Milli Eğitim Bakanının geçtiğimiz günlerde karma eğitime yönelik sözleriyle, iktidarın gerici ittifaklarla toplumu siyasal İslam temelinde yeniden inşa etme politikası, âdeta itiraf edilmiş ve bir yandan da toplumun dikkatini konu üzerine çekmek amaçlanmıştır. Milli Eğitim Bakanı, aslında koruması gereken Cumhuriyet değerlerini, laikliği ve demokrasiyi hedef alırken Anayasa’yı ve uygulamakla yükümlü olduğu mevzuatı yok saymakta, eşitlik ilkesini de çiğnemektedir.
Siyasi iktidar ve temsilcisi Milli Eğitim Bakanı, harem selamlık bir eğitim sistemini topluma dayatarak tek tip toplum yaratma arzusunu yaşama isteğini dile getirmektedir. Cumhuriyet değerlerini, laikliği, demokrasiyi, cinsiyet eşitliği ve kadınların özgürlüğünü hedef alan, eşitsizliği daha da derinleştiren bu talihsiz açıklamaları kabul etmek bilimsel, siyasal ve sosyal açıdan mümkün değildir. Kız çocuklarının eğitimi ve kendilerini geliştirmelerinin karşısındaki somut engel karma eğitim değil, yoksulluk ve ataerkil cinsiyet rejimidir. Peki karma eğitim nedir ve çocuklar için neden gereklidir?
BİLİMSEL BİR ZORUNLULUK
Karma eğitim kız ve erkek öğrencilerin eşit bir şekilde, fırsat eşitliğine dayalı, cinsiyet ayrımı yapılmadan eğitim haklarına ulaşabilmelerini ifade eder. Gelecekte daha iyi bireylerin yetişmesi ve toplumsal cinsiyet açısından da bilinçli olması adına karma eğitim sisteminin avantajlı bir sistem olduğu görülmektedir. Karma eğitim sistemi sayesinde kız ve erkek öğrenciler arasında cinsiyet ayrımı yapılmadan eğitim verilir. Dünyada kadın ve erkekler aynı toplum içerisinde yaşamaktadır. Kızlar ve erkekler için ayrı eğitim verilmesi toplum içerisinde bir sınıflandırma yaparak cinsiyet eşitsizliği ortamı oluşmasına neden olacaktır. Karma eğitim sistemi ile kız ve erkek öğrencilerin birbirine olan olumlu bakış açısı artmaktadır. Sağlıklı bir birey ve huzurlu bir sosyal hayat için, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi ve kadının sosyal hayatta kendine yer bulabilmesi için karma eğitim bilimsel/pedagojik bir zorunluluktur. Karma eğitim, kadının erkeğe, erkeğin de kadına saygı duyması gerektiğini yaşayarak öğretebilecek bir sistemdir. Karşı cinse saygı duymayı öğrenmenin en etkili yollarından biri de onlarla aynı ortamda aynı havayı soluyarak yaşamaktır.
Fotoğraf: Freepik
İlgili haberler
Kadın üniversiteleri: Karma eğitime saldırı, kadın...
Japonya’daki üniversitelerin yüzde 10'unu oluşturan kadın üniversitelerinin tarihsel amacı 'Japonya’...
Eğitimde fırsat eşitliği mi dediniz!
Malatya’dan bir eğitim emekçisi: ‘Velimin, ailesinin barınma ihtiyacını karşılayamazken çocuklarının...
‘Sübyan mektebine giden çocuğuma göre çalışmam har...
Her şey ateş pahası artık devlet okullarında okumak bile çok pahalı. Böyle aileleri gözüne kestiren...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.