‘Tüm sınıfa muz aldım, evin ihtiyaçlarını alamadım’
Okulda öğlen arası, yemekhane olmadığı için çocuğuna yemek getiren veliler ile “Okulda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır” kampanyasını konuşuyoruz.

Ekmek ve Gül’ün çağrısını yaptığı “Her Okulda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır!” kampanyasını Yunuseli Mahallesi’nde iki çocuğu olan komşum Aygün’e anlattım. Aygün’le öğlen çocuğu okula bıraktık ve okulun önünde bekleyen velilerden. Anaokulu bölümü sabahçı ve öğlenci gruplardan oluşurken birinci sınıftan başlayan diğer bölümlerin tam gün olduğunu öğrendim. Sabahtan beslenme çantasını hazırlayamayan birçok veli çocuklarına yemek getirmişti. Çocuklar içeride yemekhane olmadığı için yemeklerini okul bahçesinde bulunan masalarda yerken bir tarafta da oyun oynayan, koşan çocuklar var. Velilerden biri okul içine yeni yemekhane yapmak için bir çalışma başlatıldığını havalar daha fazla soğumadan yemekhanenin bir an önce faaliyete geçmesini umut ettiklerini söylerken ben de kampanyaya dair yanımda olan bildirilerden verdim.

Seda iki çocuk okuttuğunu, birinin anaokuluna diğerinin ilkokula gittiğini söyledi ve sabah ne yapacağını bilemediği için öğlen çocuğuna yemek getirmiş. Kampanyanın uygulanırsa çok anlamlı olacağını söyleyen Seda, okul bahçesinde yemek yiyen çocukları göstererek “Hiç sağlıklı olmayan, eşitsiz bir durum. Her çocuğun beslenme çantası ayrı, çocuklar birbirlerinin beslenme çantasındaki yiyeceklere bakıp kendi beslenmesinden utanıyor” dedi.

Bir arkadaşının çocuğunun beslenme çantasında ekmek arası peynir varmış diğer arkadaşlarından utanıp ekmeğini yememiş ve gün boyu aç kalmış. Kendinin de bir çalışan olduğunu ama bu süreçte işi bıraktığını söylüyor. İki çocuk için gün içerisinde beş kez okula gidip geldiğini söyledi. “Okulların açılmasıyla kadınların yükü dörde katlanıyor, evin geçimi kadınların çoğunun bu nedenle işten çıkıyor olması çocuğun okula gidip gelmesi üstüne okulda yemek derdi” dedi.

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa giden başka bir kadın “Bazen okuldan öğretmeler liste yapıyor, herkesin alacak durumu olamadığından listede yazılanı her zaman uygulayamıyorlar” dedi. Listede “makarna ve ekmek üzeri çikolata ezmesi sürülsün” yazmışlar, “Sabah beslenmeye konulan makarna soğuyacak, çocuk onu nasıl yesin?” diye sordu. “Eğer okulda yemek verilirse çocuklar için kesinlikle çok sağlıklı olur, belki çocuk evinde yiyemediği gıdayı da almış olur. Hem çocuklar arasında bir eşitlik olur” diye konuştu.

‘1 ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK, KADINLARA DA SOSYAL DESTEK’

Aygün 700 lira kırtasiye ücreti ve her ay 300 lira da okula para verdiklerini anlattı. Okul tarafından bir liste oluşturulduğunu beslenme çantasını buna göre hazırladıklarını, ayrıca her gün sırayla, bir velinin ara öğün olarak verilen listede o gün ne istendiyse meyve veya mısır patlağı gibi şeyleri aldığını söyledi.

Çocuğu anaokulunda olan başka bir kadın ise “Ben üç çocuk okutuyorum ve asgari ücretle geçiniyoruz. Evde bir tek eşim çalışıyor. Okuldan geçen muz istenmiş, sıra da bendeydi. Muzun kilosu 30 lira. 20 çocuğa muz aldım ama evin ihtiyaçlarını alamadım. Belediyeye ve devlete o kadar vergi ödüyoruz, okullarda çocuklara 1 öğün yemek vermek çok da zor değil. Bu uygulama gerçekten bir an önce hayata geçerse çok iyi olur. Kadınlar da buradan bir nevi sosyal olarak desteklenmiş olur. Biz de çocuklar da mutlu oluruz” dedi.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
ÖVDER İzmir Şubesi, BORKAD, BEKEV ortak açıklama y...

Her okula 1 öğün sağlıklı ücretsiz yemek talebiyle ortak imza kampanyası başlatan ÖVDER İzmir Şubesi...

Beslenme çantasında ıslatılmış bayat simit var

Artan yoksulluk gelişim çağındaki çocukları vuruyor. Fırınların ücretsiz verdiği bayat, taşlaşmış si...

Yoksulluk artarken çocukların beslenmeleri nasıl d...

‘Kalitesiz paketli gıdaların içeriğindeki koruyucu maddeler nedeni ile çocuklar hiperaktivite bozukl...