Şiddet gören kadınlara adli yardım için Diyarbakır'da baro ve belediyeden protokol
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Barosu arasında şiddet gören kadınlara adli yardım hizmeti verilmesi amacıyla protokol imzalandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Barosu arasında şiddet gören kadınlara adli yardım hizmeti verilmesi amacıyla protokol imzalandı.Bu protokole göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde şiddet gören kadınların dosyalarını Diyarbakır Barosu Kadın Merkezinden avukatlar takip edecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen imza törenine Diyarbakır Büyükşehir Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Büyükşehir Belediye Meclisi Kadın Komisyonu üyeleri, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve Kadın Hakları Merkezi üyeleri de katıldı. 

Jinnews'ün haberine göre protokol imzalanmadan önce konuşan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Bucak, “Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak bu protokol çerçevesinde barodan eğitim hizmeti ve bazı eğitim çalışmalarını ortak yürütebileceğimize dair sözler aldık. Bu da bizim hem kurumsal yapımızı hem de toplumsal cinsiyet konusunda çalışmalar yapan yapılarımızı güçlendirecek eğitim işbirliğini de açığa çıkaracaktır” dedi.
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise protokolün önemine dikkat çekerek mevcut ekonomik koşullarda erişilemeyen yargı araçlarına erişimde kadınlarla dayanışmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

İmzalanan protokolde Diyarbakır Barosu’nun, işbirliği kapsamında yapacakları şöyle sıralandı:

* Baroya başvuran / Büyükşehir Belediyesince yönlendirilen kadınlar ve toplumsal cinsiyet kökenli şiddet mağduru yurttaşların korunmasına yönelik davalarda ihtiyaç sahibi olan, adli yardım atama sistemi şartlarını ve Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezince belirlenen şartları taşıyanlara Adli Yardım Merkezince yapılacak inceleme sonucu verilecek onay sonrasında davalarının takibi konusunda hizmet verilmesi,

* Şiddet mağduru kadın için görevlendirilecek avukatın, bu alanda meslek içi eğitim almış Diyarbakır Barosu Kadın Merkezi üyelerinden seçilmesi,

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yapılan başvurulara ilişkin görevlendirme adedi ve türünün iş bu protokolün yürürlük tarihini takip eden 3’er aylık periyotlar sonunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne raporlanarak gönderilmesi,

* Diyarbakır Barosuna yapılan başvurulara ait şiddet istatistiklerinin 6 ayda bir Belediye ile paylaşılması,

* Protokolce yapılacak olan adli yardımların sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ikamet edenleri kapsayacak şeklinde düzenlenmesi,

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin talep ettiği eğitim programlarını oluşturmak ve gerçekleştirmek için gerekli iş ve işlemleri yapmaktır.

Fotoğraf: Jinnews

İlgili haberler
Adli yardım gecikiyor, çocuklar yurda veriliyor

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine başvuran kadınların bir kısmı adli yardımın hızlı bir biçimde ger...

Cinsel şiddet destek sistemi nerede?

Cinsel şiddete maruz bırakılan kişiler ne yapmalı? Nerelere, nasıl başvurabilir? Kimlerden destek al...

Hoş geldin Menekşe!

Menekşe… 12 yaşında evlendirilmiş, altı çocuğuyla yıllarca şiddet sarmalının içinden bir çıkış aramı...