Zeren Ertaş'ın ölümü iddianamesinde KYK sorumluları yok, sanıklar da suçlu değil ‘kusurlu’
KYK yurdunda asansör cinayetinde hayatını kaybeden Zeren Ertaş'la ilgili iddianamede öğrencilerin uyarılarını yok sayan, gerekli önlemleri almayan yurt görevlileri ve bakanlık bürokratları yok.

Aydın’da Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda asansör arızası nedeniyle Zeren Ertaş'ın (22) sıkışarak hayatını kaybetmesiyle ilgili hazırlanan iddianame Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede asansör firmasının sahibi Mustafa Büyükyapıcı (42) ve 3 mühendis için 3 yıldan 22,5 yıla kadar; elektrik mühendisi olan tutuksuz sanık için de 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Bilirkişi raporundan bazı bölümler, olay yeri fotoğrafları ve video kayıtları iddianamede yer aldı. İddianamede, 16 kişilik olan asansöre 16 öğrencinin bindiği belirtildi. Asansörün öğrencilerin binmesinden sonra zemin kattan bodrum kata doğru düşmeye başladığı, Zeren Ertaş'ın asansörden çıkmaya çalıştığı sırada ise asansör kabini ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Ertaş'ın ayrıntılı otopsi raporunun da yer aldığı iddianamede genç kızın ölümünün sıkışmaya bağlı sebeplerden olduğu, olayda 2 öğrencinin de hafif yaralandığı kaydedildi.

Asansör bakım firması yetkilisi tutuklu sanık Mustafa Büyükyapıcı'nın asansörün fren sistemi olan ‘UCM’ sistemini önceden devre dışı bırakması nedeniyle kazanın meydana geldiğine dikkat çekilen iddianamede, "UCM sisteminin kapıları açıkken kabinin kontrolsüz şekilde hareket etmesini engelleyen bir güvenlik ekipmanı olduğu, kaza anında bu sistemin devreye girmemesi nedeniyle sanığın kusurunun ağır olduğu, asli kusurlu olarak değerlendirildiği" ifadelerine yer verildi.

KAMU GÖREVLİLERİNE CEZASIZLIK

Öğrencilerin asansör arızaları nedeniyle defalarca kez yaptığı uyarıları yok sayan, gerekli önlemleri almayan yurt görevlileri ve Gençlik Spor Bakanlığı bürokratlarının sorumluluğu ise iddianamede yer almadı. Ertaş’ın ölümü sonrası farklı KYK yurtlarında eylemler yapan üniversiteliler, benzer sorunların hemen her yurtta yaşandığına dikkat çekerek bakanlık yetkilileri başta olmak üzere tüm sorumluların cezalandırılmasını istemişti. Öte yandan asansör arızasına ilişkin öğrenciler tarafından yurt yönetimine gerekli bildirimler yapılmasına rağmen iddianamede adı geçen sanıkların suç değil “kusur” ifade eden “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ile suçlanmaları da dikkat çeken bir diğer ayrıntı. İddianamede “olası kast” yerine “taksir” suçlaması yöneltilmesi sanıkların daha düşük ceza alması anlamına geliyor.

Zeren’in ölümünün ardından adli ve idari soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında yurt müdürü E.Ç., Bakanlık tarafından açığa alınmıştı. Asansörlerinin bakımını üstlenen firmanın sahibi Mustafa Büyükyapıcı (42) ve mühendisler U.İ., R.A. H.T. tutuklanmış; elektrik mühendisi N.M. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

İlgili haberler
Aydın'da KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1...

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1 öğrenci hayatını kaybetti...

Güvenli yurtlar, güvenli kampüsler hepimizin ihtiy...

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptığı etkinlikte yürüttüğü tartışmalarda, güvenli...

Zeren’in ardından KYK’da koşullar düzelmedi, mücad...

‘Yurtta ölmüyorsak bile yemekhanesinde zehirlendiğimiz için hastaneye kaldırılıyoruz. Veya zehirli b...