Amazon için yasadışı çalıştırılan Çinli çocuklardan İklim Zirvesi’nde anılan Berivan’a sınırların ötesi
Evrensel Gazetesinden Elif Görgü’nün hazırladığı Dünya Turu’nda bu hafta okulda olması gerekirken yasadışı çalıştırılan Çinli çocuklar ve İsviçre’deki İklim Zirvesi’nde anılan Berivan var.

Evrensel gazetesi Dış Haberler Servisi tarafından hazırlanan ‘Dünya Turu’ bu hafta Çin’de Amazon için yasa dışı çalıştırılan çocuklardan mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan Berivan’ın fırtınada ölmesi sonrası İşviçre’de İklim Zirvesi’nde anılmasına kadar uzanıyor.

ÇİN: OKUL ÇOCUKLARI AMAZON İÇİN YASA DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Genç İşçi Xu Linzi, Şenzen’deki Foxconn fabrikasında 3 yıl çalıştıktan sonra ekim 2014’te ihtihar etmişti.

Geride bıraktığı çok sayıda şiirden biri şöyleydi:

Makine bile uyukluyor
Mühürlü atelyeler hastalıklı demir dolu
Ücretler kapalı perdeler altında saklanıyor
İşçilerin kalplerinin dibine gömdüğü aşk gibi
İfade etmeye zaman yok, tutku tozun içinde dağılıyor
Demirden dökülmüş mideleri var
Koyu asit dolu, sülfürik ve nitrik
Sanayi gözyaşlarını yakalıyor dökülme şansı bulamadan
Zaman akıp gidiyor, başları sisin içinde kaybolmuş
Üretim çıktıları yaşamlarını eziyor, acı gece gündüz fazla mesai yapıyor
Yaşamlarında, vaktinden önce bir sersemlemişlik
Makara deriyi yüzüyor
Ve şu şunun üstüne, alimunyum bileşimi sathında tabakalar
Bazıları hâlâ dayanıyor, diğerlerini hastalık kaptı
Onlar arasında pinekliyorum, bekçiliğini yapıyorum
Gençliğinizin son mezarlığının...*

Birkaç gün önce aynı Foxconn fabrikasında, gençliği mezarlığa dönüştürülmek isteyen yüzlerce öğrencinin, staj adı altında yasa dışı çalıştırıldıkları ortaya çıktı. Foxconn’un bu sefer ki suç ortağı ise Amazon...

Amazon’un ürettiği Alexa adındaki “sanal asistan” için kullanılan cihazları Çin’de okullardan getirilen çocuklar üretiyor. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinden Gethin Chamberlain’in haberine göre, bu cihazlar için 16-18 yaş arası öğrenciler geceleri çalıştırılıyor, zorla fazla mesai yaptırılıyor.
Habere göre, tartışmalı ve çoğunlukla yasadışı üretim hedeflerine ulaşma girişiminin bir parçası olarak yüzlerce öğrenci, okullarla anlaşmalı olarak, Amazon’un Alexa ürünlerini yapmak üzere çalıştırılıyor.

Gazetenin Amazon’un tedarikçisi ve korkunç boyutlardaki işçi sömürüsü ve işçi intiharlarıyla ünlü Foxconn şirketine ait ele geçirdiği belgeler ve işçilerle yaptığı röportajlara dayandırılan haberde, Çin’deki çalışma yasaları ihlal ediliyor. Belgeler, China Labor Watch isimli işçi haklarını takip eden Çinli kuruluş tarafından gazeteye verilmiş.

Buna göre, ergenlik çağındaki çocuklar,merkez ya da çevresindeki okullarından ve teknik kolejlerden “stajyer” adı altında güneydeki Hengyang kentindeki fabrikaya getiriliyor. Öğretmenlerine de onlara eşlik etmeleri için fabrika tarafından ödeme yapılıyor. Öğretmenlerin görevi çalışmak istemeyen çocukları fazla mesai için teşvik etmek!

Araştırmacılar, Amazon Alexa’nın Echo ve Echo Dot cihazlarıyla Kindles cihazları için bazı öğrencilerin, en yüksek üretim dönemlerinde fabrikada personel sayısını artırmak amacıyla iki aydan fazla bir süredir çalıştırıldıklarını ortaya koydu. Bu şekilde 16-18 yaş aralığındaki binden fazla çocuk çalıştırılıyor.

