Kadınlar ilkokul önünden seslendi: Okullarda 1 öğün yemek ücretsiz verilsin
Ankara’da ilkokul önünde bir araya gelen kadınlar, çocukların yarı aç yarı tok okula gittiğini belirterek topladıkları imzalarla yetkililere seslendi: 'Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkıdır'

Ankara Mamak’ta kadınlar, Tuzluçayır İlkokulu önünde bir araya gelerek okullarda çocuklarına bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesini istedi. Türkiye’de her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiğini hatırlatan kadınlar yetkililere seslendi: “Bir an önce harekete geçin.”

‘ÇOCUKLARIN AKLI DERSTE DEĞİL MİDESİNDE’

Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için merkezi ve yerel yönetimlere iletmek üzere binlerce imza topladıklarını dile getiren Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlar, Tuzluçayır İlkokulu önünde yaptıkları açıklamada her 4 çocuktan birinin okula aç gittiğine dikkat çekti. Enflasyon altında ezilen velilerin kiminin çocuklarına beslenme koyamadığı kiminin de sağlıklı bir yiyecek koyamadığına dikkat çekilen açıklamada “Mutlu çocuk demek, karnı tok çocuk demek! Çocuklarımızın aklı derste değil, midesinde!” ifadelerine yer verilerek sağlıklı ve iyi beslenmenin her çocuğun hakkı olduğuna vurgu yapıldı.

‘BİRÇOK ÜLKEDE OKULDA YEMEK DAĞITILIYOR’

Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler ve kaymakamlıklara çağrıda bulunulan kadınlar “Toplanan imzalara kulak verin! Bu imzalar halkın sesi, velilerin talepleri. İstiyorlar ki okullarda çocuklarına her gün ücretsiz sağlıklı yemek verilsin. Beslenme koymak için her gün veliler kara kara düşünmesin. Evlerine alamadıklarını, mutfaklarına sokamadıkları gıdaları en azından okullarında yesin çocukları” dedi. Bunun toplum sağlığını, dolayısıyla her vatandaşı ilgilendirdiğine işaret edilen açıklamada “Dünyada 130 yıldır okullarda ücretsiz sağlıklı yemek veren ülkeler var. İşte o ülkelerden birkaçı: Şili, Hindistan, Norveç, Japonya, İrlanda, İsveç, Amerika, Brezilya, Pakistan, Afganistan, Endonezya, Sudan… Neden bu ülkelerden biri de biz olmayalım” denildi.

‘BÜTÇE ÇOCUKLARIMIZA AYRILSIN’

Son gelen zamlarla birlikte bir koli yumurtanın 80 TL olduğu belirtilen açıklamada, çocukların beslenme çantasına ekmek arasında reçel, bazen bir simit ya da poğaça konulabildiğine vurgu yapılarak “Çocuklar okulda bütün günü yarı aç geçiriyor. Öğlen arası anneler, babaanneler okula yemek taşıyorlar. Her yere her şeye ayrılan bütçe çocuklarımıza da ayrılsın! Vergi borçlarını sildiğiniz şirketler kadar çocuklarımızı da düşünün” ifadelerine yer verildi.  

İlgili haberler
Pedagog Hakan Şahintürk: Okullarda 1 öğün ücretsiz...

Ekonomik krizin çocuklar üzerine etkisini ve ‘okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyamız...

'Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek bir an e...

Kocaeli'de kadınlar, okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talebiyle basın açıklaması açıklama yaptı. Kadı...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’ kampanyası devam ediyor. Balçova ve Narlıdere’de i...