Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar, 2014 tarihinden beri bir kurumda part-time sözleşmeli öğretmenlik yapmaktayım. En son 2016’da 3 yıllık bir sözleşme yaptık ve 30.06.2019 da sözleşmemiz bitti ancak tekrar yenileneceği söylendi. Bu arada 24.06.2019 da 35. haftamda doğum iznine ayrıldım ve raporumu şirkete verdim. 25.06.2019 da ise şirketten gelen bir mesaj ile sözleşmenin bitiş tarihinde işten çıkarılacağımızı ve sözleşmenin yenilenmeyeceğini söylediler. Muhasebeyi aradım “sizi çıkaramayız izindesiniz 4 ay sonra çıkışınız yapılır raporunuz bizde haklarınızı alırsınız sıkıntı yok” dediler. Ancak 1 Temmuz 2019 da SGK’den bana gelen mesaj ile işten çıkarıldığımı öğrendim. 170’i aradım bağlı bulunduğum Fatih SGK müdürlüğünü aradım ikisi de bana “analık ödeneği alamayacağımı sadece 9 günlük rapor ücreti alabileceğimi” söyledi çünkü alabilmek için raporun kapsadığı 4 aylık dönem boyunca sigortamın devam etmesi gerekiyormuş. Tekrar şirket muhasebesini aradığımda ise “Yok hocam onlar bilmiyor alırsınız daha önce ki benzer durumlarda hocalarımız aldı” dediler. Şimdi ben bu 4 aylık analık ödeneğini alabilir miyim acaba?
Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim; sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci dileyelim.
Aslında muhasebeci doğruyu söylüyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre analık istirahatine ayrıldığı tarihte sigortalılık hali devam eden kadın işçiler, daha sonra sözleşmeleri bitse ya da işten çıkarılsalar bile 16 haftalık analık ödeneğini tam alabilir.
Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu 5 Aralık 2017 tarihinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde kanuna aykırı bir değişiklik yaparak, analık iznindeyken işten çıkarılan hamile işçilerin analık ödeneği alabileceği süreyi işten çıkarma tarihinden başlayarak 10 gün ile sınırladı. Tüm detaylar bu yanıtımızda mevcut: SGK yasal hakkı yönetmelikle kısıtlayamaz!
Okurumuz 24 Haziran 2019 tarihinde analık iznine ayrılmış. Sözleşmesi 30 Haziran 2019’da sona ermiş ve 1 Temmuz 2019’da sigorta çıkışı yapılmış.
Okurumuz 24 Haziran 2019 ila 30 Haziran 2019 tarihleri arasında analık ödeneği alabilecek.
Okurumuzun sigortalılık hali sigorta çıkış tarihinden başlayarak 10. günde sona ermiş olacağı için okurumuz 10 Temmuz 2019 tarihine kadar da analık ödeneği alabilecek.
Yani okurumuz 8 haftalık analık ödeneğinin sadece 16 gününü alabilecek.
Peki, okurumuz bu durumda ne yapabilir?
1) Okurumuz SGK’ye dava açarak yasaya aykırı yönetmelik maddesi ile sınırlanan analık ödeneğinin tümünü talep edebilir.
2) Okurumuz sözleşmesini yenilemeyi teklif etmeyen kurumdan kıdem tazminatını talep edebilir. Okurumuz ayrıca sözleşmeyi hamilelik nedeniyle yenilemeyen kurumdan 4 aya kadar ayrımcılık tazminatı ve diğer yasal haklarını da (örneğin kullanılmayan izinlerin ücretler vb.) isteyebilir. Detaylar için bakınız: Sözleşmesi yenilenmeyen öğretmenin hakları
Yeri gelmişken bir kez daha söyleyelim: SGK bu hukuksuzluktan derhal vazgeçmeli, en kısa sürede yönetmelikte yaptığı değişikliği geri almalı ve haklarını kısıtladığı tüm kadın işçilere haklarını teslim etmelidir!
İlgili haberler
Analık ödeneğinde sigortalılık şartı kaldırılmalı!
Analık ödeneği alabilmek için kadın işçinin doğum öncesi rapor aldığı tarihte sigortalı olması şartı...
Analık ödeneği, ele geçen ücretten düşüktür
Analık ödeneği, işçinin eline geçen ücretten daha düşüktür. Bu durumun nedeni, analık ödeneği hesapl...
Sözleşmenin bitmesi analık ödeneğini kesmez
Analık ödeneği alırken belirli süreli iş sözleşmesi sona eren kadın işçinin analık ödeneği kesilmez....
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.