güvencesizlik
Yoksullaşmayı, vergi yükünü artırmaya dönük önümüze konan bu politikaların kadınlar için de özel sonuçları olacak. Neler mi, buyurun…
İnsanlar geçim derdine düşünce kadın cinayetleri daha da görünmez oldu. Kadınlar ekmek kavgasının yanında yaşama kavgası da verirken var olan yasalar uygulanmıyor.
AKP, kadınların aileden bağımsız varlığını, eşit ve sömürüsüz bir dünya talebini kabul etmiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2024 bütçe görüşmeleri, bu yaklaşımı net bir şekilde kanıtlıyor.
UN Women ve UNDP tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, salgın, kadınlar ve erkekler arasındaki yoksulluk farkını derinleştirecek, 47 milyon kadın ve kız çocuğunu yoksulluk sınırına sürükleyecek.
Tükenmişlik sendromu, güvencesizlik, baskı ile boğuşan hemşireler şiddet, OHAL, savaş, işsizlik, ağır çalışma koşulları değil güvenceli çalışma istiyor.
Çocuk, genç, yaşlı, göçmen, mülteci... Sömürünün alabildiğine yoğunlaştığı Çağlayan’daki atölyelerde en çok duyulan söz ‘Yorgunum’. O yorgunluk işçileri hayal bile kuramaz hale getirmiş.
Kadınlar esnek, güvencesiz, kayıt dışı çalışmaya yönlendirildi; sağlık, emeklilik, ücretsiz kreş gibi haklardan mahrum edildi. Kısacası haklar açısından geriye giden bir 15 yıl geçirdi.
Günde 12 saat, sabahtan akşama dek güvencesiz, geleceksiz durmadan çalışıyor tarım işçisi kadınlar. İşte tarım işçisi kadınları hali...
Bodrum'da 23 Nisan nedeniyle Cumhuriyet Başsavcısı’nın koltuğuna oturan öğrenci Egehan Uslu'nun talimatı ‘Çocuk işçi çalıştırılmasın’ oldu.
Türkiye'de 2 milyon çocuk işçi var ve çocukların büyük bir kısmı kayıt dışı olarak çalışıyor. Çırak olarak çalışan çocuklarsa 'çocuk işçi' olarak görülmüyor ancak bir işçi kadar ağır işlere koşturuyor
Her 10 kadından 3’ü istihdamda. Ama onların payına da genellikle güvencesiz istihdam düşüyor. Türkiye’de milyonlarca kadın, güvencesiz istihdamın farklı biçimleriyle karşı karşıya!
Çalışma çağındaki her 10 kadından sadece 3’ü istihdam içinde. Çalışan kadınların karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri ise kayıt dışı istihdam. Sigortasız çalışma, kadınların yarısının ortak derdi
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.