OTEL İŞÇİSİ GÜNAY YILMAZ: Çalışan kadınların en önemli derdi bakım sorunu
Günay Yılmaz, eski otel işçisi, yedi yıldır da bir pastanede ön servis ve satış elemanı olarak çalışıyor...

1992 yılında iş hayatına başlamış Günay Yılmaz, şu an 46 yaşında ve emeklilikte yaşa takılanlardan biri. Otel işlerinin oldukça yoğun ve yorucu, çalışma saatlerinin uzun olmasının yanında onu en çok zorlayan şey kızını dünyaya getirdiğinde yaşadığı bakım sorunu olmuş. Kadınların çalışma yaşamından ayrılmasının en büyük nedeninin çocuk bakım sorunu olduğunu söylüyor Günay. “Özellikle otellerde taciz nedeniyle sorun yaşayan çok kadın arkadaşımız oluyordu. Çalışan personellerin yanında bir de otel müşterileri tarafından tacize uğrayan arkadaşlar çok oldu” diyen Günay en önemli talepleri arasında kreş olduğunu dile getiriyor. Az işçi ile çok iş yapmanın, ağır iş yükünün otellerde çok yaşandığını vurguluyor.
Beş yıldızlı otellerde birçok yemek çöpe giderken, personele kalitesiz tabldot yemekler verildiğini ifade eden Günay devam ediyor: “Başkaları daha rahat etsin diye çaba sarf eder işçiler, ama karşılığını bulamaz. Sezonluk işler olduğu için de, ev geçindirenlerin güvencesi ve geleceğini görmesi mümkün değil. Zaten Antalya son iki yıldır krizden dolayı ciddi sıkıntılı. Oteller kapandı ve işsizlik oranı arttı.”

SENDİKALARDA DAHA ÇOK KADIN YÖNETİCİLER OLMALI

Yedi yıldır aynı iş yerinde çalışıyor ve DİSK’e bağlı Dev-Turizm İş Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olarak sendikal mücadelenin içinde yer alıyor. İlk iş gününden itibaren sendikalı olarak çalışma hayatına devam etmiş. İnsanların işten atılma korkusu ile sendikalı olmaktan çekindiğini söylüyor: “Oysa sendikalı olduktan sonra kendimi daha ayrıcalıklı ve mutlu hissettim. Kazanımlarımın farkındaydım, bunları çalışan arkadaşlara anlattıktan sonra sendikalı yaptığım arkadaşlarım çok oldu. Bir kere kolay işten atamıyorlar, ikramiyelerimiz oluyor, mesai paramızı daha düzenli alıyoruz. Bazı yabancı işverenler sendikalı işçileri daha çok tercih ettiklerini söylüyor. Çalışanların müşteriyle yüz yüze geldiğini, sendikalı işçilerin daha mutlu, güler yüzlü olduğunu, iş veriminin arttığını dile getiren iş verenler oluyor.” Sendikalarda kadın yöneticilerin çoğalması gerektiğinin önemine dikkat çeken Günay, çalışma koşullarının da sendikal faaliyete göre düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

İlgili haberler
Şarkıcı Gülben Ergen’den, temizlikçi Ayşe’ye kadar...

Ya kabul edip yaşamayı sadece nefes alıp vermeye indirgeyerek ölmek, ya da reddedip hiçbir haktan fa...

Temizlik işçisi Vera’nın kahreden arayışı

Bir solukta okuyacağınız Böğürtlen Kışı kitabında oğlunu kaybeden Vera’nın hikayesinin izini sürecek...

Temizlik işçisi kadınlara baskı: ‘Adam gibi, tekra...

Hacettepe Üniversitesinde çalışan kadın işçiler baskıya ve şiddete uğruyor! Bir temizlik işçisinin k...