Uyuşturucu hattına 2023’te de başvuru patlaması yaşandı
CHP Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısında da bir yılda yüzde 10’luk artış yaşandığını vurguladı.

CHP Milletvekili Murat Emir, “ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı” verilerini açıkladı. Bugüne kadar yıllık ortalama 60 bin civarında başvuru yapıldığını belirten Emir, “2023 yılının yalnızca altı ayında 41 bin 529 başvuru ile yıllık ortalamaya yaklaştı. İnternetten yapılan başvuru sayısı ise henüz 2023 için açıklanmıyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu kullanımındaki artışı gözler önüne seren verileri açıkladı. Uyuşturucu ile yeterince mücadele edilememesi sonucu ALO 191’e yapılan başvuruda patlama yaşandığını söyleyen Emir, “Sağlık Bakanlığının raporlarına göre 2015’ten 2021 sonuna kadar ALO 191’e toplam 358 bin 627 çağrı yapılmıştı. 2022’de ise sisteme internet başvuruları da dahil edildi. Böylelikle uyuşturucu ve alkol bağımlılığı için yardım isteyen kişi sayısı 2015-2022 döneminde 1 milyon 88 bin 741’e ulaştı. Bir başka deyişle, yıllık ortalama 60 bin telefon çağrısı alan ALO 191, 2023 yılının yalnızca altı ayında ise 41 bin 529 başvuru ile yıllık ortalamaya yaklaştı. İnternetten yapılan başvuru sayısı ise henüz 2023 için açıklanmıyor” diye konuştu.

YAŞ 10’LARA KADAR DÜŞTÜ

Uyuşturucuya başlama yaşının da 10’lara kadar düştüğünü vurgulayan Emir, cezaevlerinde şu anda her 5 hükümlüden 1’inin de uyuşturucu ile ilgili suçlardan hüküm giydiğini söyledi. “Çok daha dikkatli bir şekilde üzerine gidilmesi gereken asıl mesele ise çocuklarla ilgili suçlardaki artıştır” diyen Emir, şöyle devam etti: “2022 yılında uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı neredeyse yüzde 10’luk artışla 25 bin 465’ten 27 bin 78’e ulaşmış durumda. Diğer suçlara bulaşan çocuk sayısındaki artış da aslında çocukların bir yandan da uyuşturucu çetelerinin eline düşme riskini artıran bir başka faktör. Örneğin 2021 yılında cezaevlerine hükümlü olarak giren 12-17 yaş arası çocuk sayısı 999 iken, bu sayı 2022 sonu itibarıyla yüzde 37’lik artışla bin 373’e yükseldi. Bunlar çok ciddi veriler. Yetkililerin kafasını kuma gömmeden bu gerçeklerle yüzleşmesi ve köklü önlemleri getirecek adımlar atması gerekiyor. Ancak başta içişleri, ticaret ve sağlık bakanlıkları olmak üzere devletin ilgili kurumları inkar politikasına devam ediyor.”

BUNUN İÇİN AYRILMIŞ BÜTÇEYİ NEDEN KULLANMIYORSUNUZ?

“Emniyet Genel Müdürlüğünün şu verisi bile başlı başına uyuşturucu ile mücadelenin bırakıldığını gösteriyor” diyen Emir sözlerini şöyle noktaladı: “Emniyetten bize gelen son veriye göre, Emniyet Genel Müdürlüğünün bütçesinde 2023 yılı için bağımlılıkla mücadele kapsamında, narkotik suçlarla mücadele için 2 milyar 242 milyon 845 bin TL’lik bütçe ayrılmıştı. Fakat yılın ilk 6 ayında yani ocak ayından haziran ayına kadar yalnızca 130 milyon 767 bin TL harcanmış. Yani sadece yüzde 5,83’ü. Şimdi sormak gerek, uyuşturucu kullanımı bu kadar yaygınlaşırken, elinizde 2,2 milyar liralık bütçe varken neden bunu kullanmıyorsunuz? Bu parayı nereye harcıyorsunuz?”

Görsel: Pixabay

İlgili haberler
Uyuşturucu onlar için şiddet ve yoksulluk demek

İstanbul’da uyuşturucu kullanımının en büyük sorunların başında geldiği yoksul bir mahallesindeki bi...

Uyuşturucu için fuhşa zorlanan Ceyda bağımlılıktan...

Evlendiği erkek tarafından uyuşturucu kullanmaya zorlanan Ceyda K., bir süre sonra da hırsızlığa ve...

Kadınlar uyuşturucuya karşı yol kapattı

Başakşehir’in Altınşehir Mahallesi’nde kadınlar, uyuşturucu satıcılarına tepki göstermek için yol ka...