Yardım çadırlarına AFAD el koydu, dava gazeteciye açıldı
Gazeteci Evrim Kepenek’in, Maraş depremlerinden sonra “Yardımlar AFAD üzerinden gerçekleştirilecek” diyerek yaptığı paylaşım nedeniyle açılan dava ertelendi.

Gazeteci Evrim Kepenek hakkında, 6 Şubat depremlerinde yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme davayı 24 Şubat 2025 tarihine erteledi.

Evrim Kepenek hakkında, 6 Şubat depremlerinde yaptığı “Maraş Pazarcık'ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, 'tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak' denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş" diyerek yaptığı paylaşım nedeniyle “Dezenformasyonla mücadele” adı altında getirilen ve sansür yasası olarak da bilinen “Türk Ceza Kanunu 217/a maddesi” gerekçesiyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu işlediği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmayı TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Üyesi Gülfem Karakaş, Ekmek ve Gül'den TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Üyesi Sıla Altun, MLSA Dava Takip Koordinatörü Semra Pelek, MLSA Proje Yöneticisi Batıkan Erkoç ile gazeteciler takip etti. Duruşmayı bir sivil polisin de izlediği gözlemlendi.

DEZENFORMASYON İDDİASI

Duruşmada savunmasını sunan Gazeteci Kepenek, 15 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yardım çadırlarına jandarmanın “tüm yardımlar AFAD tarafından yapılacak” diyerek el koyduğunu anlatan sosyal medya paylaşımının teyitli bir video ile sunulduğunu ifade etti.

Kepenek bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6 Şubat depremlerinde AFAD Başkanlığında yaptığı açıklamada bölgeye gönderilen yardımların AFAD koordinasyonunda gerçekleştirileceği bilgisini hatırlattı. İddianameye konu "Maraş Pazarcık'ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, 'tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak' denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş" paylaşımına ilişkin konuşan Kepenek, "Bir gazeteci olarak teyitli videoyu ve söylemi paylaşmışım. Üstelik bu söyleme neden olan kararı 6 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Yani benim tweet’te yazdığım şey resmi açıklama sonrasında yapılan uygulamaların bir sonucu. Benim uydurduğum, çarpıttığım bir durum değil" dedi.

Gazeteci Evrim Kepenek, “dezenformasyona neden olduğu” iddia edilen sosyal medya paylaşımının, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama sonrası gerçekleşen uygulamaların bir sonucu olduğunu, çarpıttığı bir bilgi olmadığını vurguladı.

Bir gazeteci olarak teyitli bir bilgiyi kamuoyuna sunmakla görevli olduğunu ifade eden Evrim Kepenek, paylaşımının halk arasında “endişe, korku yayma, kamu düzenini tehdit etme gibi dezenformasyon suçunun” oluşma koşullarını da sağlamadığını hatırlattı. Amacının sansasyon yaratmak değil gazetecilik yapmak olduğunu söyleyen Kepenek, hakkındaki iddiaların gerçek dışı olduğunu vurgulayarak beraatini talep etti.

‘SORUŞTURMADA YETKİ AŞIMI VAR’

Evrim Kepenek’in avukatı Deniz Yazgan Şenay ise savunmasında; Kepenek hakkında açık kaynak araştırma raporuna dayanılarak yapılan soruşturmanın yetki aşımıyla gerçekleştiğini söyledi. Bunun yanı sıra 2018 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle “AFAD’a el koyma yetkisi” verildiğini belirten Şenay, Kepenek’in beraatini talep etti. Avukat Şenay’ın aktardığına göre; Kepenek hakkında kolluk kuvvetlerinin topladığı dosya, Kepenek’e ait Şubat 2020-Ocak 2023’e kadar olan tüm karayolları ulaşım dökümleri, sürü belgeleri, işe giriş-çıkış kayıtları, tüm adres bilgileri gibi bilgiler içeriyor.

SOSYAL MEDYA GEREKÇE GÖSTERİLİYOR

Savunmaya destek vermek amacıyla duruşmada bulunan MLSA Hukuk Birimi’nden Avukat Fatih Aydın, deprem döneminde yapılan sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek birçok gazetecinin “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymakla suçlandığını” ancak kovuşturmaya yer olmadığı kararlarının verildiğini hatırlattı.

MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok ise polislerin suç delili bulmak için insanların sosyal medya geçmişini araştırmasının bir suç olduğunu ifade ederek “Teşekkür etmek yerine şu an gazeteci sanık konumunda. Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Dava konusu paylaşımdaki video ile Cumhurbaşkanlığı kararlarının sunulması için avukatlara süre veren mahkeme, duruşmayı 24 Şubat 2025 tarihine erteledi.

Fotoğraf: MLSA