GÜNÜN BELLEĞİ: Kadınların ‘ekmek’ isyanı / Richmond
Virginia eyaletinin başkenti Richmond’da kadınlar, Virginia Valisi John Letcher’dan, makul fiyatlarla yiyecek talep etmek için 2 Nisan 1863’te Pichmond Kapitol Meydanı’nda buluştular.

ABD’de iç savaşın yıkımı ve Virginia eyaletine 100 binden fazla kişinin göç etmesi dolayısıyla yiyecek kıtlığı çekilmesi ve ekmeğin karaborsaya düşmesi üzerine, Virginia eyaletinin başkenti Richmond’da kadınlar, 1 Nisan 1863 tarihinde bir toplantı yaptılar.

Kadınlar, Virginia Valisi John Letcher’dan, makul fiyatlarla yiyecek talep etmek için ertesi sabah (2 Nisan 1863) Richmond Kapitol Meydanı’nda buluşma kararı verdiler. Girişimin öncülerinden Mary Jackson’ın önerisiyle, kadınlar buluşmaya gelirken kendilerini savunmak için evde buldukları çekiç vb. silahları da yanlarında getirdiler. Vali çok meşgul olduğu gerekçesiyle, Kapitol Meydanı’nda toplanan kadınlarla görüşmeyi reddetti. Ancak kalabalığın artmasıyla birlikte Vali John Letcher gelmek ve kalabalığa hitap etmek zorunda kaldı.

Yiyecek fiyatlarında bir indirim yapamayacaklarını ve eğer kalabalık dağılmazsa muhafızlarının silah kullanacağını söyledi. Letcher’ın yanıtından memnun olmayan kadınlar, Kapitol Meydanı’ndan çıktılar ve şehrin ticaret bölgesine doğru yol aldılar. Kadınların öncülüğünü yaptığı grup, ‘Ekmek, ekmek…’ diye bağırarak yürüyordu. Hızla kalabalıklaşan grup, öfkeli isyancı bir topluluk haline geldi. Sayıları 5500 civarında olan eylemciler, karaborsacıların mağazalarına girip yiyeceklere el koydular. İsyancılar silahlı bir müdahale başlamasına meydan vermeden eylemlerini kendileri sonlandırdılar. Eylem sonrasında Richmond mahkemelerinde yargılanmak üzere kırk üç kadın ve yirmi beş erkek tutuklandı. Çoğunluğu para cezasına çarptırıldı, bir kısmına hapis cezası verildi. Bu eylem başarılı bir eylem oldu ve yoksullarla ilgili politikalarda değişiklikler getirdi.

Richmond Belediye Meclisi, 13 Nisan 1863’te, yoksul kişilerin yiyecek temin edebilmesine yönelik önlem alan bir yönetmelik yayınladı.

Kaynak: ÇatlakZemin // Filiz KARAKUŞ

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Marie Rose Balter’in hikayesi

Marie Rose Balter’in hikayesi başka insanların hikayesinden biraz farklı. Onu farklı kılan, bir zama...

GÜNÜN BELLEĞİ: Avrora Mardiganyan’ın Dersim’den Am...

Aurora Mardiganian’ın (Avrora Mardiganyan) hikayesi Dersim’den Amerika’ya uzanıyor. Mardiganyan, 24...

GÜNÜN BELLEĞİ: Resmi paraya basılan ilk ‘sıradan k...

Kalkık, biçimli bir burun, sivrice, küçük bir çene ve başında bir Anadolu başlığı... İsmi Sabiha idi...