Nazi faşizmine karşı mücadele eden Elizabeth Rose
Elizabeth Rose, cephedeki askerleri faşizme karşı tavır almaya teşvik eden mektuplar yazıyordu. 20 Mayıs 1943’te tutuklanan Rose, 2 Şubat 1945’te Berlin-Plötzensee Hapishanesinde infaz edildi.

Elizabeth ‘Lisbeth’ Rose, 8 Kasım 1910’da Hamburg’da doğdu, 2 Şubat 1945’te Berlin’de idam edildi.

Rose gençliğinde terzilik öğrendi. II. Dünya Savaşı sırasında Max Kristeller tarafından örgütlenen Nazi rejimine karşı çalışan bir yeraltı komünist hücresine katıldı. Grubun diğer önemli üyeleri Werner Etter ve Ernst Hampel idi. Gruba bu nedenle Etter- Rose- Hampel Grubu adı verilmişti. Rose, cephedeki askerleri faşizme karşı tavır almaya teşvik eden mektuplar yazma görevini üstlenmişti. Aynı zamanda Nazi karşıtı propaganda malzemelerini dağıtmaktaydı. Faaliyetler bir muhbir aracılığıyla haber verildikten sonra, 1943 baharında grup dağıldı. Rose, 20 Mayıs 1943’te tutuklandı. Berlin’deki Barnimstrasse Kadın Hapishanesinde uzun zaman kaldı. 1945’in başında, Etter ve Hampel ile birlikte, askerin moralini bozma, düşmanı kayırma ve vatana ihanete hazırlık iddialarıyla adalet divanına verildi. Dava süreci Potsdam’da gerçekleşti. 5 Ocak 1945’te alınan kararda her üçü de suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı.
Rose ile ilgili karar, “yarı Yahudi komünist Kristeller ile birlikte komünist propaganda yapmak ve özellikle de genç askerlere bu zehiri bulaştırmak” nedeniyle alınmıştı. İnfaz 2 Şubat 1945’te Berlin-Plötzensee Hapishanesinde gerçekleşti.

Ölümünden kısa süre önce annesine yazdığı mektupta: “Artık her şey bitti. Çocuğumu koru ve benim de olmak istediğim gibi hepiniz cesur olun. Ursel’i güçlü, cesur bir insan yapın. Umarım bir gün beni, onu yalnız bıraktığım için affeder. Kötü bir şey istemedim. Bana kızmayın. Beni hâlâ seven herkese son kez selamlarımı yolluyorum. Son nefesime kadar aklımdasınız” demekteydi.

Not: Elizabeth Rose da kadın direnişçilerin çoğu gibi önemsenmedi, sadece erkeklerin takipçisi olarak görüldü. Bu nedenle fotoğrafı yok, ama direnişteki kadınları anlatan bir kitapta ona da yer verilmiş.

Fotoğraf: Elizabeth Rose’un uzun süre kaldığı Barnim Kadın Cezaevi

İlgili haberler
Nazilerin korkulu rüyası ‘Gece Cadıları’

Hepsi 20’li yaşlarında gencecik kadınlar. Ölüm kusan savaşın ortasında uçaklarıyla Nazileri canından...

Henriette Goldschmidt kız çocuklarının okuması içi...

Almanya’da ilk kız lisesi ve kadın yüksek okulunun kurucusu, kadın hakları savunucusu, Pedagog Henri...

Mücadeleye adanmış bir yaşam: Helena Glatzer

1929 yılında Alman Komünist Partisi milletvekili olan Helena Glatzer, çırakların eğitimi ve yaşam ko...