Japonya Sağlık Bakanlığı 10 yıldır gerileyen intihar oranının 2020 yıl sonu itibariyle tekrar yükselişe geçtiğini açıkladı. Koronavirüs salgını sürecinde uygulanan politikalar çoğu ülkede olduğu gibi Japonya'da da özellikle kadınlarda ve gençlerde ekonomik zorlukların ve ailedeki iş yükünün artmasıyla bağlantılı intiharları tetikliyor.
Japonya Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre 2020 yılında 20 bin 919 kişi intihar etti. Aynı dönemde koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı ise 3 bin 460 kişi. Japonya G7 ülkelerinin içinde en yüksek intihar oranına sahip. Asya bölgesinde sadece Güney Kore'nin intihar oranı Japonya'yı geçiyor.
BBC'nin haberine göre 2006'da İntiharı Önleme Temel Kanunu'nun çıkmasından sonra alınan ekonomik önlemler ve akıl sağlığı konusundaki genel bilinçlenme işe yaramış, o zamana dek çoğunluğunu işini kaybeden orta yaş ve üstü Japon erkeklerin oluşturduğu yıllık 30 binin üzerindeki intihar vakaları her geçen yıl azalarak 2019'da 20 binin altına düşmüştü.
EŞİTSİZLİK ARTTI İNTİHARLAR DA ARTTI
Geçtiğimiz 2020 yılının verilerine göre geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 14 daha fazla kadın intihar etti. Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Koronavirüs salgını insanları alışılmadık koşullarda yaşamaya itti" derken Japonya'daki cinsiyet eşitsizliği uçurumunun ve Japon kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların su yüzüne çıktığını, bunun da onları intihara sürüklediğini ifade etti.
Japonya'nın kamu yayıncısı NHK'nin (Japonya Yayın Kurumu) yaptığı bir araştırmaya göre her dört kadından biri Nisan ayından beri işini kaybetme gibi pek çok ekonomik zorlukla mücadele ediyor. Japonya'da salgından en çok etkilenen sektörlerden biri de yarı-zamanlı ve düzensiz çalışanların çoğunu kadınların oluşturduğu sektör olan otel ve konaklama sektörü.
İntihar konusunu araştıran Waseda Üniversitesi öğretim üyelerinden Michiko Ueda da 2020'deki artışı "dönüm noktası" olarak nitelendiriyor.Japan Times'a konuşan Ueda, okulların geçici olarak kapanması, ofiste çalışanların sayısının azaltılması sonucu zaten evle ilgili sorumluluğunun neredeyse tümünü üstlenmek zorunda kalan Japon kadınların evdeki iş yükünün daha da arttığına dikkat çekiyor. Ueda, "Koronavirüs kesinlikle önemli bir faktör. İntihar rakamlarının bu yıl da artacağı olasılığını inkar edemeyiz" şeklinde uyarıda bulunuyor.
Salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı gibi katı yasakların olmadığı, maske takma ve kurallara uyma alışkanlığı nedeniyle bulaşının da kısıtlı kaldığı Japonya'da yine de olağanüstü durumun kaldırıldığı Mayıs ayından sonra intiharların hızla arttığı belirtiliyor.
'PANDEMİDE EV İÇİ ŞİDDET, CİNSEL İSTİSMAR BAŞVURULARI ARTTI'
İntiharın arttığı bir diğer grup ise gençler. Aslında son on yılda toplumun genelinde intihar rakamları düşse de gençlerde oran yükselmeye devam etti ve 2020'de yüzde 30 aratarak rekor seviyeye ulaştı. Japonya Sağlık Bakanlığı geçen yılın Kasım ayına kadarki sekiz aylık sürede 300 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin intihar ettiğini açıkladı.
Verileri inceleyen Chuo Üniversitesi doktorlarından psikiyatrist Satomi Takahaşi'nin yaptığı analize göre özellikle küçük yaştaki kız çocukları arasında intihar oranı hızla artıyor. Takahaşi, "Koronavirüs salgını sırasında bu grupta istismar, aile içi şiddet ve hamilelik gibi nedenlerden dolayı psikiyatrik destek için başvuranların sayısının arttığını gözlemledik" diyor.
İntiharları önlemek amaçlı Sotto adlı sivil toplum kuruluşunun danışmanlarından Munetaka Kaneko, hükümete, intiharlara verilecek cevabı ve alınacak önlemleri pandemi politikasının bir parçası yapması tavsiyesinde bulunuyor. Kaneko'ya göre "Bazıları için intihar riski, pandemi riskinden çok daha ciddi ve gerçek."
Kaynak: BBC
Fotoğraf: Chris Chan/Unsplash
İlgili haberler
Baskının ve şiddetin habercisi: Kadın intiharları
Psikolog Banu Bülbül, 28 günde en az 28 kadının intihar ettiği ülke tablosunu değerlendirdi. ‘Bu tab...
28 günde en az 28 kadın intiharı!
Yerel ve ulusal basından derlediğimiz haberlere son 28 günde en az 28 kadın intihar girişiminde bulu...
Göçmen kadın emekçilerin intiharları tesadüf mü?
Ev içi hizmetlerinde çalışan kadın emekçileri modern sistemin kölesi haline getirmek yerine insanca...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.