Almanya’da, doktora ‘kürtaj reklamı’ cezası
Almanya’da, internet sitesine kürtaj süreciyle ilgili bir tanıtım yerleştiren jinekolog Kristina Haenel, mahkeme tarafından 7 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Almanya'da aile planlaması, cinsel danışmanlık ve kürtaj hizmetleri veren Kristina Haenel adlı doktora, internet sitesinde kürtaj süreci ile ilgili bir tanıtıma yer verdiği gerekçesiyle 7 bin avro para cezası verildi. Kürtaj karşıtı bir hareketin açtığı davada mahkeme, Almanya’da halen yürürlükte olan "kürtaj reklamı yasağı" yasası nedeniyle doktora para cezası verdi.

Almanya anayasasında ceza kanununun 218’inci maddesine göre, gebeliğini sona erdiren kadınlar üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak bu madde, daha sonra getirilen bir ekle ile değiştirildi. Bu ek maddeye göre hamile bir kadın, danışman doktorun onayıyla ve danışman ile randevusunun en geç 3 gün sonrasında kürtaj yaptırabiliyor. Bununla birlikte 12 haftadan sonra kürtaj yaptırmak sağlık sorunları olması dışında yasak.

2015 yılında açılan davanın sonuçlanması, kamuoyunda büyük tepkiye neden olurken Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller (Grüne) ve Sol Parti'den (die Linke) çeşitli politikacılar yasayı sert bir şekilde eleştirdi. Kanunda değişiklik yapılmasını istedi. İktidar partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) ise sorunun tanıtım metni değil, metnin kürtaj fiyatını da içerecek şekilde reklam yapması olduğunu savundu.

Haenel ise bir doktor olarak ahlaki sorumluğunu yerine getirdiğini, çocuk sahibi olmak istemeyen hastalarını konuyla ilgili bilgilendendirdiğini söyledi.

KÜRTAJI NAZİ SOYKIRIMI İLE BİR TUTUYORLAR
Almanya’da kürtaj karşıtı dini referanslı bir hareket olan “Bir Daha Asla” girişimi, söz konusu yasanın sert bir biçimde uygulanmasından yana. Girişimin web sitesinde kürtaj, Nazilerin gerçekleştirdiği Yahudi Soykırımı ile bir tutuluyor. ‘Holocaust’a atıfla sitelerine “Babycaust” adını veren girişim, sık sık “kürtaj cinayettir” şiarıyla kampanyalar düzenliyor.


İlgili haberler
İngiltere’de 'tampon vergisi' kürtaj karşıtlarına...

İngiltere'de kadınların regl döneminde kullandıkları ürünlerden 'lüks vergisi' alınması ciddi bir ta...

Ücretsiz, güvenli kürtaj haktır

Türkiye’de kadınlar, 1983 yılından bu yana gebeliğin 10. haftasına kadar ücretsiz, ulaşılabilir, güv...

Dünyada kürtajın tarihi

Dünyada 73 ülkede serbest olan kürtaj, 68 ülkede ise yasak! Bu serbestliğin de yasağın da bir tarihi...