Tarikatlar çocukların okullarda aç kalmasını fırsat biliyor!
Bursa’da 'Her okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı' kampanyasını yürüten Filiz Tali, okul önlerine imza toplamaya gittiklerinde velilerin tepkilerine dair izlenimlerini yazdı.

Ekmek ve Gül’ün çağrısını yaptığı her okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi kampanyasını Bursa’da Öğrenci Velileri Derneği ve Ekmek ve Gül okurları olarak sürdürüyoruz. Okulların önlerinde bildiri dağıtımları ile başlatmış olduğumuz kampanyaya ilişkin imza toplarken velilerle sohbet ediyoruz. Mudanya’da gittiğimiz okullardan birinin önünde karşılaştığımız velilerden biri elinde tarikat yurduna ait bir broşürle geldi, oldukça öfkeli olduğunu gördüğümüzde hemen sohbete başladık. “Çocuklar okulda aç kaldığında bunu fırsat bilenler var. ‘Ücretsiz yemek veriyoruz’ diye çocuklarımızı kandırıyorlar” diye öfkesini dile getiren veli, daha önce de buna dair şikâyetler olduğunu, okulda müdüre durumu aktardıklarını söyledi. Velilerin bu durumun hâlâ devam ediyor olmasından rahatsız olduklarını ve kendi çocuklarının da gitmesine çok öfkelendiklerini aktarıyorlar.

Okul önünde bekleyen diğer kadınların katılımıyla konu uzayıp gidiyor. Bir veli, “Burası ortaokul, yanlarında beslenme getirmek istemeyen çocuklar var. Bu pahalılıkta her gün çocuğuna harçlık veremeyen insanlar var. Durum böyle olunca çocuklar da ücretsiz yemek veriyorlar diye ailelerden habersiz buralara gidiyorlar, bu çok tehlikeli bir durum” diye anlatıyor. Her okulda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek sağlanması kampanyasının çok doğru bir kampanya olduğunu ve yürekten desteklediklerini ifade ediyorlar.

“Devlet, Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler ortak çalışsa, çocuklara bir öğün ücretsiz yemek verseler bu sorunlar da yaşanmaz. Okul saatinde çocuklarımızın nerelere gittiğini bilmiyoruz” diyorlar, çocukların tarikat çağrılarına yönelmemesi için okul girişine güvenlik için turnike konulmasının faydalı olacağını düşünüyorlar.

Bir başka öğrenci velisi kadın ise kampanyayı haberlerden duyduğunu söylüyor. Çocukların beslenmesine ek bütçe ayrılması önergesinin AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmesine de tepki gösteriyor: “Kadınlara üç çocuk beş çocuk doğurun demesini biliyorlar ama çocuklarımıza bir öğün yemeği dahi çok görüyorlar!”

Okul önünde çocuklarını almaya gelen diğer velilerle dertleşmelerini anlatan başka bir kadın ise yaşanan durumun içler acısı olduğunu anlatıyor: “Kadınlar ağlayarak yaşadıkları yoksulluğu anlatıyor. Belediyelerin de bu kampanyaya katılması gerekiyor. Okullarda bir öğün ücretsiz yemek vermesi gerekiyor.”

Okulun yanında kuaför salonu olan başka bir kadın bizi dinliyor, sonra bizden imza föyü istiyor ve okul çevresindeki esnafı gezerek imza topluyor. Gözlemlerini ise şöyle anlatıyor: “Okul etrafında beslenme çantasından yemek için çıkarttıkları yiyecekleri gördükçe içim acıyor. Benim çocuğum da bu okulda okuyor. Öğretmenlerle de konuşuyorum, okulda su dahi alamayan çocukların olduğunu söylüyorlar.”

Her okulda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebi için imza atan veliler, diğer okullardaki velileri de arayıp kampanyayı anlatacaklarını söylüyorlar.

KAMPANYAYA ÖĞRETMENLERDEN YOĞUN DESTEK

Okulda çocukların yeterince beslenemediğini, okula aç geldiklerini en yakından gözlemleyen öğretmenlerden kampanyaya yoğun bir destek var. Ders esnasında açlıktan bayılan ve çok sık başı ağrıyan çocuklardan bahsediyorlar. Çocuklara kantinden kendilerinin bir şeyler almaya çalıştıklarını söyleyen öğretmenler, “En azından bir tas çorba yanında bir meyve verseler dahi çok iyi olur” görüşünü paylaşıyorlar.

ÖRNEK UYGULAMALAR UMUDU ARTIRIYOR

Türkiye’nin farklı yerlerinde bazı belediyeler örnek uygulamalar gerçekleştiriyorlar. Kocaeli’de İzmit Belediyesi pilot okullara ücretsiz yemek dağıtımı yapıyor, Ankara’da Çankaya Belediyesi okullara yemek dağıtımı sağlıyor… Kadınlar da bu örnek uygulamalardan haberdar, İzmit ve Çankaya Belediyesinin yaptığı bu uygulamayı bütün belediyelerin de örnek alarak yapmasını umut ettiklerini söylüyorlar.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çanakkale’de bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek t...

Ekmek ve Gül Grubu olarak okullarda her çocuğa ücretsiz yemek sağlanması için çalışma başlattık. Baş...

Abur cuburla karın doymaz: Her okulda #1ÖğünÜcrets...

Bursa’da okullarda bir öğün ücretsiz yemek kampanyası ses bulmaya devam ediyor. Veliler neden okulla...

Dersim Belediyesi ‘bir öğün ücretsiz, sağlıklı yem...

Dersim Belediyesinin Meclis toplantısında ‘1 Öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyasını anlatan Yen...