Haberde, Çin’de 16 yaşından büyük çocukların çalıştırılmasının yasal olduğu ancak okul öğrencilerinin bu şekilde gece ve fazla mesaide çalıştırılmalarının yasal olmadığı vurgulanıyor.

Apple için iPhone üretimi de yapan Foxconn ise öğrencilerin yasadışı olarak çalıştırıldıklarını kabul ederek durumu düzeltmek için acil eyleme geçeceklerini ileri sürmüş.

Sık sık kötü çalışma koşulları ve çalışanların grevleriyle gündemde olan, dünyanın en zenginleri arasındaki Jeff Bezos’un sahip olduğu Amazon’un bir sözcüsü, şirketin genellikle bağımsız denetçiler kullanarak tedarikçileri denetlediği ve ihlalleri hoş görmeyeceğini ileri sürmüş.

17 yaşındaki Kız Öğrenci Xiao Fang geçtiğimiz ay fabrikada çalıştırılmaya başlamış. Günde 3 bin Echo Dots cihazına koruyucu film takmakla görevli. Öğretmen haftada beş gün 8 saat çalışacağını söylemiş ancak bu süre haftada altı gün 10 saate çıkarılmış: “Başlangıçta fabrikada çalışmaya alışık değildim, şimdi, bir ay çalıştıktan sonra, işe adapte oldum. Fakat günde 10 saat çalışmak çok yorucu. Benim bandımdaki yöneticiye fazla mesai yapmak istemediğini söylemeye çalıştım. Fakat yönetici öğretmenime haber verdi ve öğretmen eğer fazla mesai yapmazsam Foxconn’da stajyer olamayacağımı ve bunun mezuniyetimi ve okuldaki burs başvurumu etkileyeceğini söyledi.

Sızdırılan bir şirket belgesinde fabrikanın nisandan ekime kadarki üretimle başa çıkmak için kabaca 7 bin işçiye ihtiyacı olduğu, ancak haftada ortalama 30 işçi istihdam edebileceği ve taşeron işçiler ve stajyerleri işe doldurması gerektiği belirtiliyor. “Stajyerler” işgücünün yüzde 15’ini karşılıyor.

Fabrika okullara ise öğrenci başına aylık 500 yuan ödeme yapıyor. Bir belgede ise bu yıl 1800 “stajyer” alımı planlandığı belirtiliyor.

*Çeviri: devrimciproletarya.net

İSVİÇRE: İKLİM BULUŞMASINDA MEVSİMLİK ÇOCUK İŞÇİ BERİVAN’A SÖZ!
İsveçli 16 yaşındaki Greta Thunberg’in iklim krizine dikkat çekmek için cuma günleri tek başına “okul boykotu” yapmasıyla başlayan ve başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede binlerce genci cumaları sokağa döken hareket, geçtiğimiz hafta İsviçre’nin Lozan kentinde ilk defa merkezi bir buluşma gerçekleştirdi.
37’den fazla ülkeden 400’ün üzerinde gencin katıldığı “Smile for Future” (Gelecek için Gülümse) buluşmasına Türkiye’den katılan iki gençten biri olan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu (diğeri Selin Gören), yaptığı konuşmayı facebook hesabından şu notla paylaştı:
“Konuşma zamanı geldi. Lozan İsviçrede 3 bin kişiye iklim grevinde Antalya’daki hortumda yaşamını yitiren 13 yaşındaki ‘Mevsimlik İşçi’ Berivan’ın hikayesini anlattım kısaca. Yaşadığımız iklim adaletsizliğinin en çarpıcı örneği Berivan... Ailesine katkı sağlamak için mevsimlik tarım işçiliği yapan Berivan bahçede portakal toplarken şiddetli fırtınaya yakalandı. Patronlar ‘Yağmur da yağsa, taş da yağsa çalışacaksınız’ diyordu. Fırtınada ortaya çıkan hortumun etkisi ile çatılardan savrulan sac başına isabet edince 13 yaşında Berivan hayatını kaybetti. Berivan’a söz veriyoruz! Ekonomik adaletsizliği de, iklim adaletsizliğini durduracağız.”

İlgili haberler
Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Teker üstünde geçen mevsimlik hayatlar

Yaşadıkları kentlerden daha uzun zamanı çalıştıkları şehirlerde geçiren mevsimlik işçiler için hayat...

Arjantin’den Hindistan’a kadınların gündemi...

Dünya Turu’nda kadınlar: Arjantinli kadın işçilerin mücadelesi zaferle sonuçlandı, Hindistanlı kadın...