1920'lere kadar Carry Brachvogel, Franziska zu Reventlow, Ricarda Huch ve Annette Kolb ile birlikte Münih'in en tanınmış yazarlarından biriydi. Yaşamı boyunca 40 eser ve beş çeviri kaleme aldı. Zeki, hazır cevap ve keskin dilli doğası nedeniyle salonu "Siegestor'daki çay masası" zengin toplum için bir çekim merkeziydi. 60. doğum gününde Kent Konseyi'nden bir heyet tarafından ziyaret edilen; belediye başkanının şahsen tebrik ettiği Brachvogel onsekiz yıl sonra Theresienstadt'a toplama kampına sürüldü.Savaştan sonra ise tamamen unutuldu, hiçbir eseri yeniden basılmadı.
Carry Brachvogel zengin bir Yahudi tüccar ailesinde büyüdü. 1887'de Hıristiyanlığa geçmeden Katolik yazar ve editör Wolfgang Brachvogel ile evlendi. İki çocukları oldu.1892'de eşinin erken ölümünden sonra, ailesinin geçimini sağlamak için yazmaya başladı. İlk romanları olan “Gündelik İnsanlar” ve “Hasat Günü”nde kadınlara dayatılan değerlerin ikiyüzlülüğünü ve sahtekarlığını teşhir etti. Her şeyden önce, Alman aile dergilerinde kadermiş gibi gösterilen modası geçmiş, gerçekçi olmayan kadın imajına karşı yazdı. Bunu, orta sınıf ortamından kahramanların yanı sıra önemli kadınlarla ilgili çeşitli romanlar, biyografiler, gençlik kitapları, sahne oyunları ve kısa öyküler izledi. Ama aynı zamanda yoksul kadınların hayatıyla da ilgilendi, örneğin Münih'in kadın garsonları ve tramvay ve demiryolu temizleyicisi kadınları da yazdı.
Yazar olarak çalışmalarına ek olarak, Carry Brachvogel kadın hareketinin muhafazakar kanadında yer aldı. 1903'ten itibaren Ika Freudenberg tarafından kurulan "Kadın Çıkarları Derneği"nde çalıştı. Tarihsel örnekleri kullanarak sunumlarında her zaman güçlü ve bağımsız kadınlar olduğunu gösterdi. Onun için kadın eşitliği sadece oy hakkı veya akademik eğitim ve meslek hakkı değil, her şeyden önce kendi kaderini tayin hakkı anlamına gelmekteydi. 1913'te Emma Haushofer-Merk ile birlikte, kadın yazarların eserlerini değerlerinin altında veya parasız bastırmamayı taahhüt eden "Münih Kadın Yazarlar Derneği"ni kurdu.1925'ten itibaren derneğin başkanlığını yaptı.1930'ların başından itibaren Carry Brachvogel için artan bir izolasyon dönemi başladı. Mayıs 1933'te Kadın Yazarlar Derneği yönetimi Yahudi olduğu için istifasına karar verdi. Carry Brachvogel kısa süre önce Yahudi olduğu için görevden alınan üniversite profesörü erkek kardeşi ile yaşıyordu. 22 Temmuz 1942'de her ikisi de "ırksal" nedenlerle Theresienstadt toplama kampına sürüldü. Carry dört ay sonra, 20 Kasım 1942'de orada öldü.
İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Radia Perlman
Şu an bilgisayarlarımızın ya da akıllı telefonlarımızın başında keyfini sürdüğümüz internetin temell...
GÜNÜN KADINI: Susanne Neumann
Kanser hastalığı nedeniyle birkaç yıldır çalışamayan Susanne Neumann 1984 yılından beri temizlik işç...
GÜNÜN KADINI: Evelyn Berezin
Evelyn Berezin’i daha önce hiç ismini duymamış mıydınız? Aslında hepimizi oldukça yakından ilgilendi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.