TÜ’nün yeni rektörü: 'Kadınların çalışması aileyi bozar'
Trakya Üniversitenin yeni rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, akademik dergilerde yayınladığı makalelerindeki kadın ve LGBTİ karşıtı görüşleri ile dikkat çekiyor.

Trakya Üniversitesine geçtiğimiz hafta atanan yeni rektör Prof. Dr. Mustafa Hatipler, akademik dergilerde yayınlanan makalelerindeki ifadelerle dikkat çekiyor. Hatipler'in imzasını taşıyan bazı makalelerde LGBTİ ve kadın düşmanı ifadeler yer alıyor.

Hatipler, 2023'te Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi’nde "Modernizmden Postmodernizme Aile" başlıklı bir makale yayımladı. Makalede kadınların iş hayatında yer almasını, toplumsal hayatın daha sağlam bir parçası olacakları adımlar atmaya başlamasını ve haklar elde etmesini aile kavramını bozan ve gücünü kıran sebepler olarak tanımlıyor. Hatipler, makalenin "Modernizmde Aile Yapısındaki Sorunların Ortaya Çıkışı’’ alt başlığında ‘’Kadınların ve çocukların haklarının geçmişe nazaran daha fazla kabul edilmesi, (…) duygusal tatminsizliğin boşanma nedeni olarak kabul edilmesi ve kadınların istihdam olanaklarında artış ve buna bağlı olarak kadınların ekonomik bağımsızlığında artış, olarak sayılabilir" diyor.

Makalenin ilerleyen bölümündeyse kadınların evliliklerini çocuk yapmadan sürdürme istekleri evlilikleri bozucu nedenlerden birisi olarak savunuluyor. Cümlenin devamında eşcinsel evlilikler "sosyal bir sapma" olarak ifade ediliyor.

BİÇİLMİŞ KAFTAN

AKP'nin gençler içerisinde kültürel ve ideolojik hegemonya kurma çabası her fırsatta tartışma konusu olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üniversitelere atanan isimler de politik referanslarıyla dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul Sözleşmesi'nden çelikme kararından bu yana AKP'nin kadın ve LGBTİ konusunda sahiplendiği argümanlarla Trakya Üniversitesine yeni atanan Hatipler'in makalelerinde yer alan argümanların benzerliği de bu açıdan dikkat çekici.

SADECE KIZININ GİRDİĞİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİ SINAVI

Yerel basında Edirne Son Haber'den Lütfü Karakaş'ın haberine göre, yeni rektörün kızı, Hatipler Çibik, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde doktora öğretim üyesi, 2017'de araştırma görevlisi olmak için girdiği sınavın iki adayından biri ancak tek katılanı olarak dikkat çekiyor.

DAHA ÖNCE AKP'DEN ADAY OLMUŞTU

Hatipler, 16 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Trakya Üniversitesine rektör olarak atanmıştı. Hatipler, 2004 ve 2009 seçimlerinde iki kez AKP'nin Edirne Belediye başkan adayı oldu ancak seçilemedi.

Fotoğraf: Google Street View