Kadın sağlığı ve cinsellik eğitimleri: Bir deneyim paylaşımı
‘Kadın cinselliği, toplumumuzda hâlâ bir tabu, utanılması ya da gizlenmesi gereken bir konu olarak görülüyor. Bu algı, nesiller boyunca aktarılmış ve bizi şekillendirmiş.’

Odunpazarı Belediyesi ve sendikamız SES iş birliğiyle Halk Merkezlerinde düzenlenen halka açık eğitimlerimiz, kadınlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Ben de bu eğitimlerde, “kadın cinsel sağlığı” ve “cinsel yolla bulaşan hastalıklar” konularında eğitim verme fırsatı buldum.

Bu deneyim, halkın genellikle erişim sağlayamadığı terapi hizmetlerini ücretsiz bir şekilde kadınlara sunabilmek açısından hem keyifli hem de anlamlı bir süreç oldu. Eğitimim için ayrılan bir saatlik süre, kadınların ilgisi ve paylaşma isteği nedeniyle kimi zaman üç saate kadar uzadı. Sohbetlerimiz, samimi bir ortamda birebir gerçekleşti ve bu sürede pek çok önemli gözlem yapma imkanım oldu.

KADININ RUH SAĞLIĞI VE CİNSELLİK

Kadın ruh sağlığını ele aldığımızda, sağlıklı ve işlevsel bir kadın cinselliğinin yadsınamaz bir parçası olduğunu görüyoruz. Evlilik danışmanlıklarında cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları, genellikle çözülmesi gereken en temel problemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı bir evlilik ya da ilişkinin sürdürülebilmesi için partnerler arasında doğru bir cinsel iletişim kurulması hayati önem taşıyor.

Eğitimler sırasında kadınlar, özellikle cinsel iletişim sorunlarından ve genel olarak kadın olmanın getirdiği zorluklardan bahsetti. Eğitimi dinlerken bir yandan okuldan çocuklarını alma, akşam yemeği hazırlığı gibi günlük sorumluluklarını düşünmeden edemediklerini dile getirdiler. 

Kadınlar, utangaçlıkla sordukları soruların arkasında genellikle yalnızlık duygusunu, problemleri tek başına göğüsleyeceklerini düşünmenin verdiği bir çaresizliği taşıyordu. Erkeklerinin, bu konulara sıcak bakmadıklarını ya da çözüm için iş birliği yapmayacaklarını düşündüklerini sıkça dile getirdiler. Çünkü kadın cinselliği, toplumumuzda hâlâ bir tabu, utanılması ya da gizlenmesi gereken bir konu olarak görülüyor. Bu algı, nesiller boyunca aktarılmış ve bizi şekillendirmiş.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VE TOPLUMSAL ALGILAR

Eğitimler sırasında en sık karşılaştığım durum, kadın cinselliği ve sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlar, bilgi eksikliği ve mitler oldu. Özellikle kadın cinsel işlev bozuklukları ve vajinismus problemi oldukça yaygındı. Buna karşın, bulaşıcı hastalıklar konusunda sosyal medya sayesinde farkındalık düzeyinin daha yüksek olduğunu gözlemledim.

Ancak aynı sosyal medya üzerinden cinsellikle ilgili doğru bilgi paylaşımı yapamıyoruz. Mevcut toplumsal ve siyasal tutum, bu konunun açıkça ele alınmasını zorlaştırıyor. Diziler, filmler ya da sabah programları da sevgiyi ve sağlıklı ilişkileri anlatmaktan uzak bir içerik sunuyor. Bu durum, kadınları doğrudan etkiliyor.

ÜCRETSİZ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ BİR GEREKLİLİK

Kadınların ruh sağlığı hizmetlerine ücretsiz erişimi, toplumsal bir ihtiyaçtır. Bu tür eğitimlerin yaygınlaşması ve onlara doğru kanallardan bilinçlenme imkanı sunulması hayati bir öneme sahiptir. Kadınların bu bilgilere düşündüğümüzden çok daha fazla ihtiyacı olduğunu net bir şekilde gözlemledim.

Fotoğraf: Canva Pro kolaj