Köylüler Akbelen’deki maden işletme ruhsatının iptali için yürüdü: Akbelen için adalet
Akbelen Ormanı’nındaki maden işletmesinin ruhsatının iptali için görülen dava öncesi yürüyen köylüler, zeytinleri, toprakları ve suları için mücadele ettiklerini belirtip Akbelen için adalet istedi.

Muğla Milas’a bağlı Karacahisar, Çamköy ve İkizköylüler, Akbelen Ormanı’nın maden işletmeciliğine tahsisinin iptali ve maden işletme ruhsatı ve izninin iptali için bugün Muğla İdari Mahkemesi’nde görülecek dava öncesi Akbelen Ormanı’ndan Muğla İdare Mahkemesi’ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çevre dernekleri, siyasi partiler, sendika ve kitle örgütleri de destek verdi.

Sabah saatlerinde Akbelen Ormanı’nda toplanan kitle önce Milas’a buradan da Muğla’ya geçerek Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama köylüler adına söz alan Nejla Işık, “Bugün burada tek yürek olduk. Ne için tek yüreğiz; Akbelen için, zeytinler için, topraklar için, Muğla için, en önemlisi sularımız için” dedi.

‘YOK EDİLEN ORMANLARIMIZIN, ZEYTİNLERİMİZİN, SULARIMIZIN SESİ OLACAĞIZ’

Akbelen Ormanı’nında kurulmak istenen madenin ruhsatının iptali için bugün görülen dava öncesi yürüyen köylüler

Davanın önemine değinen Işık, “Vicdanı olan kimse bu davaya sessiz kalamaz. Bu ses geç kalmış adaletin sesidir. Bu ses sadece Akbelen’in değildir, Muğla’nın sesidir, Deştin’in sesidir, Ikılcaköy’ün, Aydın’ın, Türkiye’nin sesidir. Artık sessiz kalmayacağız. Yıkılan, yok edilen ormanlarımızın, zeytinlerimizin, sularımızın sesi olacağız” diye konuştu.

Açıklama sonrası meydandan Muğla İdare Mahkemesi'ne yürüyüş düzenlendi. Duruşma öncesi mahkeme önünde davanın avukatları söz aldı. İki davanın görüleceğini söyleyen Avukat Arif Ali Cangı, “Biri 2021 yılında biten maden işletme ruhsatının izin süresinin 2041’e kadar uzatılmasının iptali davası, bir diğeri de 28 Kasım 2020 tarihli Tarım Orman Bakanlığının YK-Enerji’ye Akbelen Ormanı’nı linyit madeni için tahsis izninin iptali davası” dedi.

‘BU DİRENİŞ YAŞAMI SAVUNMA VE KORUMA MÜCADELESİDİR’

Cangı, “Aralık 2021’de sona eren orman tahsis izni gizli gizli 2031 yılına uzatıldı. Ona dayanarak 24 Temmuz’da jandarmanın eşliğinde orman idaresi YK-Enerji’nin taşeron şirketiymiş gibi ormana girdi ve çok hızlı bir şekilde 6 gün için hiçbir kural tanımadan, kesim yapan işçilerin iş güvenliği dahi sağlanmadan Akbelen Ormanı’nın 4’te 3’ü yok edildi. Bugünkü dava çok önemli. Herkes Muğla 1’inci İdari Mahkemesi’nden adalet istiyor. Bu memlekette adalet sağlanmadan hiçbirimizin hukuksuz güvenliği yok, hiçbirimizin yaşama hakkı güvende değil. Bu direniş yaşamı savunma ve koruma mücadelesidir” diye konuştu.

İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz ise, “Akbelen Ormanı’na seçimlerden sonra girdiler, bu siyasal bir tercihti aslında. Bu mücadele haklı bir mücadeledir. Bu dava haklı bir davadır ve bu dava hakkın yerine getirilinceye kadar devam edecek” dedi.

Açıklama sonrası duruşma salonuna geçildi.

Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel

İlgili haberler
Akbelen’den Esenyalı’ya, Esenyalı’dan ETF tekstil...

Akbelen’de ağaçları kesen kapitalist sistem burada işçiyi işten atmaya devam ediyor. Bu yüzden birey...

Akbelen’de direnişinden kadınlar| Doğasını seven h...

Akbelen’de ağaç katliamına karşı direniş 13. gününde devam ediyor. Direnişteki kadınlar topraklarını...

Akbelen’de direnişin 11’inci günü: Bu katliam ne p...

Akbelen’de ağaç katliamına karşı direniş nöbetinin 11. gününde. İkizköy Komitesi uluslararası kamuoy...