İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşındaki H.K.G.'nin evlendirerek istismara maruz bırakılmasına ilişkin görülen davada anne Fatma Gümüşel hakkında yakalama kararı verilirken istismarcı Kadir İstekli hakkında toplam 36 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel hakkında ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve istismarcı Kadir İstekli bugün görülen karar duruşmasına tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile bağlandı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutukluluğa yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatma Gümüşel katılmadı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari anne Fatma Gümüşel’e yakalama kararı verdi. Tutuklu sanık Kadir İstekli’nin "zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 21 yıl, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 15 yıl olmak üzere toplamda 36 yıl hapisle cezalandırılmasına, tutuklu sanık baba Yusuf Ziya Gümüşel’in ise "zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Daha önce 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Ekim 2023’te görülen karar duruşmasında, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatma Gümüşel de 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmış, istinaf cezaları az bulunca dava yeniden görülmeye başlamıştı.
Karar sonrası İstanbul Barosu ve kadın örgütleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.
ÇOCUKLAR HEPİMİZİN ÇOCUKLARIDIR
İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç, şöyle konuştu: "Biz bir daha H.K.G'ler olsun istemiyoruz. Biz bir daha Narinler olsun istemiyoruz. Bu nedenle mücadelemiz. Bilsinler ki çocuklarımız yalnız değildir. Bazen ailelerinden de korunması gereken bu çocukları koruması gereken öncelikle devlet ve toplumdur. O nedenle kararlılıkla bu davaların takibinde rol alıyoruz. Baroların katılım talepleri davalarda kabul edilmiyor. Buradan haykırıyoruz! Çocuklar hepimizin çocuklarıdır. Korunabilmeleri için delillerin toplanabilmeleri için, kadınların ve çocukların davaları başta olmak üzere baroların müdahale, katılma talepleri, yasa ile açıkça düzenlenmelidir. Eğitim sisteminde çocukların korunması için hepimiz, hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Toplumun çağdaş, laik cumhuriyet, Atatürk ilke ve devrimleri noktasında ve laik sistemle yönetilmesinin her geçen gün daha anlam ve önemini görüyoruz. Bu nedenle bu tür davaların takipçisi her zaman olacağımızı ve çocuklarımıza, kadınlarımıza bunları reva görenlere karşı hep birlikte mücadele edeceğimizi tekrar buradan haykırıyoruz.
EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ UMUYORUZ
Verilen ceza İstinaf Mahkemesi'nde yapılan yargılamada ceza düşük bulunmuş ve tekrar bozularak mahkemeye gelmişti. Bugün anne bulunamadığı için onun davası tefrik edildi. Yusuf ve Kadir hakkında, cinsel saldırı ve çocuğa istismar suçundan ceza verildi. Bu anlamda bu dosyaların tüm benzer davalar için umut olmasını ve çocukların sesini duyuracak olanlar olduğunun da bilinmesi açısından emsal teşkil etmesini umuyoruz."
ÇOCUKLARA EL SÜRMEYİ DÜŞÜNENLER İÇİN BU KARAR EMSAL OLACAK
Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan ise şöyle konuştu: "Her davada mahkeme heyetine redd-i heyet yapmak için bir mücadele verildi. İçeride İslam hukuku dendi, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi hiçe sayılmaya çalışıldı. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Ve bu hukuk devletinde de çocukların çocukluğu korunur, o çocukların yanında olunur ve ceza alınır. Buradan sesleniyorum: Çocuklara el sürmeyi düşünen, onlara zarar vermeyi düşünenlere bu kararlar emsal olacak. Çocuklara yan gözle bile bakmaya engel olacaktır. Kaybetmekten korkanlar değil, mücadele edenler kazanırlar. Bugün İstanbul'da bir kadın polisimiz şehit oldu. Neden şehit oluyorlar? Bu ülkenin çocukları, bu ülkenin kadınları, bu ülkenin topraklarında yaşayan insanlar için hep birlikte mücadele edeceğiz ve mücadelemize de devam edeceğiz."
