Hesaplanabilirlik teorisinin* annesi olarak da anılan Macar matematikçi Rózsa Peter 17 şubat 1905'te Budapeşte'de doğdu, 16 şubat 1977'de hayatını kaybetti. Rózsa Peter, 1922'den itibaren Budapeşte Üniversitesinde kimya okudu, ardından Josef Kürschak ve Leopold Fejér'in derslerinin etkisiyle matematiğe yöneldi. 1927'de mezun oldu ve öğretmen olarak çalıştı. Gödel'in teoreminden haberdar olduktan sonra, Zürih'teki 1932 Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde sunduğu rekursiv fonksiyonlarla bu konuda kendi yaklaşımını geliştirdi. 1935 yılında Budapeşte'de en yüksek notla doktorasını aldı. 1937'de Journal of Symbolic Logic'in eş editörü oldu. 1939'dan itibaren bir Yahudi olarak öğretmenlik yapması yasaklandı ve kısa bir süre için Budapeşte gettosunda hapsedildi.
Holokost'ta kardeşini ve birçok arkadaşını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı sırasında popüler bilim kitabı Sonsuz Sayılarla Oyun'u yazdı, eseri 14 dile çevrildi. 1945'te Budapeşte Pedagoji Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu. 1951'de birçok baskısı olan ve ona Macar devletinin Kossuth Ödülü'nü kazandıran Rekursiv Fonksiyonlar kitabı yayınlandı. 1955'te bilinen ilkel olmayan rekursiv işlevi (Ackermann işlevi) mevcut biçimiyle aynı özelliklere sahip olarak basitleştirdi, o zamandan beri bu işlev Ackermann-Péter işlevi olarak adlandırıldı. Aynı yıl, 1976'da emekli olana kadar kaldığı Budapeşte Üniversitesi'nde profesör oldu.
1970'te gümüş ve 1973'te altın olarak Macaristan Devlet Ödülü'nü, 1953'te János Bolyai Derneği'nin Mano Beke Ödülü'nü aldı. 1973'te Macaristan Bilimler Akademisi'ne kabul edildi.
*Teorik bilişim biliminde ve matematikte hesaplanabilirlik teorisi belirli bir hesap modeline ait soruların uygun bir komut silsilesi ile ne kadar verimli bir şekilde çözülebileceğiyle ilgilenen daldır.
Fotoğraf: Wikimedia Commons
İlgili haberler
Bilim insanı, gökbilimci, matematikçi bir kadın: M...
Mary Somerville matematik ve astronomi üzerine çalıştı ve aynı zamanda Caroline Herschel ile birlikt...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.