İlk Alman kadın hareketinin en önemli kişilerinden biri olan Anita Augspurg bugün en fazla seçim hakkı konusunda verdiği mücadeleyle tanınır. Ancak o kadınların hayatın her alanında eşit yer alabilmesi için kadın hareketinin radikal kanadında mücadele etmiştir.Savaşa da kararlı şekilde karşı çıkmıştır. Beş kardeşin en küçüğü olarak, kendisini her anlamda destekleyen bir akademisyen ailede büyüdü.1878'de öğretmenlik sınavını başardıktan sonra spor öğretmeni olarak eğitime başladı ve bu arada tiyatro oyunculuğu dersleri aldı.
1888'de Münih'te Sophie Goudstikker ile birlikte ünlü Elvira fotoğraf stüdyosunu açtı. 1893'te, o sıralar Almanya'da kadınların üniversiteye gitmesi yasak olduğundan Zürih'te hukuk okumaya başladı. 1897'de doktorasını yapan ilk Alman avukat oldu. Bir yıl sonra, kendisi ve partneri Lida Gustava Heymann, köleliğe karşı mücadele eden uluslararası bir federasyona katılarak Hamburg'da genelevlerde çalışan kadınların hakları için mücadele amaçlı bir dernek kurdu.
1899'dan itibaren Berlin'de yaşadı, "Die Frauenbewegung/Kadın Hareketi" dergisinin editörü Minna Cauer ile çalıştı ve "Zeitschrift für Frauenstimmrecht/Kadınlara seçim hakkı dergisi"ni çıkardı.1 Ocak 1902'de Minna Cauer ve Lida Gustava Heymann'la birlikte kadınlara seçim hakkı için mücadele eden ilk derneği kurdu.
1915'te Birinci Dünya Savaşı sırasında Augspurg, Lahey'deki Uluslararası Kadınlar Barış Kongresi'nin girişimcilerindendi. Ancak savaştan sonra, 12 Kasım 1918'de kadınlar Almanya'da aktif ve pasif seçim hakkını elde ettiler. Augspurg ve Heymann feminist dergi "Die Frau im Staat/Devlet içinde Kadın" ı yayınladılar.
1933'te Nasyonal Sosyalistlerin iktidara el koymasından sonra baskı altında tutuldular, haklarında yakalanma kararı çıkarıldı ve İsviçre'ye sürgüne gittiler. Mal varlıklarına el kondu, ikisi de arkadaşlarının yardımıyla yaşamak zorunda kaldı.
Anita Augspurg, eşi Lida Gustava Heymann'ın ölümünden beş ay sonra 20 Aralık 1943'te Zürih'te hayata veda etti
İlgili haberler
Kadınların oy hakkı mücadelesi
Kadınların hiçbir hakkını kazanması kolay olmadı, oy hakkını da tabii ki. Kadınlar dünyanın çeşitli...
GÜNÜN BELLEĞİ: Kadınların söke söke kazandıkları i...
Yeni Zelanda, 19 Eylül 1893’te, tüm kadınlara parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkını veren ilk...
Oy hakkı mücadelesinin inatçı önderi: Alice Paul
Kadınlara oy hakkı için mücadele eden Alice Paul: ‘Kadınlar bir parçası olana kadar asla yeni bir dü...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.