10 Ağustos 1805 | Kızıl kontes hayatını kaybetti
Kızıl Kontes lakaplı Alman sosyalist Sophie von Hatzfeld 10 Ağustos 1805'te Berlin'de doğdu, 25 Ocak 1881'de hayatını kaybetti.

"Kızıl Kontes" lakabı, Ferdinand Lassalles ile yakından bağlantılıdır. Sophie von Hatzfeldt, kendinden 20 yaş küçük Lassalle ile 1846'da, 23 yıllık evliliğinin ardından tanıştı. Kuzeni Edmund von Hatzfeldt-Wildenburg ile 17 yaşında maddi nedenlerle evlendirilmişti. İlk günden itibaren eşinin aşağılamasına maruz kaldı. Bağımsız bir yaşam sürdürme girişimleri, eşinin nafaka vermemesi, ev hapsinde tutması ve hatta çocukları kaçırması ile engellendi. Ayrılmak istedi ama erkek kardeşleri bunu reddederek ayrılması halinde hiç bir maddi destekte bulunmayacaklarını açıkladılar. Buna rağmen ayrılmakta ısrar etti. Boşanma davası sekiz yıl sürdü.

1848/49 devrim yıllarında, Kontes'in Düsseldorf'taki evi, Hatzfeldt davalarını eski feodal sisteme karşı bir mücadele olarak gören devrimciler için (Karl Marx dahil) bir buluşma yeri haline geldi. Hatzfeldt ve Lassalle devrimi desteklediler, casuslar tarafından gözaltında tutuldular ve evleri arandı. Bolluk içinde büyüyen kontes, sade bir yaşam sürdürmeye ve hatta mahkumiyetlerinden dolayı hapse girmeye hazırdı. Mali bağımsızlığını yitirdiği ve çocuklarının acı verici kaybıyla sonuçlanan davalardan sonra bile Lassalle ile yakından bağlantılı kaldı.

Lassalle'ın 1864'te bir düelloda ölümünden sonra, görevini siyasi mirasını yerine getirmede gördü. Genel Alman İşçi Derneği'nde (ADAV) çalışmalarına devam etmeye çalıştı, makaleler ve kampanya broşürleri yazdı, bir gazeteyi ve siyasi ajitatörleri finanse etti. Kadın olarak ADAV'a üye olmasına izin verilmiedi. Ayrıldı. Lassalcı Genel Alman İşçi Derneği'ni kurdu. 1869'da ADAV ile LADAV'ın birleşmesinden sonra inzivaya çekildi. Ailesiyle barışarak Sommerberg sarayında yaşamaya başladı. 25 Ocak 1881'de Wiesbaden'de hayatını kaybetti. Lassalle'ın görüşlerini işçi sınıfı hareketine daha fazla rehberlik edecek şekilde uygulamada başarılı olamamasına rağmen, birçok işçi tarafından büyük beğeni topladı ve harekette izini bıraktı.

Fotoğraf: Stadtmuseum Düsseldorf/Wikimedia Commons

İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Fransız Devriminde Kadınlar

Adını tarihe yazdırmış Fransız Devrimi’nin kadınları ile tanıştınız mı? Bu kitap Fransız devriminde...