Bin bir rolün yüzü Fidan
‘Hayatındaki sorunlar Fidan’ı dibe çekerken birçok çıkış yolu aradığı bu dönemde birlik olmayı öğreten Gençlik Yaz Kampında kendisini dibe çeken bu girdabın içerisinde tek olmadığını görüyor.’

Antep’te yaşayan genç kadın Fidan... Kendini bildi bileli çalışan, aynı zamanda eğitim hayatını ve ev içi sorumluluklarını yerine getirmeye çabalayan küçük bir kız çocuğundan bahsediyoruz. Fidan’ın çalışma serüveni 13 yaşındayken başlıyor. Evine yakın olan mahalle kuaföründe çırak olarak başlayan küçük Fidan, hafta sonları çalışıp hafta içi okula devam ediyor. O zamanlar aldığı günlük 20 lira ile eve sadece işi öğrenmiş olarak dönüyor, ha tabi ekmek de alabiliyor. Ekmek götürdüğü ev, annesi ve küçük kardeşinden ibaret. Meslek hayatına atılması kendini geçindirme istediğinin yanında ileride annesine sahip çıkabilme isteğini de barındırıyor.

ONCA ROL DURURKEN KADINLIK ROLÜ

Aylar önce ailesinde yaşanan manevi ve fiziksel şiddet, anne ve babasının boşanmasına yol açmış. Fidan bu ayrılıktan sonra kendini zor toplayıp ayaklarının üzerinde durmayı kendine şart bilmiş. 6 kişilik bir evde, 3 kardeşiyle büyüyen Fidan iki küçük kardeşine ve zihinsel engeli olan abisine de umut olmak istiyor.

Boşanma sürecinden sonra babasıyla yaşayan Fidan, babasından gördüğü şiddet yüzünden psikolojisine ağır hasarlar almış. Kardeşlerini koruma sorumluluğu omuzlarına yüklenen bir ev içinde daha çocuk olan Fidan, aslında çok yanlış bir role bürünmüş. Yuva bile denemeyecek bu evden kurtulmak için gecenin bir vakti en küçük kardeşini yanına alıp soğuk bir kış gecesi soluğu annesinin yanında almış.

HEM ÖĞRENCİ HEM İŞÇİ

Çalışırken eğitim hayatı devam eden Fidan için hayat her seferinde yeniden başlamış. Fidan Güzel Sanatlar Lisesine gitmek için çizim dersleri almış. Yetenekli ve istekli olduğu alanda, geleceği için adımlar atmak istediği bu dönemde ekonomik zorluklar da beraberinde gelmiş. Çizimde yetenekli olduğundan bir dövmecide işe başlamış. Burada 5 ay kadar çalışmış. Bu işi yapmaktan mutlu olsa da geçimini sağlayamamış. Okuyan, çocuk bir işçi olduğundan, girdiği işler part-time ve genelde çıraklıkla sınırlı kalmış. Kendi ihtiyaçlarına zor bela yetişir olmuş. Daha bu yaşta komi, garson, barista, dövme sanatçısı asistanlığı, kuaför çıraklığı gibi birçok iş yapmış.

YAZ BOYU GARSONLUK

Annesi Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavlarına girmesine izin vermemiş. Sanatın karın doyurmadığını söylemiş kızına. Önü belirsiz bu yolda 15 yaşında geçinmeyi düşünmek zorunda olan Fidan hayallerinden vazgeçmek zorunda kalmış. Anadolu Lisesinde lise hayatı başlamış Fidan’ın. Sabahları saat 7’de kalkan, okuldan çıktığı gibi işe koşturan, iş bitimi yorgun argın eve döndüğünde yapabildiği tek şey dinlenmek olan, yoğun günlerin eğitim hayatını aksatmaya başladığı bir lise hayatı karşılamış genç Fidan’ı. Çabalamasına rağmen sınıfta kalmış. Yaz dönemi para biriktirip sınıfı geçmek ilk planlarındanmış.

Okulun bittiği; dinlenmenin, tatil yapmanın, anılar biriktirmenin zamanıdır yaz mevsimi geldiğinde 15 yaşındaki genç Fidan yaz boyu kafelerde garsonluk yapıp para biriktirmeye çalışıyordu. Çiziminin ne kadar güzel olduğunu bilmeyen yok çevresinde. Arkadaşları sürekli motiflerle, simgelerle Fidan'ın yanına koşuyor. Dövme sanatçımız hiçbirini kırmıyor tabi.

KAMPTAN ÖNCE KAMPTAN SONRA

Fidan daha önce 1 Mayıs için dövizleri, çizimleriyle canlandırmasını isteyen arkadaşından Gençlik Yaz Kampını duyuyor. Boş vakitlerinde, gidebileceğine inanmadığı kampın afişlerini asıyor arkadaşlarıyla. Son iki gün kala kampa geleceğini duyuruyor. Kafasını dinleyip evden uzaklaşacağı bir hafta için heyecanlanıyor. Kamp onun için gerçeklerden uzaklaştığı bir tatil olmuyor. İşçiler, öğrenciler, genç kadınlar sorunlarıyla beraber bu kampa gelip birbirlerine umut oluyorlar. Fidan kendini buraya ait hissettiğinden bahsediyor. Hayatındaki sorunlar Fidan’ı dibe çekerken birçok çıkış yolu aradığı bu dönemde birlik olmayı öğreten Gençlik Yaz Kampında kendisini dibe çeken bu girdabın içerisinde tek olmadığını görüyor.

Girdap hepimizi dibe çekmeye çalışıyor ancak çıkışı tek başına olamaz. Fidan yaşamını kamptan önce ve sonra olarak ikiye ayırıyor. Kampta bir panelde okurken çalıştığından bahsediyor Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca’ya. “Çocuk işçiler için bu durumu nasıl değiştirebiliriz?” sorusunun cevabını arıyor. Antep’e döndüğünde sorduğu soruların cevaplarıyla meşgul, her zamankinden daha umutlu bir genç kadın görüyoruz. Artık sabah kalkıp yine işe koyulurken neden girdabın içine hapsolduğumuzun çok daha farkında bir Fidan var.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül