4 Kasım 1954| Faşizme karşı direnişin aktif üyesi Johanna Solf yaşamını yitirdi
Almanya’da nazilere karşı mücadele veren, toplama kampına gönderilip işkencelere maruz kalsa da faşizme karşı mücadeleden asla geri durmayan Johanna Solf 66 yıl önce bugün hayatını kaybetti.

Faşizme karşı direnişin aktif bir üyesi, Soli Çemberi adlı direniş grubunun kurucularından, politikacı Johanna (Hanna) Solf (Dotti) 14 Kasım 1887'de Berlin yakınlarındaki Neuenhagen'da doğdu, 4 Kasım 1954 Starnberg'de öldü. 

Johanna Solf, 14 Kasım 1887'de bölge yöneticisi ve toprak sahibi Georg Leopold Dotti ve eşi Elisabeth Therese Maria Weygoldt'un kızı olarak Neuenhagen'de doğdu.

1908'de o zaman Samoa İmparatorluk Valisi ve daha sonra Dışişleri Bakanlığı müsteşarı ve Tokyo'daki Alman Büyükelçisi olan Wilhelm Solf ile evlendi. Kendini Wilhelm Solf'un sadece eşi değil, aynı zamanda insanlık, hukuk ve barış mücadelesinde bir yoldaşı olarak görüyordu.

Almanya dışındaki (Samoa, Hindistan, Alman Doğu Afrika, Japonya ve İngiltere) kalışlar, Hanna Solf'u şekillendirdi ve çifti karakterize eden diğer kültürlerin derinlemesine anlaşılmasına katkı sundu.

1920'lerde Wilhelm Solf'un başkanlığını yaptığı SeSiSo Kulübü'nün etkinliklerine katıldı. Çoktan eşi gibi, özgür ve sosyal bir toplum için farklı siyasi yönlerden insanların görüş alışverişinin gerekli olduğuna ikna olmuştu. Bu inanç aynı zamanda Solf Çevresi'nin kurulmasına yol açtı.

Hitler iktidara geldikten sonra rejimi eleştirenlerle temas kurdu. Eşi 1936'da öldü. Benzer toplantılar kısa süre sonra Solf'un Alsenstrasse'deki Berlin'deki evinde gerçekleşti. 1941'de Japon Dışişleri Bakanı Matsuoka Yosuke, o sırada Solf'u tutuklamak için sürekli gözetim altında tutan Roland Freisler'e hakaret anlamına gelecek şekilde Solf Çevresi'ni ziyaret etti.

Bundan cesaret alan Hanna Solf kızı Lagi von Ballestrem ile birlikte Nasyonal Sosyalistlerin zulmüne uğrayanların bir kısmının İsviçre'ye güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamaya çalıştı. Bunun için sahte pasaport temin etti ve iyi bir yüzücü olan Maria von Maltzan, mültecilerle Konstanz Gölü boyunca yüzerek onları İsviçre'ye kaçırdı. Solf bu eylemler için Garmisch-Partenkirchen'de kız kardeşi Elisabeth Dotti'nin yaşadığı bir ev satın aldı.

Kızıyla birlikte 1943'teki bombardıman sonrası oraya sığındılar. 10 Eylül 1943'te casus Paul Reckzeh,'in sayesinde SS ve Gestapo Elisabeth von Thadden'ın çay partisini bastı. Bu toplantıda von Maltzan, Solf ve von Ballestrem'in bulunmaması şans eseriydi.

12 Ocak'ta Gestapo yetkilileri Solf'lerin Garmisch'teki evlerine gelip onları tutukladı ve Münih'e götürdü. Hanna Solf orada penceresiz bir hücrede tutuldu. Üç gün sonra Berlin'e götürüldü. Kızı von Ballestrem ise Münih'te iki ay daha hapsedildi. Solf, Berlin'den Sachsenhausen toplama kampına getirildi. Neredeyse her gün işkence görüp sorguya çekilmesine rağmen, Solf çevresinin hiçbir üyesini açıklamadı.15 Mart 1944'te von Ballestrem'in de götürüldüğü Ravensbrück kadınlar toplama kampına götürüldü. 20 Temmuz'dan sonra 1944 Noel'ine kadar kaldığı Cottbus hapishanesine getirildi. Daha sonra, kızının Ağustos 1944'ten beri gözaltında tutulduğu Moabit tutukevine nakledildi. Roland Freisler "Solf ve diğer beş kişi" davasının duruşma tarihini 8 Şubat 1945 olarak belirledi. Berlin'e en ağır hava saldırılarından biri 3 Şubat 1945'te gerçekleştiğinde ve bombardımanda Freisler öldürüldüğünde, Hanna Solf'un işkencenin acısıyla yitirdiği umudu yeniden doğdu. Sonunda Solf ve von Ballestrem serbest bırakıldı. Hanna Solf, serbest bırakıldıktan sonra, Solf çevresinin 70'den fazla üyesinin öldürüldüğünü öğrendi. Kendisi de sadece 42 kilogram ağırlığındaydı.

Nürnberg duruşmaları sırasında tanık olarak ifade verdi ve çok sayıda Nazinin cezalandırılmasına katkı sundu. İngiltere'de oğlu Hans Heinrich ile yaklaşık bir ay geçirdikten sonra, 4 Kasım 1954'te ölümüne kadar yaşadığı Starnberg'e geri döndü.

İlgili haberler
Faşizme karşı direnen ve bu uğurda hayatını kaybed...

Faşizme karşı direnen, barış için mücadele eden ve bu uğurda hayatını kaybeden bir kadındı Gertrud L...

3 Kasım 1906 | Ölüm kampının orkestra şefi Alma Ro...

Tarihte bugün: Auschwitz Toplama Kampı'ndaki kadın orkestrasının yöneticiliğini yapan Alma Rose 3 Ka...

GÜNÜN BELLEĞİ: Faşizme karşı direnişte iki mücadel...

Elfriede Tygör ve Charlotte Eisenblätter 25 Ağustos 1944’te idam edildi. İdama mahkum edileceklerini...