Gazeteci Rabia Önver'e 'yanıltıcı bilgi yayma' suçlaması
Hakkari'de uyuşturucu ve fuhuşa dair yaptığı haber üzerine hedef alınan JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evine yapılan baskının gerekçesinin 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' olduğu öğrenildi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evine 20 Eylül akşamı polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskının gerekçesinin, Önver'in Hakkari'deki fuhuş ve uyuşturucuya dair yaptığı “Colemêrg’te özel savaş” başlıklı dosya haberi olduğu öğrenildi.

Hakkari Cumhuriyeti Başsavcılığı'nın, konuya dair “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla soruşturma başlattığı ve dijital materyallere el koyma kararı aldığı bildirildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi, konuya dair sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: "Müvekkilimiz gazeteci olup halkın haber alma hakkını gözeterek habercilik yapmıştır. Mesleğini icra ederken yaptığı haber nedeniyle evinin aranması, mesleğini icra etmede büyük öneme sahip olan dijital materyallerine el konulmaya çalışılması basına yargı eliyle adeta gözdağı verildiğini göstermektedir. ‘Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı’ demokrasinin vazgeçilmezidir. Demokrasiyle yönetilen bir ülkede basının yargı eliyle susturulmaya çalışılması, demokrasiye, yargıya güvene vurulan ağır bir darbedir."

Yürütülen soruşturmayla basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğünün ihlal edildiği vurgulanan açıklamada, “Bu nedenle yapılan bu uygulamadan bir an önce dönülmesini ve hukukun genel ilkelilerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Hakkari'de geçtiğimiz aylarda 17 yaşındaki P.K. isimli çocuğun, Ayşegül Akdoğan isimli bir kadın tarafından şiddete maruz kaldığına dair görüntülerin sosyal medya hesaplarında yayınlanması üzerine tepkiler gelmeye başladı. Ayşegül Akdoğan’ın babasının korucu, ağabeyin de astsubay olması ve başka kadın ve kız çocuklarını fuhuşa zorlaması ve uyuşturucu vermesi iddiaları gündeme gelirken, JINNEWS muhabiri Rabia Önver, bu iddiaların peşine düştü. Hakkari'de son yıllarda artan fuhuş, uyuşturucu ve şiddet olaylarını araştıran Önver, “Colemêrg’te özel savaş” başlıklı dosya haber yayınladı. Önver’in dosya haberinin yayınlanmasının ardından evine polis baskın düzenledi. Polisler, Hakkari Cumhuriyeti Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında evde arama yaptı. Evinde olmayan Önver hakkında "yakalama" kararı çıkarıldığı öğrenildi. 

Fotoğraf, kaynak: MA

İlgili haberler
Yardım çadırlarına AFAD el koydu, dava gazeteciye...

Gazeteci Evrim Kepenek’in, Maraş depremlerinden sonra “Yardımlar AFAD üzerinden gerçekleştirilecek”...

MKG'nin Temmuz raporu: 4 kadın gazeteciye hapis ce...

MKG’nin Temmuz ayı hak ihlalleri raporunda, 4 kadın gazetecinin ceza aldığı ve 7 kadın gazetecinin h...

Women Press Freedom: Cezaevinde 92 kadın gazeteci...

Women Press Freedom yayınladığı raporda, iktidarların yeni sansür biçiminin gazetecileri hapsetmek o...