Sol Feminist Hareket adına yapılan açıklamada, "Tek bir çocuk daha tarikat karanlığına mahkum olmasın, tek bir kadın daha gericilik kıskacında yaşamasın" denilirken, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) açıklamasındaa, kararın toplumun vicdanının teskini için son derece önemli olduğu belirtilerek, "Çocukluğu elinden alınmış bir genç kadının çocukluğunu geri getirmese de benzer girişimlerde caydırıcı olacaktır. Çocukları korumak hepimizin görevidir." ifadelerine yer verildi.
SEVDA KARACA: İSTİSMARI AKLAMAYA ÇALIŞAN KAMU KURUMLARI DA HESAP VERMELİ
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca verilen karar ile ilgili yaptığı paylaşımda; Çocuk istismarının adını koymayan, “istismarı meşrulaştırmaya kalkan, istismarı evlilikle aklamya çalışan hesap vermek zorundalar” dedi.
Sevda Karaca’nın paylaşımı şöyle;
“İsmailağa Cemaati bağlantılı Hiranur Vakfının Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken müridi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikah kisvesi altında evlendirmesi ve yıllarca süren istismarla ilgili davada karar çıktı.
Hatırlarsanız dava 'genel ahlak ve kamu güvenliği' gerekçesiyle kamuoyu takibinden kaçırılmak istenmişti.
Yıllarca uğradığı istismara karşı cesaretini ortaya koyan bir kadının tüm baskılara rağmen verdiği adalet mücadelesi, sanıkların hak ettiği ceza için hep birlikte mücadele etmek zorunda oluşumuz, iktidarın kurmak istediği 'genel ahlaka', 'kamu güvenliği' anlayışına tersti. Çünkü tarikat cemaatlerle iç içe geçen bu iktidar ahlaktan suskunluğu, güvenlikten de hak talep edenleri sindirmeyi anlıyor. Kadınlar buna izin vermedi!
Duruşma sürecinde adliye önünde tarikatların gövde gösterisine tanıklık ettik. Aile, cemaat ve devlet kurumlarının adeta bir suç şebekesi gibi çalıştığını gördük. Ülkedeki pek çok kadına ve çocuğa yönelik davada olduğu gibi kadınlar birbirlerine ve ülkenin kız çocuklarına sahip çıktı. 6 yaşındaki bir kız çocuğunun hiç eğitim yüzü görmeksizin evlendirilmesi, cinsel istismara bir tarikat çatısı altında izin verilmesi hatta bu durumun tarikat ve taraftarlarınca normalleştirilmeye çalıştırılmasıydı yaşanan.
Davadan çıkan sonuç adalet mücadelesi verenleri elbette memnun etmedi. Her şeyden önce sadece suçun birinci dereceden failleri değil, görevini yerine getirmeyen tüm kamu görevlileri de hesap vermeliydi.
Her fırsatta söyleyeceğiz:
Sadece bu suça ortak olanlar değil, “Erken yaşta evlilik” diyerek çocuk istismarının adını koymayanlar, “küçüğün rızası” diyerek istismarı meşrulaştırmaya kalkanlar, istismarı evlilikle aklamak için canhıraş çalışanlar, TCK 103 düzenlemelerini defalarca önümüze getirenler, cemaatlerdeki istismarı derinlemesine araştırmayan bakanlıklar, denetimsizce kaynak ve yer tahsis eden kamu kurumları da bu suçun ortağıdır. Gerçek adalet için, çocukların bir daha bu zulme uğramaması için hesap vermek zorundalar.
NE OLMUŞTU?
Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirmesi, 3 Aralık 2022'de Birgün gazetesinde Timur Soykan'ın yaptığı haber ile gündeme gelmişti. Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Açılan davada, Kadir İstekli “cinsel istismar ve cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılanmış; Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar ceza istenmişti. Mahkeme 23 Ekim 2023'de Kadir İstekli'nin 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel'in 20 yıl ve Fatma Gümüşel'in ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti. Karar sonrası dosya istinafa taşınmış ve dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi 2004-2013 yılları arası için "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", 2020 yılı için ise "eşe karşı nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi; Fatma Gümüşel ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise ebeveyn olmaları sebebiyle artırım yapılması gerektiğini ifade ederek verilen kararı bozmuştu.
Fotoğraf: MA
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.