıştı. Kadınları unutmamanın bir ifadesi olan bu afiş kendisi de bir Aborjin olan Jonathan Labillois’in eseri. Jonathan eserin orjinalini Montreal Yerli Kadınlar Sığınağına bağışladı. “Dansçılar dans edemeyenler, dans edemeyecek kadar hasta olanlar, yaşlılar ve artık bu hayatta olmayanlar için dans eder. Tıpkı bu kadının bedeninde dans eden bu kadınlar gibi. Çalınmış kız kardeşlerimizin anısına saygıyla” notuyla paylaşmıştı bu afişi...
Bu da en eski şiddet karşıtı afişlerden biri. Sri Lanka’da Köylü Kadınlar Grupları Ağı/ Baddegama olarak bilinen bir kadın dayanışma grubu 1970’lerin başında bu afişle kadınları şiddete karşı birlikte hareket etmeye çağırmış.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.